Jan Křivánek SNÍMKA: Radim StrachoňSNÍMKA: Radim Strachoň
StoryEditor

Navždy zdravý chrup? Odborník Jan Křivánek v rozhovore porozprával aj o nádeji ľudstva na tretie zuby

23.10.2023, 00:00
  • „Zuby sú zvláštne štruktúry, veľmi variabilné u rôznych organizmov. Žraloky majú ‚nekonečnú‘ zásobu zubov, neustále ich strácajú a vyvíjajú sa im nové. Alebo hlodavce. Tie majú síce iba jednu generáciu zubov, ale ich rezáky rastú kontinuálne celý život,“ tvrdí pre magazín Téma JAN KŘIVÁNEK, Ph.D. (35), vedúci výskumnej skupiny v Ústave histológie a embryológie Lekárskej fakulty Masarykovej univerzity v Brne.
  • Jeho tím vynašiel univerzálnu metódu, ktorá umožňuje monitorovať rast zubov.
  • Referuje o tom aj prestížny vedecký časopis Science Advances. Nové poznatky sú nádejou nielen pre regeneratívnu medicínu, ale aj pre sledovanie vývojových chýb ľudského chrupu.

Človek má vraj založených viacero radov zubov a takýchto zubných líšt môže byť až päť, len ich nedokážeme aktivovať...

Je jasné, že evolúcia prebieha stále. Vidieť to aj u človeka, napríklad na tom, že postupne strácame zuby múdrosti. O pár ďalších generácií ich už ľudia ako druh nebudú mať. Jednoducho to je tak preto, že tieto zuby už nepotrebujeme v takej miere, ako ich potrebovali naši predkovia. Nemáme už také stravovacie návyky, aby sme zuby múdrosti plne využili. Naopak, napríklad myš potrebuje stále hlodať, a preto sa u nej vyvinuli dorastajúce zuby. Keby to bolo potrebné aj u človeka, potom sa tiež vyvinie viac generácií zubov... Existujú genetické ochorenia, keď sa aj u človeka môže vyvinúť viac generácií zubov. Tá informácia tam stále niekde je, ale ako hovorím, v tomto prípade ide o ochorenie, ktoré so sebou nesie aj veľa iných vývojových chýb, takže nejde o niečo, čo by ste chceli mať.

Čiže keby sme viac hlodali, potom sa nám evolučne zlepšia zuby?

Neviem, či zlepšia, ale určite sa zuby časom zmenia. Nemusí ísť ani o rozsiahle genetické zmeny. Často ide len o drobné zmeny na úrovni signalizačných dráh. Predstavte si napríklad takého slona, ktorý má dva typy diametrálne odlišných zubov – kly a zároveň aj stoličky. Aj tak nosí rovnakú genetickú informáciu vo všetkých bunkách svojho tela, a to vrátane tých, ktoré tvoria kly, alebo tých, ktoré utvárajú stoličky. Takže rozdiel, či sa vyvinie stolička alebo kel, je len v rámci ľahko pozmenenej signalizácie počas vývoja. To je zaujímavé.

Čo vás osobne na zuboch fascinovalo, že ste sa začali venovať výskumu ich vývoja?

Asi súhra náhod a osud. Keď som končil magisterské štúdium, vybral som si ďalšiu tému svojej práce zameranú na ľudské embryonálne kmeňové bunky a ich nasmerovanie do vývoja zubov. Začal som na túto tému robiť doktorát a niekedy v treťom ročníku som sa chopil príležitosti ísť na stáž do Švédska. Dostal som sa tak do laboratória Igora Adameyka v štokholmskom Karolinska Institutet, kde sa venovali vývoju zubov v in vivo podmienkach, teda využívali na štúdium živé organizmy. S tým, že sa zameriavali hlavne na myši. Tam som tomu prepadol, pretože som zistil, že to má obrovský potenciál a v tomto odbore existuje množstvo neznámeho.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 88% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-08-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mikrovesmír v črevách: Za sklon k obezite môže zloženie mikrobiómu, hovorí v rozhovore mikrobiológ 02 - Modified: 2023-08-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Fyzioterapeut: Každý orgán "visí" nejakým spôsobom na chrbtici, hrubé črevo zas reaguje na smútok 03 - Modified: 2023-07-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Keď vás manžel ignoruje, možno zle počuje, odkazuje odborník
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 02 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 05 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
26. apríl 2024 17:52