StoryEditor

Balíček mužského estrogénu. Našli sme dokonalé auto

25.04.2013, 00:00
Náš dvorný "autoholik" Dick Kvetňanský testoval Peugeot RCZ. A bol doslova nadšený!


Nie je to tak dávno, čo sme vám priniesli pomerne rozpačitý test hybridného rodinného Peugeota, ktorý sa skutočne vymyká zaužívaným štandardom. Štvormiestne športové kupé tej istej značky dostalo milosť len vďaka svojim pretekárskym počinom, úzkemu výskytu na cestách a našej profesionálnej zvedavosti. Autoview sa venuje prémiovému segmentu automobilov pre náročných, pre ich užitočnosť, luxus, zábavu a pôvab. A hoci malý Peugeot by sem za normálnych okolností nepatril, práve kvôli posledným dvom prívlastkom je našou svätou povinnosťou najnovšie RCZ vám povinne predstaviť. A priam s veľkou radosťou!

Sexi koncept
Pôvodne futuristická umelecká štúdia mala za cieľ vyzdvihnúť kreatívnosť upadajúcej francúzskej automobilky a ukázať futuristický trend vývoja. Pod tlakom médií a verejnosti bol dizajn RCZ postavený na podvozok Peugeotu 308 a prvý raz oslavovaný na frankfurtskom autosalóne 2009. Čo samotná skratka RCZ znamená, Francúzi nikdy nezverejnili, my však s istotou tušíme, že ide o názov Racing Concept Zagato.

Prvé dve slová odkazujú na jasný cieľ, tretie s pýchou symbolizuje participáciu známeho talianskeho dizajnéra Zagato. Prekrásny futuristický tvar dvojkopulovitej priehľadnej strechy plynulo prechádzajúcej do muskulatúrneho zadného skla je ozajstnou lahôdkou a zanecháva v nás skvelý extravagantný dojem, prestížne posúvajúci RCZ ďaleko mimo dosahu jediného konkurenta – Audi TT.


On nevŕzga!

Ak by ma posadili do RCZ so zaviazanými očami, rozviazali šatku a opýtali sa na cenu auta, v ktorom sedím, po chvíľke ohmatkávania a usmievania by som bez váhania zahlásil 60-tisíc, a bál by som sa, že som skromný... Skamenel som, keď som sa dozvedel, že tá najdrahšia verzia stojí polovicu! Perfektné dielenské spracovanie frankofónca sa dá vysvetliť jedine výrobou v susednom Rakúsku, kde sa RCZ v malej sérii vyrába pod taktovkou precíznej Magna Steyer.

Vážení, riadil som prvý Peugeot, ktorý nevŕzgal ako kontajner PET fľašiek! Ergonómia za volantom, dosah na prístroje, výhľad a celkový pocit v interiéri je balík takých pozitívnych vlastností, že by sa mohli učiť aj športiaky v štyrikrát vyššej cenovej kategórii.



Po dlhom čase som zažil v malom športovom autíčku ten príjemný pocit splynutia so strojom, bezpečia a dokonca luxusu! Príjemne tučný, dole závodne skosený volant z porézneho materiálu akoby čakal, kedy sa nabaží vášho potu počas presného pálenia do diaľničných zjazdov. Perfektne tvarované sedadlá s profesionálnym bočným vedením držia telo aj počas divokého rodea pri priamom prejazde „kruháču“ a krátka dráha radiacej páky pri tom umožňuje presné preraďovanie, takže sa skutočne zabavíte!

Redline? Nikdy!
V praxi som nikdy nepochopil adaptívne svetlomety. Idete do zákruty a ony sa tam nastavia a svietia. Fajn. Denne robím sadu ostrých zákrut cestou domov, no žiadne natáčanie nestíha, alebo to nevidím. Čiže to nepomáha, nie? Až doteraz!



