StoryEditor

Je možné zahrnúť do daňových nákladov položku na ošatenie?

28.05.2003, 00:00

Je možné, aby si podnikateľ, ktorý podniká na základe živnostenského listu ako finančný poradca, mohol zahrnúť do nákladov za zúčtovacie obdobie 2002 položku na ošatenie? (To znamená nákup oblečenia: oblek, košeľa, kostým, blúzka. Úspešná práca finančného poradcu do istej miery závisí aj od jeho imidžu a oblečenia, preto je nevyhnutné pri styku s klientmi obchodné oblečenie, teda oblek alebo kostým. Je známe, že pracovníci slovenských bánk dostávajú príplatok na ošatenie, a to v rozpätí od 5 000 až do 10 000 ročne, z dôvodu styku s klientelou).
-- V záujme predchádzania mnohým polemikám, najmä z hľadiska relevantného výkladu daňových výdavkov na pracovné ošatenie podnikateľov a ich zamestnancov, vydalo Ministerstvo financií SR pokyn č. 4753/1998-62 publikovaný vo Finančnom spravodajcovi 4/1998 novelizovaného oznámením č. 22058/2000-72 publikovanom vo Finančnom spravodajcovi 14/2000. Podľa neho sa postupuje aj po 1. januári 2000 rovnako ako predtým. Uvedený pokyn rieši výdavky na pracovné ošatenie v súlade s vyhláškou č. 377/1996 Z. z. o poskytovaní osobných ochranných pracovných prostriedkov zamestnávateľom. Výdavky na pracovné rovnošaty či uniformy sú aktuálne, ak povinnosť ich nosenia vyplýva z interného, prípadne rezortného alebo osobitného predpisu.

Jednotný postup pri posudzovaní výdavkov vynaložených na pracovné ošatenie
Ministerstvo financií SR v záujme zabezpečenia jednotného postupu pri posudzovaní výdavkov (nákladov) vynaložených na pracovné ošatenie zamestnancov podľa ustanovenia § 24 zákona č. 366/1999 Z. z. o daniach z príjmov v znení neskorších predpisov vydalo tento pokyn:
Výdavky vynaložené na pracovné ošatenie, ktorého povinnosť vyplýva z ustanovenia § 146 ods. 2 Zákonníka práce. Podľa ustanovenia § 24 ods. 2 písm. i) bod 1 zákona č. 366/1999 Z. z. sa za výdavky (náklady) vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie zdaniteľných príjmov považujú výdavky (náklady) na bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci a hygienické vybavenie pracovísk. Povinnosť zamestnávateľa poskytnúť zamestnancom pracovný odev alebo obuv, ako osobný ochranný prostriedok, vyplýva z ustanovenia § 146 ods. 2 Zákonníka práce. Vzťahuje sa na tých zamestnávateľov, u ktorých odev alebo obuv zamestnancov počas pracovného procesu podlieha mimoriadnemu opotrebeniu, znečisteniu, alebo ak to vyžaduje ochrana života a zdravia zamestnancov. Rovnako môže táto povinnosť pre zamestnávateľa vyplývať z platných hygienických noriem. Preukaznosť tohto výdavku na účely vyčíslenia základu dane z príjmov je potrebné zabezpečiť dôslednou operatívnou evidenciou. Zamestnávateľ musí v súlade s nariadením vlády SR č. 504/2002 Z. z. o podmienkach poskytovania osobných ochranných pracovných prostriedkov na základe hodnotenia nebezpečenstiev vyplývajúcich z pracovných procesov vypracovať zoznam poskytovaného pracovného ošatenia, v ktorom podľa kritérií ustanovených v § 4 citovaného nariadenia určí podmienky, a najmä dobu jeho používania. Za predpokladu splnenia uvedených podmienok je možné takéto plnenia posúdiť podľa ustanovenia § 24 ods. 2 písm. i) zákona č. 366/1999 Z. z. ako výdavky (náklady) vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie zdaniteľných príjmov.
Výdavky na pracovné rovnošaty, ak povinnosť ich nosenia pri výkone povolania vyplýva zo všeobecne záväzného právneho predpisu alebo zo smernice schválenej príslušným rezortom. Ako výdavky (náklady) vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie zdaniteľných príjmov podľa ustanovenia § 24 zákona č. 366/1999 Z. z. je možné posúdiť i služobné rovnošaty, ktorých povinnosť nosenia pri výkone zamestnania, alebo služobného pomeru vyplýva zo všeobecne záväzného právneho predpisu. Takto je možné posudzovať i služobné rovnošaty poskytované vybranému okruhu pracovníkov z dôvodu verejného záujmu v súvislosti so stykom s verejnosťou, ktorých povinnosť nosenia vyplýva z predpisu schváleného príslušným rezortom. Ide predovšetkým o služobné rovnošaty lesníkov, železničiarov, pracovníkov v oblasti vodnej a železničnej dopravy a podobne. Podobne i v týchto prípadoch musí byť výška výdavku na účely vyčíslenia základu dane z príjmov preukázateľne zdokladovaná. Do daňových výdavkov (nákladov) môžu byť zahrnuté iba výdavky v rozsahu ustanovenom všeobecne záväzným právnym predpisom, prípadne rezortným predpisom.

