StoryEditor

Poučenie: medzi elitu iba cez silné tímy

08.09.2006, 00:00
Kvalifikačný súboj s Českom nám ukázal, že kvalitatívny rozdiel medzi slovenským futbalom a najlepšími európskymi tímami je stále markantný.

Slovenskí reprezentanti si hladkou prehrou 0:3 s Českom v kvalifikácii majstrovstiev Európy 2008 skomplikovali svoje postupové nádeje. Duel s našimi západnými susedmi ukázal zverencom trénera Dušana Galisa všetky nedostatky, ktoré, ak chcú byť úspešní, musia ešte počas kvalifikácie odstrániť. Slovenský výber prešiel obmenou kádra a nastúpená cesta by aj napriek neúspešnému stredajšiemu vystúpeniu mohla byť správna. Kvalitatívny rozdiel medzi slovenským futbalom a najlepšími európskymi tímami je však stále markantný.

Galis vyzdvihol Škrteľa
Najväčšou slabinou slovenských futbalistov bola predovšetkým obranná hra celého mužstva, na ktorú sa chcelo mužstvo v prvom polčase zamerať. Rýchle dva góly však nesprávnu taktiku trénera Dušana Galisa hneď naštrbili.
"Chceli sme hrať zo zabezpečenej obrany, nepúšťať súpera do šancí a podľa možností ísť po prvom polčase do kabín s bezgólovou remízou. Žiaľ, naše plány sa zrútili už po desiatich minútach, keď sme nepochopiteľne nepokryli Sionka a potom sa rovnaká chyba zopakovala," povedal po zápase sklamaný Galis. Slovenský tréner tak dostal v zápase od českého kouča Karla Brücknera poriadnu lekciu, ako treba mužstvo pripraviť na prestížny súboj roka. Na slabom výkone videl náš tréner aj jedno pozitívum, paradoxne v obrane. "Ak by som mal niekoho menovať, určite to bude Martin Škrtel. Myslím si, že odohral veľmi dobrý zápas, nie každý sa však k nemu dokázal pridať."

Bezchybný český výkon
Prehnané sebavedomie, ktoré sršalo z nášho tímu, mierne podceňovaný český tím rýchlo zmrazil. Česi opäť dokázali, že aj keď ich aktuálna forma nie je najlepšia, v dôležitých zápasoch dokážu vždy zabrať. Hlavným strojcom českého úspechu bol nepochybne tréner Karel Brückner, ktorý svoj tím dokonale pripravil.
"Stretnutie nám vyšlo na výbornú. Teší ma nielen výsledok, ale predovšetkým predvedená hra. Už predtým som zdôrazňoval, že tento dvojzápas bude pre nás veľmi dôležitý, keďže budujeme nové mužstvo. Našťastie máme šesť bodov a po odchode viacerých kľúčových osobností ostatní hráči ukázali, že rozhodne nie sú žiadni náhradníci," neskrýval nadšenie 66-ročný kouč, ktorý nezabudol pochváliť súpera za kvalitnú hru a takisto vyzdvihol aj korektné športové prostredie. Z vlastných radov vyzdvihol predovšetkým ofenzívnu fázu, aj keď spokojný bol aj so súhrou obrannej formácie. "Myslím si, že Jiránek hral dnes veľmi dobre a bol v našej defenzíve asi najlepší. Aj keď netreba zabúdať ani na krajných bekov Ujfalušiho a Jankulovského, ktorí toho veľa nabehali a predviedli viacero ofenzívnych výpadov," skonštatoval Brückner.

Českí reprezentanti podali v Bratislave výborný výkon a odišli s veľkým potleskom. Snímka TASR/P. Neubauer

01 - Modified: 2003-04-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zložitosti jednoduchosti 02 - Modified: 2003-04-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zarážajúca licenčná neprofesionalita TÚ 03 - Modified: 2003-04-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Reforma si asi vynúti svoje vlastné výnimky 04 - Modified: 2003-04-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Angažovanosť za každú cenu
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
05. máj 2024 21:24