Bielo-modré xenóny tohto malého dravca strieľajú svetelné lúče do zákruty tak presvedčivo, že sa smejem a v noci trhám volant doľava-doprava aj na rovinke, lebo ma baví sledovať, ako zalievam stromy popri ceste denným svetlom a v mihnutí oka ich ponáram opäť do tmy. A Francúz s malým, ale dunivým motorom s prekrásnym zvukom sa smeje so mnou a vrhá sa do ďalších skúšok. Pred ostrou zákrutou sa vďaka trojitému podradeniu a prednému náhonu RCZ málinko zavlní, elektricky vysúvateľný spojler pritlačí riťku k ceste a bez jediného zapískania gúm sa ručička sexi otáčkomera opäť šplhá do milovaného červeného poľa!

A nielen to... Ak preženiete plyn, pokojne ide aj ďalej! Obmedzovač zasahuje až ďaleko za červeným poľom! Aký nádherný návrat do karburátorových čias slobodného blbnutia ďaleko za hranicou povolených otáčok! A k tomu aj šibalsky posunutá hranica zásahu ABS do mohutného účinku bŕzd! Tlieskam za volantom a teším sa ako pubertiak po prvom sexe!

Kozmopolita
O tom, že Peugeot nenechal nič na náhodu, svedčí aj výber motora. Made by BMW! Áno, málo známy fakt je, že 1,6-litrový turbo motor bol pre PSA vyvíjaný a testovaný práve renomovaným nemeckým gigantom, ktorý ho pôvodne plánoval montovať do svojich nižších tried. Prepĺňaný štvorvalec disponuje mohutným záťahom a na turbomotor prekvapivo vysokými otáčkami. Jeho chod je mimoriadne príjemný a dopĺňa tak vysoko postavený level celého dobre navrhnutého organizmu.

Spotreba auta s týmto agregátom, v porovnaní s parametrami, ktoré poskytuje, je napriek nízkemu číslu úplne zanedbateľný parameter. Nechápem síce, ako sa v dnešnej dobe dá navrhnúť malé francúzske auto so značkovým talianskym dizajnom, špičkovým nemeckým motorom, vyrábať ho v malej sérii v drahom Rakúsku, a predávať ho hlboko pod 30-tisíc eur s takou slušnou výbavou a takými výnimočnými jazdnými vlastnosťami. Ale ďakujem všetkým autorom a zodpovedným manažérom, že sa to podarilo.

Kde je priestor na zlepšenie?
Takto nadupaný adrenalínový stroj by si zaslúžil dynamickejší audio systém a zrozumiteľnejšie menu celého multimediálneho systému.
Drahé analógové hodinky v strede palubovky pôsobia zbytočne seriózne a snobsky, akoby boli ukradnuté z Jaguáru.
 Typický peugeoťácky buchot podvozku pri jazde po nerovnostiach vracia vodičove cenné emócie naspať do lacnej triedy.
 Gombík vyhrievania sedadiel je skrytý medzi dverami a sedadlom, nie je možné ho vidieť, kým neotvoríte dvere.

Záverečný verdikt
Nie som fanúšikom malých áut a žiadne francúzske ma doposiaľ nenadchlo, priam naopak. Peugeot RCZ je však presne tá výnimka, potvrdzujúca pravidlo! Som presvedčený, že súčasný automobilový svet neponúka lepšiu kombináciu extravagantného pôvabu, diabolských jazdných vlastností a vtipnej dynamiky, za rozumnejšiu cenu, ako práve tento prekvapivo málo propagovaný balíček mužského estrogénu.


Viac biznis príbehov, exkluzívnych rozhovorov a reportáží nájdete v 52-stranovom magazíne prečo nie?!, ktorý je dnes vložený ako darček v HN.
01 - Modified: 2004-10-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Napredujeme spoločne 02 - Modified: 2004-10-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tomáš Varcop: Pre Západoslovenskú energetiku je liberalizácia výzvou 03 - Modified: 2004-10-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Miroslav Rapšík: Reštrukturalizácia už má výsledky 04 - Modified: 2004-10-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Každý musí splnit nesmlouvavá kritéria
menuLevel = 2, menuRoute = style/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 13:25