StoryEditor

Tomáš Varcop: Pre Západoslovenskú energetiku je liberalizácia výzvou

28.10.2004, 00:00

Od 1. januára 2005 sa všetkých odberateľov, okrem domácností, dotknú zmeny súvisiace s liberalizáciou trhu s elektrickou energiou. Oprávnenými zákazníkmi sa od budúceho roka stanú všetci podnikatelia, živnostníci, organizácie aj firmy. Otvorenie trhu prinesie podnikateľským subjektom možnosť voľby dodávateľa elektrickej energie, čo vytvorí tlak na dodávateľov ponúknuť svojim odberateľom čo najlepšie služby pri efektívnych cenách. Čo je zmyslom liberalizácie trhu s elektrinou a ako pocítia uvedené zmeny zákazníci, na to sme sa opýtali riaditeľa Divízie obchodu a predaja elektrickej energie, a. s., Západoslovenská energetika Tomáša Varcopa.
Liberalizácia trhu sa spravidla spája predovšetkým s pohybom cien. Bude otvorenie trhu s energiou pre odberateľov v tomto smere prínosom?
-- Na liberalizáciu trhu s elektrickou energiou nemožno pozerať iba cez optiku zvyšovania alebo znižovania cien. Otvorenie trhu je predovšetkým o vytvorení zdravej konkurencie. Tým vzniká aj vyšší tlak na dodávateľov zvýšiť efektívnosť a transparentnosť hospodárenia a vytvoriť širšiu ponuku produktov na základe individuálnych potrieb odberateľov. Na liberalizovanom trhu sa dodávka energie priblíži obchodu s inými bežnými komoditami, čo ovplyvní aj očakávania a požiadavky zo strany zákazníkov. My v Západoslovenskej energetike to vnímame tak, že spotrebiteľ sa z pasívnej úlohy platiteľa faktúr dostane do pozície aktívnejšieho účastníka trhu, ktorý si výberom vhodného energetického produktu z našej ponuky a riadením spotreby môže svoje náklady na elektrickú energiu optimalizovať. A to je rozhodne pozitívny moment.
Spomenuli ste aktívnejšiu úlohu zákazníka ako jednu z dôležitých zmien. Aké budú ďalšie?
-- Podstatnou zmenou na trhu s elektrinou je nový prístup k cenotvorbe. Zamedzenie krížových dotácií cien elektriny pre domácnosti a deregulácia cien za dodávku elektriny pre všetkých oprávnených zákazníkov umožní, že každý podnikateľ zaplatí za elektrickú energiu iba jej skutočnú hodnotu, teda to, čo v rámci systému reálne spotreboval. Konečná cena elektriny pre zákazníka sa bude skladať z regulovanej ceny za distribúciu, ktorú stanovuje Úrad pre reguláciu sieťových odvetví a z ceny za dodávku elektrickej energie samotnej, ktorej výška bude do veľkej miery odrážať obchodnícke schopnosti a technické možnosti dodávateľa. Konkrétnym výsledkom všetkých týchto zmien pre zákazníka budú prehľadnejšie faktúry, kde spotrebiteľ jednoznačne uvidí, koľko zaplatil za jednotlivé služby súvisiace s dodávkou elektriny, a tým bude môcť reálne porovnať služby jednotlivých dodávateľov.
Podľa vašich slov sa obchod s elektrickou energiou na otvorenom trhu priblíži bežným komoditám. Ako to bude vyzerať v praxi?
-- Priblíženie elektriny iným, bežnejším komoditám, ktoré som spomínal, spočíva najmä v možnosti výberu z ponuky produktov. V Západoslovenskej energetike sme sa rozhodli v súčasnosti platný systém sadzieb za elektrickú energiu pre oprávnených zákazníkov nahradiť troma novými tarifnými produktmi, ktoré sme vytvorili na základe dôkladného zhodnotenia histórie odberu elektriny našich doterajších zákazníkov. Možno povedať, že výberom vhodného produktu na základe zohľadnenia individuálnych požiadaviek odberateľa možno dosiahnuť optimalizáciu nákladov na elektrickú energiu.
Čo by mal zákazník zohľadňovať pri výbere optimálneho tarifného produktu?
-- Pri odporúčaní vhodného tarifného produktu radíme našim zákazníkom pozrieť sa najmä na dva parametre svojho odberu: objem spotreby a výkon, teda priebeh spotreby. Pre lepšiu predstavu to priblížim na konkrétnych produktových radoch spoločnosti Západoslovenská energetika. Pre firmy, v ktorých cena za energiu tvorí významnú zložku nákladov, sme vytvorili tarifné produkty AdaptPower. Sú určené najmä odberateľom, ktorí na základe histórie odberu dokážu pomerne presne odhadnúť, resp. ovplyvniť nielen objem, ale najmä priebeh spotreby, a tým majú možnosť získať elektrinu za výhodnejšie sadzby. Pre zákazníkov, u ktorých nie je z technického hľadiska jednoduché odhadnúť priebeh spotreby, navrhujeme ako optimálne riešenie naše produkty z radu CompactPower. Ak zákazník dodrží zvolený interval odhadovanej spotreby čo najpresnejšie, môže opäť získať elektrickú energiu za výhodnejšiu cenu. Samozrejme, pripravili sme variant aj pre skupinu zákazníkov, ktorí síce nepoznajú priebeh svojej spotreby, ale nepovažujú to za problém, pretože náklady na energie u nich nepredstavujú významnú položku z celkových nákladov. Náš produktový rad StandardPower im umožní jednoduchú a prehľadnú fakturáciu bez akejkoľvek predikcie svojej spotreby.
Z toho, čo ste povedali, jednoznačne vyplýva, že uvedené zmeny budú predovšetkým prínosom pre zákazníkov. Vítajú otvorenie trhu aj distribučné spoločnosti?
-- Nemôžem hovoriť za všetkých, ale Západoslovenská energetika vníma liberalizáciu trhu s elektrinou ako výzvu. Sme firma s dlhodobou tradíciou na Slovensku a zároveň máme neobmedzené možnosti čerpať zo skúseností nášho strategického investora, ktorým je najväčšia energetická skupina v Európe E.ON. Otvorenie trhu preto považujeme za príležitosť preukázať naše schopnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/energetika, menuAlias = energetika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 00:23