StoryEditor

My a Maďari. Ľady sa lámu

19.06.2007, 00:00
Premiéri Slovenska a Maďarska k sebe konečne našli cestu. Robert Fico a Ferenc Gyurcsány chcú oživiť vzťahy, ktoré boli od vlaňajšej roztržky okolo účasti nacionalistov v slovenskej vláde na bode mrazu.

Po včerajšom summite premiérov Vyšehradskej štvorky v Bratislave sa prvýkrát stretli medzi štyrmi očami. Žiadne citlivé otázky však zatiaľ neriešili. Na stôl sa nedostala ani kauza Hedviga Malinová, ktorá podľa očakávaní mala byť jednou z tém včerajšieho stretnutia. "Vôbec sa o tom nehovorilo," potvrdila pre HN hovorkyňa maďarského premiéra Andrea Szenteová.
Priateľstvo to nie je
Obaja premiéri voči sebe očividne zmiernili rétoriku, aj keď o vzájomnom priateľstve sa sotva dá hovoriť. "Susedia sú nám vždy bližší, a je jedno, či sú na severe, juhu, východe alebo západe," povedal Fico. Guyrcsány jeho podávanú ruku prijal. "Je tu tisíc problémov, ktoré sa prelínajú ešte z minulosti. Je však dôležité, aby sme o nich hovorili. Nemôžeme čakať na ďalšie stretnutie štyri päť rokov, musíme spolu hovoriť pravidelne," zdôraznil maďarský premiér. Narážal pritom na fakt, že posledný oficiálny kontakt medzi našimi krajinami siaha ešte do roku 2001. Práve Gyurcsány sa však na októbrovom summite premiérov Vyšehradskej štvorky odmietol stretnúť s Ficom medzi štyrmi očami. Dôvodom bolo to, že Fico zobral do svojej vlády nacionalistickú SNS.
Spoločne písané dejiny
Fico aj Gyurcsány teraz chcú, aby Slováci a Maďari začali spolu riešiť najpálčivé témy. Jednou z nich je nepochybne aj história našich národov, ktorá sa v mnohých obdobiach prelína. Práve vyjasneniu dejín má pomôcť zmiešaná slovensko-maďarská komisia. Jej úlohou bude vypracovať učebnice dejepisu, ktoré žiakom na oboch stranách hranice poskytnú jednotný výklad histórie. "Aby sa nestalo, že maďarské deti budú mať odlišný pohľad na slovenské dejiny a slovenské deti zase na maďarskú históriu," vysvetlil Gyurcsány. Pavel Novotný, STRANA 7...

Ako to vidí Gyurcsány
n členstvo Smeru v Strane európskych socialistov: Táto otázka sa dostane na stôl európskych socialistov na jeseň. Potom to budeme riešiť, zatiaľ sme k tomu nezaujali stanovisko.
n účasť SNS vo vláde: Neprináleží mi, aby som sa miešal do vnútorných záležitostí Slovenska. Ani mne by sa mne nepáčilo, keby Robert Fico hodnotil moje pôsobenie v maďarskej vláde.

01 - Modified: 2003-05-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zákon: áno alebo nie 02 - Modified: 2003-05-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Je možné zahrnúť do daňových nákladov položku na ošatenie? 03 - Modified: 2003-05-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Servis
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 15:36