StoryEditor

Nevera po slovensky? Ženy dobiehajú mužov

28.09.2012, 00:01
Autor:
(iba)(iba)
Sexuologický prieskum odhalil, že takmer polovica ľudí aspoň raz podviedla svojho partnera.

Vyše osemtisíc Slovákov otvorilo dvere svojich spální v novom online prieskume, ktorý odhalil, že medializovaná nevera sa čoraz častejšie stáva realitou. Najzaujímavejším zistením je, že polovica ľudí, ktorí sa vyjadrili a mali nad 36 rokov, potvrdila, že svojho partnera podviedla aspoň raz v živote.

Nejde však len o ľudí v tomto veku, výsledky prieskumu, ktorý organizovala agentúra Comm a spoločnosť Pfizer, ukázali, že svoju partnerku aspoň raz podviedlo 42 percent slovenských mužov. Lenže ani ženy nezaostávajú, podobne ich zlyhala viac než tretina. Slovákom nevera jednoducho chutí.

Nepodvádzame sa kvôli sexu
Napriek emancipácii (oboch pohlaví) a faktu, že nevera patrí v našej kultúre k najskloňovanejším témam, z vedeckej stránky je podľa sociologičky Silvie Porubänovej zmapovaná len veľmi málo. A možno aj preto okolo nej bujnie toľko mýtov. Odborníci za jeden z najobľúbenejších označujú ten, že životodarnou pôdou na jej vznik je sexuálna nespokojnosť vo vzťahu. Sexuologička a psychiatrička Danica Caisová však toto vyvracia, presnejšie, uvádza, že
vo väčšine prípadov ide len o podružný dôvod.

„Takýto motív čiastočne figuruje len u starších mužov, zväčša s problémami závislosti,“ pripúšťa Zuzana Hradileková, poradenskápsychologička z manželskej a predmanželskej poradne. Ale pozor. Ďalší stereotypný argument, že muži sú od prírody nastavení tak,aby za život oplodnili čo najviac žien, tiež neobstojí. Takých odkazujeme na debatu s Danicou Caisovou, ktorá im okrem iného vysvetlí aj to, že z evolučnéh hľadiska zohrala významnejšiu rolu práve monogamia: „Keby muž nezostával pri svojej žene aj v čase, keď s ním nemohla mať sex, jeho deti by to určite neprežili.“


Slováci sa pre neveru rozvádzajú. Slovenky nie

A hoci sme sa na začiatku článku skonštatovali, že v oblasti nevery už dávnejšie panuje rodová rovnosť, v niečom sa predsa len naďalej líšime: ženy sú voči nevere tolerantnejšie, na čo poukazujú najmä rozvodoví právnici. „Nevera určite nefiguruje na prvých troch miestach pri žiadosti o rozvod, pokiaľ podávajú návrh ženy. Muži sa na neveru manželky oveľa „háklivejší“ a najčastejšie sa chcú rozvádzať práve z tohto dôvodu,“ opisuje svoje skúsenosti advokát Milan Ficek. A slovenská rozvodová prax odhaľuje ešte jeden prekvapujúci moment. Tolerancia voči nej nevzrastá. „Najmä  sporadická nevera sa akceptuje v oveľa menšej miere ako v minulosti,“ podotýka advokát Milan Hurtaj. A to najmä z dôvodu, že v súčasnosti je o čosi ľahšie zmeniť partnera, ako to bolo v minulosti.
Na jednu otázku vám však neodpovie žiaden odborník. Čo je vlastne nevera? Isté je, že jej hranice si musí stanoviť každý sám.
 „Už ten, kto sa na manželku svojho blížneho pozrie žiadostivým okom, zosmilnil vo svojom srdci,“ hovorí známa veta v Biblii. Psychológovia sa zhodujú, že je v nej viac pravdy, ako sa na prvý pohľad zdá.



Snímky: Reprodukcie obrazov Briana Kershisnika

Sex po slovensky: čo prezrádza online výskum

– priemerný Slovák vo veku 30 rokov má sex dva až trikrát do týždňa
– väčšina mužov i žien mala počas svojho života 2 až 5 sexuálnych partnerov
– až 45 percent mužov a 38 percent žien nad 36 rokov bolo svojmu partnerovi viackrát neverných
– v hodnotovom rebríčku mužov a žien sa sex ocitol na treťom mieste (po rodinnom zázemí, práci a  peniazoch)
– Slovensky i Slováci najviac obľubujú polohu, pri ktorej je žena hore
– 58 percent žien preferuje monogamný vzťah, 40 percent mužov by najradšej volilo monogamný vzťah s občasnými úletmi

Zdroj: Veľký prieskum sexuálneho života Slovákov, na ktorom sa zúčastnilo 8 237 respondentov, realizovala spoločnosť Comm, s. r. o., s podporou spoločnosti Pfizer Luxembourg Sarl, o. z.