Predpokladom na zahrnutie výdavkov vynaložených na jednotné pracovné ošatenie zamestnancov do daňových výdavkov (nákladov) podľa ustanovenia § 24 zákona č. 366/1999 Z. z. je, ak:
-- zamestnávateľ vo vnútropodnikovom predpise ustanoví povinnosť používania jednotného pracovného ošatenia v pracovnom procese ako súčasť vonkajších prejavov zamestnancov, určí okruh profesií, v ktorých je nosenie jednotného pracovného ošatenia súčasťou pracovných povinností zamestnancov,
-- vo svojom internom predpise ustanoví rozsah a ďalšie podmienky na poskytovanie jednotného pracovného ošatenia zamestnancom s osobitným dôrazom na maximálnu hospodárnosť pri ich poskytovaní,
-- vymedzí charakter a podobu jednotného pracovného ošatenia a všetkých jeho súčastí,
-- jednotné pracovné ošatenie trvalo a viditeľne označí identifikačnými znakmi zamestnávateľa, čím sa vylúči jeho zameniteľnosť s bežným občianskym alebo spoločenským oblečením, pričom za takéto označenie sa považuje trvalé našitie alebo nažehlenie obchodného mena alebo ochrannej známky firmy na všetkých súčastiach uniformy z jeho lícnej strany.
V prípade dodržania ustanovených podmienok výdavky vynaložené na udržovanie jednotného pracovného ošatenia je možné považovať za výdavky (náklady) zamestnávateľa vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie zdaniteľného príjmu podľa § 24 zákona č. 366/1999 Z. z.

Výdavky na pracovné ošatenie u daňovníka s príjmami podľa § 7 zákona č. 366/1999 Z. z.
Rovnako sa postupuje pri posúdení správnosti uplatnenia výdavkov (nákladov) podľa uvedeného u daňovníka s príjmami podľa § 7 zákona č. 366/1999 Z. z. v prípade, ak sám vykonáva takú činnosť, pri ktorej sa podľa citovanej vyhlášky poskytujú ochranné pracovné prostriedky len zamestnancom, alebo ak používa pracovné rovnošaty alebo pracovné ošatenie za podmienok ako sme uviedli.

Posúdenie pracovných odevov a uniforiem z hľadiska ustanovení § 6 zákona č. 366/1999 Z. z.
Podľa § 6 ods. 7 písm. b) zákona č. 366/1999 Z. z. v znení noviel sa z hľadiska zamestnanca za príjem zo závislej činnosti a funkčných požitkov nepovažuje hodnota:
-- poskytnutých osobných ochranných pracovných prostriedkov podľa osobitných predpisov [uvedených v písmenách a) a b) tohto pokynu],
-- osobných hygienických prostriedkov a pracovného oblečenia vrátane ich udržiavania (napríklad pracovné odevy a uniformy). Ak zamestnávateľ poskytne zamestnancom oblečenie majúce charakter civilného (občianskeho, spoločenského) oblečenia, ide o príjem, ktorý je predmetom dane z príjmov.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
25. máj 2024 06:49