Prečo s vekom človek počuje horšie? Aj o tom sme sa rozprávali s odborníkom. (Téma) SNÍMKA: ShutterstockSNÍMKA: Shutterstock
StoryEditor

Keď vás manžel ignoruje, možno zle počuje, odkazuje odborník

22.07.2023, 00:00
  • Špárame si do uší vatovými tyčinkami, lebo máme pocit, že je to hygienické, a kvapkáme si do nich kadejaké kvapky, lebo v reklame povedali, že po 21 dňoch budeme počuť štyrikrát lepšie.
  • ORL špecialista juraj Klačanský (73), hovorí, prečo je to nezmysel, a tvrdí, že „je mnoho ľudí, ktorí prekonali zápaly stredného ucha ešte v detstve, majú dlhodobo poruchu sluchu a je veľmi pravdepodobné, že je to niečo, čo vieme chirurgicky odstrániť. Len o tom nevedia.“
  • Radšej si vraj kúpia „zázračné“ kvapky. Ako funguje nos? Prečo muži po rokoch zrazu nepočujú ženy? A na čo je úplne zbytočné vyhadzovať peniaze? To sa dozviete v článku, publikovanom v magazíne Téma.

Hovorí sa, že nos je niečo ako klimatizácia. Čo to znamená?

Pre väčšinu ľudí je nos len dve diery, cez ktoré sa nadychujeme, vydychujeme a je tam umiestnený čuch, ale zvyčajne neberú do úvahy, že orgány ako nos a ústa sú vlastne jediné vstupné cesty do organizmu, treba kontrolovať, čo vdychujeme a prehĺtame, čo do organizmu ide, prípadne to upraviť. A práve nos je naozaj ako klimatizačná jednotka, ktorá to robí. Napríklad ak ste v prostredí, kde je mínus 10 stupňov, chladný vzduch by mohol zásadne ovplyvniť alebo poškodiť pľúca, no nos ich chráni.

image

Téma, č. 30 SNÍMKA: Archív HN

SNÍMKA: Archív Hn

Ako?

Sú v ňom tkanivá, ktoré sa dokážu naplniť krvou, a vzduch, ktorý nosom prechádza, sa tak zohrieva. Nadýchnete sa mrazivého vzduchu, ale do pľúc prichádza zohriaty o 20 aj 30 stupňov. Ak je v zime vzduch suchý, v nose sa vytvára hlien, ktorý ho zvlhčuje. Poznáte to, že keď v zime vyjdete von a z nosa vám začne tiecť. Deje sa to preto, aby bol vzduch, ktorý nosom prechádza, komfortný a príjemný pre pľúca, čiže ľahko zohriaty a vlhkejší. My to organizmu občas kazíme tým, že dýchame ústami, lebo je to pohodlnejšie, a kazíme to tiež dekognestívnymi kvapkami a sprejmi do nosa, ktoré neustále vidíme v reklamách, tak si ich do nosa kvapkáme (dekongestíva znižujú opuch tkanív v nose, a tak pomáhajú otvoriť dýchacie cesty, pozn. red.).

image

Čo spôsobujú?

Keď si ich nastriekate do nosa, stiahnu sa cievy, ktoré privádzajú krv do kavernóznych, teda špongiových telies, a začne sa vám krásne dýchať. Lenže tým si vypnete funkciu tej klimatizácie, z nosa sa naozaj stanú len dve diery, cez ktoré ide vzduch do pľúc bez toho, aby sa oň organizmus predtým postaral, pripravil, aby bol vhodný. Kvapiek je na trhu veľmi veľa, ale chemicky je to takmer identická molekula (účinná látka nafazolín a jeho deriváty, pozn. red.), no niektoré sú lacné, iné drahšie. Tie drahé majú vyššiu cenu preto, že do nich pridajú veci ako mentol a podobne, ale pridané veci nemajú žiaden význam. Keď už by som si také kvapky kupoval, z tých všetkých, ktoré na trhu sú, by som si vybral najlacnejšie.

Lekári občas upozorňujú, že tie kvapky môžu vytvárať závislosť. Sú ľudia, ktorí sa naozaj stali od nich závislí a bez nich nemôžu existovať?

Je ich veľa. Reklamy sú postavené na tom, že ak chcete lepšie hrať futbal, dajte si kvapky do nosa, bude sa vám dobre dýchať, alebo si dajte kvapky, bude sa vám lepšie bozkávať, lebo budete ľahšie dýchať nosom. To je úplne proti medicíne, sú to nezmysly. Kvapky alebo spreje sú určené len na uvoľnenie pri nádche, keď sa vám upchá nos. Neliečia, slúžia iba na dočasné zlepšenie komfortu, na tri-štyri dni počas choroby. Lenže ak si kvapky dá zdravý človek, má pocit, že sa mu lepšie dýcha, a keď si ide nabudúce zabicyklovať, dá si ich znova a závislosť sa rozbieha. Takí ľudia kvapky používajú čoraz častejšie, až sa z nich stanú „chronici“, ktorí nevedia ísť spať, kým sa neuistia, že majú na nočnom stolíku kvapky do nosa, nevedia ísť von, kým nemajú kvapky vo vrecku, v taške.

A tým si vlastne škodia, lebo kvapkami ako keby odstavili hlavné funkcie nosa pri dýchaní?

Tak, a kvapky kazia aj samotný nos.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 84% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-07-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Motýlia doba temna: Motýľom na Zemi ešte nikdy nebolo tak zle ako dnes 02 - Modified: 2023-07-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Riadená nekvalita alebo mýtus? Pozadie bájnych „kazítok“ a reálnej životnosti tovaru 03 - Modified: 2023-07-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zázračná čistička tela: Slovensko má najvyššiu úmrtnosť na cirhózu pečene na svete, hovorí odborník
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-25 21:43:50 - Feat.: - Title: KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi, náklady sa nemajú preniesť na pacienta 03 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 04 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 05 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Komu sa oplatí kúpiť byt? V Bratislave stále nájdeme spomienkový optimizmus, tvrdí expert pre HN (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
27. apríl 2024 02:13