Mýty a fakty o sexe

– priemerná veľkosť mužnej ozdoby nie je 17, ale 12,5 centimetra
– s vekom sa chuť na sex nevytráca úplne, podľa japonských výskumov až 80 percent osemdesiatnikov ešte praktizuje sex, pokiaľ má na to možnosť
– veľkosť penisu nie je pre väčšinu ľudí pri sexe kľúčová, najdôležitejší je vzrušujúci partner
– nič také ako „bežná frekvencia“ sexuálnych stykov neexistuje: sú tridsiatnici, pre ktorých je ideálna norma raz za tri mesiace, i takí, pre ktorých je norma šesťkrát do týždňa
– informovať mladých o sexe nie je v prvom rade povinnosťou školy, ale rodičov
– bozkávanie je pre kvalitný sexuálny život dôležité aj vo vyššom veku, hoci starší ľudia ho obvykle zanedbávajú
 

Nevera je to najjednoduchšie riešenie

Narcizmus a nedostatok spoločnej zábavy. Aj takéto príčiny stoja podľa poradenskej psychologičky Zuzany Hradilekovej za partnerským podvádzaním.
 
Podľa najnovšieho prieskumu až 40 percent Slovákov považuje za ideálny monogamný vzťah s občasnými „úletmi“. Čo to o nás hovorí?
V prvom rade – vzťah s občasnými „úletmi“ je nemonogamný. A „riešiť“ vzťahové problémy neverou je to najjednoduchšie. Nájsť odvahu a zodpovednosť prijať problémy a riešiť ich skôr, ako k nevere dôjde, je oveľa ťažšie. Dôležité je tiež uvedomiť si, že iba ja sám rozhodujem o tom, či v danej chvíli podvediem alebo zostanem verný. Aj keď je faktom, že spoločnosť, kultúra a médiá robia tlak smerom k nevere.

Nevery sa podľa tohto výskumu dopúšťajú najmä ľudia po 36-ke. Potvrdzujú to aj vaše skúsenosti?
Zahraničný výskum, ktorý sa tejto téme dlhodobo venuje, ukázal, že od roku 1975 až dodnes najviac stúpol počet nevery u ľudí okolo tridsiatky a šesťdesiatky. Moja skúsenosť je podobná.

Prečo to narastá práve v týchto vekových skupinách?
Ľudia okolo šesťdesiatky sú dnes stále aktívni, zdraví, majú odrastené deti a pokiaľ na svojom vzťahu nepracovali, tak sa rozpadá alebo dochádza k nevere. A keďže sa vek predlžuje, šesťdesiatka je dnes pre mnoho ľudí produktívnym vekom.

Funguje to tak, že kto sa raz nevery dopustí, druhý raz už podľahne ľahšie?
V istom zmysle áno, nevera odkryje osobnostné aj vzťahové vzorce, ktoré sú rizikové. Pokiaľ ich jednotlivec alebo pár nezmenia a nepracujú na potrebných zmenách, tak sa nevera zopakuje, pretože je to spôsob riešenia problému, ktorý si navyše jednotlivec so sebou prenáša aj do ďalšieho vzťahu.

Vedeli by ste uviesť päť dôvodov, ktoré za neverou stoja najčastejšie?
Hlavný dôvod je zábava a vzrušenie z utajeného a únik od problémov. Dlhodobý vzťah vyžaduje prácu a neustále riešenie problémov a ťažkostí, zábava a spoločný smiech sa vytrácajú ako prvé. Výskum z roku 2004 uvádza ako ďalšie dôvody manželskú nespokojnosť a nešťastie vo vzťahu, nedôveru a klamstvá, narcizmus a málo času stráveného s partnerom. Častým dôvodom tiež býva nevera ako posledný klinec do rakvy mŕtveho vzťahu.

Nevera sa najmä v médiách skloňuje pomerne často. Nájde sa čosi, čo sa v súvislosti s ňou dostatočne nespomína alebo podceňuje?
Najmä jej traumatické následky. Čo sa týka následných symptómov, dnes už je nevera definovaná ako trauma. Podvedení ľudia po odhalení nevery často trpia závažnými zdravotnými problémami – od nespavosti, tráviacich ťažkosti, až po choroby štítnej žľazy. Časté sú tiež psychické následky od zmeny nálad až po samovražedné a vražedné tendencie. To má veľmi závažný dosah na deti aj na celý systém rodiny, ktorý sa odhalením nevery vážne naruší. Pravdaže, zhoršuje sa aj pracovný výkon.

01 - Modified: 2004-09-09 08:42:25 - Feat.: 0 - Title: Mikloš delil peniaze, ministrom sa máli
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 10:12