StoryEditor

Mikloš delil peniaze, ministrom sa máli

09.09.2004, 00:00
Ministerstvo financií už rozdelilo takmer celú 11-miliardovú rezervu na prioritné projekty vlády v budúcom roku. Visieť zostala len necelá miliarda, ktorú minister financií Ivan Mikloš formálne presunul do bežnej rezervy vlády. O väčšinu tejto sumy budú vládne strany zvádzať boj v pondelok na Koaličnej rade.
"Predpokladám, že časť sa minie na účely, ktoré vzídu z budúcich politických dohôd," povedal Mikloš. On osobne by bol najradšej, keby čo najviac zostalo v bežnej rezerve vlády. O rezerve na priority sa na vláde hovorilo už druhýkrát. Pred dvoma týždňami kabinet rozdelil vyše sedem miliárd, včera delil zvyšok. Ministri nemali nič proti tomu, čo dostali, ale nespokojní boli s tým, že nedostali, čo žiadali. Najviac zrejme minister školstva Martin Fronc. Požadoval skoro dve miliardy na regionálne školstvo, vysoké školy a vedu, dostal však iba štyristo miliónov. "Na svojich požiadavkách stále trvám," povedal po rokovaní vlády šéf rezortu školstva. Spolieha sa na to, že vyššiu sumu si vybojuje na politických rokovaniach.
Najviac sa včera ušlo rezortu pôdohospodárstva, ktorému dal Mikloš 650 miliónov korún, čím sa priame platby pre poľnohospodárov zvýšili o päť, na 47,6 percenta z priemeru v starých členských štátoch EÚ. Minister pôdohospodárstva Zsolt Simon má však iné predstavy. Najradšej by dostal priame platby až na 60 percent. "V žiadnom prípade nemôžem súhlasiť s tým, aby prostriedky klesli pod tohtoročnú úroveň," zdôraznil Simon. V tomto roku získali poľnohospodári 52,5 percenta. "Mali by si na to nájsť peniaze z vnútorných rezerv svojho rezortu," odporúča poľnohospodárom minister financií. Aj Simon sa, podobne ako Fronc, spolieha na politické vyjednávania. "Konečné rozhodnutie padne až na politickej úrovni," reagoval Simon.
Mikloš ďalej navrhol vyše 400 miliónov pre ministerstvo vnútra, zhruba o polovicu menej dostalo ministerstvo hospodárstva. Aj tieto rezorty chceli oveľa viac. Odkiaľ môžu peniaze získať? "Z vlastných vnútorných rezerv," zopakoval Mikloš svoje odporúčanie aj v týchto prípadoch.
Zhruba 70 miliónov dostala z rezervy Generálna prokuratúra a dvesto miliónov ministerstvo obrany. Asi tristo miliónov išlo na zvýšenie platov hasičov a pracovníkov daňových úradov. Platy chce Mikloš zvýšiť aj colníkom. Peniaze na to bude hľadať v kapitole ministerstva financií. "Tým chceme ísť príkladom aj pre iné rezorty," skonštatoval. Vyše 400 miliónov pôjde z rezervy samospráve, čo súvisí najmä so zmenami, ktoré prinesie rozpočtová decentralizácia. Z toho približne sto miliónov získali mestá a obce vďaka tomu, že ministerstvo financií sa pomýlilo pri výpočte ich príjmov z cestnej dane v tomto roku. Zvyšok má ísť pre kúpeľné mestá, pretože ministerstvo financií v rámci rozpočtovej decentralizácie nezohľadňovalo, že majú hostí a turistov. "Aj pre nich musia tieto mestá poskytovať verejné služby, ktoré ich stoja peniaze," vysvetlil Mikloš. Samospráva by po tejto reforme mala na rok dostať asi 34 miliárd korún, čo je zhruba tohtoročná úroveň plus inflácia.

Návrh na rozdelenie rezervy vlády na priority
(v mil. Sk)
Kancelária NR SR 7,8
Kancelária prezidenta SR 25,4
Ústavný súd SR 31,4
Najvyšší súd SR 5,9
Generálna prokuratúra SR 75,8
Slovenská informačná služba 100,0
Ministerstvo obrany 210,0
Ministerstvo vnútra 752,0
Ministerstvo spravodlivosti 350,0
Ministerstvo financií 500,0
Ministerstvo školstva 930,8
Ministerstvo zdravotníctva 400,0
Ministerstvo práce 200,0
Ministerstvo kultúry 400,0
Ministerstvo hospodárstva 442,0
Ministerstvo výstavby 200,0
Ministerstvo dopravy 2236,0
Ministerstvo pôdohospodárstva 650,0
Úrad geodézie, kartografie a katastra 100,0
Štatistický úrad 15,0
Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo 70,0
Slovenská akadémia vied 19,0
Súhrnný finančný vzťah 261,5
Valorizácia miezd 552,9
Rezerva vlády na krytie nákladov reforiem 500,0
Verejné vysoké školy 400,0
Veda 300,0
Platy hasičov a pracovníkov daňových úradov  284,0
Samospráva 418,0
Bežná rezerva vlády 1075,0
Spolu 11512,5
Zdroj: Ministerstvo financií SR
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 16:14