StoryEditor

Životné poistenie dominuje

12.12.2002, 23:00

Zmeny v komerčnom poisťovníctve sa prejavujú najmä zmenou štruktúry poistenia, a to v prospech životného poistenia. Rast výšky predpísaného poistného v životnom poistení svedčí o skutočnosti, že aj na Slovensku je v rámci finančného trhu poistný trh akceptovaný ako možný nástroj neskoršieho sociálneho zabezpečenia.

V poisťovniach sa kvalitatívne, ale aj kvantitatívne mení tvorba a umiestnenie jednotlivých druhov technických rezerv v životnom a v neživotnom poistení. Zavádzaním nových poistných produktov a služieb poisťovní sa rozširuje možnosť výberu takého typu poistnej ochrany, aký je z hľadiska požiadaviek a potrieb klientov najviac požadovaný.
V priebehu polroka 2002 sa v komerčnom poisťovníctve prejavila práve táto pozitívna zmena -- zavádzaním nových poistných produktov a služieb klienti cítia, že sa im vychádza v ústrety.
V prvom polroku roku 2002 pôsobilo na poistnom trhu 27 komerčných poisťovní, z toho 18 bolo univerzálnych (poskytujúcich súčasne životné a neživotné poistenie), 4 životné a 5 neživotných poisťovní.
Zoznam poisťovní, údaje o dátume udelenia povolenia na činnosť a hospodárskych výsledkoch, uvádza tabuľka č. 1.
Za posledné obdobie výrazne klesol hospodársky výsledok v Slovenskej poisťovni, a. s. (SP). Dosiahnutá strata za sledované obdobie bola zapríčinená odpredajom majetkových účastí, na ktoré boli v účtovníctve vytvorené oceňovacie rozdiely. Vzhľadom na to, že ide o polročné výsledky, získané na základe priebežnej účtovnej závierky, je pravdepodobné, že hospodársky výsledok ku koncu roku 2002 bude iný.
Aj napriek vytvoreným legislatívnym podmienkam na slovenskom poistnom trhu k 30. 6. 2002 nepôsobila žiadna organizačná zložka zahraničnej poisťovne a nepôsobila ani špecializovaná zaisťovňa.
ZÁKLADNÉ IMANIE POISŤOVNÍ
V prvom polroku roku 2002 zvýšila svoje základné imanie Generali Poisťovňa, a. s., z 280 mil. Sk na 300 mil. Sk a Poisťovňa TATRA, a. s., zo 140 mil. Sk na 175,3 mil. Sk. V porovnaní s 31. 12. 2001 celkové základné imanie poisťovní kleslo o 36,5 mil. Sk na hodnotu takmer 10,34 mld. Sk. Vyčíslený pokles celkového základného imania poisťovní spôsobil zánik Dopravnej poisťovne, a. s.
Ako vyplýva z tabuľky č. 2, z celkového počtu 27 poisťovní bolo 20 poisťovní so zahraničnou majetkovou účasťou, pričom v 17 z nich bol prevažujúci, resp. 100-percentný podiel zahraničných akcionárov. V siedmich poisťovniach sú 100-percentným vlastníkom (akcionárom) slovenské subjekty. Objem zahraničného kapitálu za prvý polrok tohto roka vzrástol o 0,42 % na hodnotu 4,786 mld. Sk, čo bolo dôsledkom zvýšenia základného imania Generali Poisťovne, a. s., rakúskym akcionárom Generali Holding Vienna AG. Celkový podiel zahraničného kapitálu na základnom imaní všetkých poisťovní je 46,29 %, čo predstavuje nárast v porovnaní s 31. 12. 2001 o 0,36 percentuálneho bodu.
Zloženie zahraničného kapitálu podľa teritoriálnej štruktúry jeho pôvodu ukazuje tabuľka č. 3.
Podiel jednotlivých štátov na zahraničnom kapitáli (graf č. 1)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 09:32