28.05.2003, 00:00

Refakturácia a DPH
Sme s. r. o., podnikáme pod kódom klasifikácie 63.4 -- Služby iných dopravných agentúr. Uzatvorili sme s poisťovňou zmluvu o poistení tovaru, ktoré je vypočítané počtom uskutočnených prepráv. Toto poistné prefakturovávame mesačne na nášho odberateľa v sume, ktorá sa rovná výške zaplateného poistného. Je naša spoločnosť povinná prepočítavať uplatnenie DPH na vstupe koeficientom alebo toto prefakturované poistné zaradíme do ceny za prefakturovanú dopravu a použijeme platnú sadzbu DPH, t. j. 20 % (ide o tuzemskú prepravu)? Taktiež sme uzatvorili poistku na požiar vrátane rozšíreného krytia na sklad spoločnosti, kde máme tovar, ktorý rozvážame k odberateľovi. Túto poistku však okamžite prefakturujeme nášmu odberateľovi v plnej výške jednou sumou. Toto poistenie je 1x za rok. Ako postupovať v tomto prípade?
-- Novela zákona č. 524/2001 Z. z., zákona č. 289/1995 Z. z. o dani z pridanej hodnoty (DPH), ktorá vstúpila do platnosti 1. 1. 2002, v značnej miere zmenila ponímanie tzv. refakturácií, pretože z refakturácií vyčlenila také zdaniteľné plnenia, ktoré sa týkajú nákladov spojených s výkonom hlavnej činnosti, a teda majú byť zahrnuté do základu dane uskutočneného zdaniteľného plnenia. Konkrétne ide o úpravu obsiahnutú v § 7 odseku 1, v ktorého zmysle základom dane je každá odplata za zdaniteľné plnenie, ktorá je alebo má byť platená príjemcom plnenia alebo inou osobou, a to úplne alebo čiastočne v peniazoch alebo v naturáliách, znížená o daň na výstupe prislúchajúcu k zdaniteľnému plneniu. Základ dane zahŕňa aj súvisiace náklady (výdavky) platiteľa, ako, napríklad, províziu, náklady na balenie, náklady na dopravu a náklady poistenia účtované platiteľom príjemcovi plnenia alebo inej osobe, ktoré sú priamo spojené so zdaniteľným plnením a za ktoré platiteľ požaduje úhradu. Keďže predmetom vašej činnosti je služba týkajúca sa zabezpečenia prepravy tovaru, poistenie prepravovaného tovaru je nutné považovať za súvisiaci náklad prislúchajúci k vašej činnosti, pretože ako prepravca ručíte za zverený tovar od jeho prijatia až po odovzdanie odberateľovi. To znamená, že poistenie tohto tovaru nie je možné odtrhnúť od vašej činnosti, a preto je potrebné ho započítať do ceny za fakturovanú prepravu, t. j. započítať do základu dane ako súvisiaci náklad a použiť platnú sadzbu DPH na celé zdaniteľné plnenie. Odpoveď na druhú otázku znie: podľa nášho názoru, aj tento druh poistenia je súčasťou vami vykonávanej prepravy, pretože ako sme už v v prvej časti odpovede uviedli, ako prepravca ručíte za zverený tovar v čase jeho prepravy. V tejto etape vám však môžu vzniknúť aj manipulačné náklady v súvislosti s prepravovaným tovarom (vykladanie, nakladanie, balenie, náklady na uskladnenie a pod.), ktoré sú však súčasťou vašej činnosti -- prepravy, a preto je potrebné ich zahrnúť do základu dane ako súvisiace náklady vami uskutočneného zdaniteľného plnenia. V tomto prípade by však bolo vhodnejšie tento druh poistenia prepočítať buď na jednotlivé výkony alebo na príslušné časové obdobia, a tak ho zahrnúť do uskutočneného zdaniteľného plnenia.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
26. máj 2024 01:44