StoryEditor

Investície do údržby sa firme vrátia

14.11.2004, 23:00
Zvyšovanie produktivity práce vedie výrobcov k automatizácii a optimalizácii výrobných procesov. So zvyšovaním zložitosti technológii rastie aj význam kvalitnej údržby. Vo svete sa táto oblasť stáva súčasťou strategického riadenia majetku. Investície do nej zvyšujú využiteľnosť zariadení a tým aj výnosy podniku.
Zahraničný know-how
Podľa názoru odborníkov sa údržba v slovenských podnikoch často považovala a považuje za "nutné zlo". Veľa ráz aj zostáva jednou z prvých oblastí, v ktorej sa začína šetriť. Úroveň údržby je podľa doc. Hany Pačaiovej z Katedry bezpečnosti a kvality produkcie Strojníckej fakulty Technickej univerzity Košice priamo úmerná efektívnosti celkového hospodárenia firmy, ako aj jej postavenia na trhu. Veľký vplyv na jej systém riadenia má skladba majiteľov. Podniky so zahraničnými investormi sú často nositeľmi certifikátov v oblasti kvality, environmentu, resp. bezpečnosti, čo sa odráža aj na rozvoji údržby. Horšia je podľa nej situácia vo firmách s nevyjasnenými majetkovými pomermi.
Aj podľa výkonného riaditeľa štúrovskej spoločnosti MCE Industrietechnik Slovensko (špecializuje sa na technické služby a údržbu strojovotechnologických zariadení) Štefana Tamása, údržba vo firmách patriacich do nadnárodných spoločností sleduje svetové trendy a je aspoň sčasti outsourcovaná. Takéto podniky majú optimalizovaný počet vlastných pracovníkov s dôrazom na kľúčové riadiace aj výkonné údržbárske profesie. V ostatných firmách je podľa neho údržba počtami viac-menej stále predimenzovaná, malo produktívna.
"Všeobecne sa dá povedať, že kvalita údržby úzko súvisí s prosperitou spoločnosti alebo so silou finančného zázemia. Stretávame sa s podmienkami, kde na starých výrobných zariadeniach a pri materiálovom a aj personálnom poddimenzovaní sa len šikovnosťou pracovníkov zabezpečuje chod výroby," uviedol pre HN Martin Čierny z bratislavskej firmy ISS Automotive Services, ktorá sa zameriava na komplexné služby pre priemyselné podniky. Stálym problémom v slovenských firmách ostáva dostatok času na kontrolné, preventívne prehliadky a opravy, pretože plnenie výrobných cieľov má väčšinou prednosť.

Nižší tlak na produktivitu
Podobne ako v iných oblastiach sa aj v údržbárskych činnostiach stále hľadajú riešenia na zníženie ich nákladov. "Žiadny zdravý podnik si nemôže dovoliť neinvestovať do týchto činností. Otázkou dnes však je, či je vôbec efektívne zaoberať sa budovaním vlastnej údržby. Odpoveďou a zároveň návodom môže byť projekt na jej odčlenenie," hovorí Čierny. Ako pokračuje, na Slovensku je zatiaľ tlak na zvyšovanie produktivity práce v údržbe v porovnaní s vyspelým svetom v dôsledku nižšej ceny práce menší.
Kvôli znižovaniu výrobných prestojov sa dnes podľa Čierneho jednoznačne ustupuje od údržby po poruche. V priemere sa najviac využíva preventívna údržba. Do popredia záujmu sa dostáva údržba zariadenia na základe jeho, do konca až predpokladaného, stavu.

Údržba prináša zisk
"Chápanie údržby ako iba nákladovej položky je v našej firme už minulosťou. Kvalitná údržba prináša firme zisk v podobe spoľahlivosti, produktivity a opakovanej kvality. Vďaka projektom samotných údržbárov ušetríme ročne približne sto miliónov korún," uviedol pre HN hovorca spoločnosti U.S. Steel Košice Ján Bača. Straty z prestojov sa pri vyťažených zariadeniach nedajú nahradiť, lebo ide o zmarený zisk. Spoľahlivosť zariadení je mimoriadne dôležitá aj vzhľadom na bezpečnosť práce, lebo ako pripomína Bača, úrazy sa stávajú pri neštandardných opravách a výrobných úlohách. Údržba sa v košických železiarňach postupne preklápa z pozície veľkých opráv a hrdinského skracovania generálnych opráv na dennú prevenciu zníženia opotrebenia. Cieľom je minimalizovať potrebu opráv a určovať ich potrebu na základe technického stavu zariadení s využitím diagnostiky, predikcie, zostatkovej životnosti a požiadaviek zákazníkov vo výrobe.
01 - Modified: 2002-12-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Životné poistenie dominuje 02 - Modified: 2002-12-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Američania kladú veľký dôraz na kapitalizáciu svojich úspor 03 - Modified: 2002-12-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nový januárový efekt na amerických akciových trhoch 04 - Modified: 2002-12-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: 12. schôdza 11. decembra 05 - Modified: 2002-12-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Právna úprava a povinnosti ručiteľa 06 - Modified: 2002-12-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tajne o rope
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 21:04