StoryEditor

Vytlačte si vlastné cukríky. V Las Vegas alebo doma

08.01.2014, 23:08
Najväčšia technologická show CES pokračuje. Toto sú top produkty od automobiliek, pre biznis a na zábavu. Priamo "z miesta činu" od nášho redaktora.

1. Profi technológie

Intel Edison. Počítač vo veľkosti SD karty 

Novinka od Intelu by sa dala zrejme označiť ako najmenší počítač na svete. Celý hardvér, napríklad ako dvojjadrový procesor, operačná pamäť či vnútorná pamäť je schovaná v tele klasickej SD karty. „Budeme ju ponúkať inžinierom, ktorí chcú svoje produkty urobiť inteligetnými,“ uviedol na výstave CES 2014 pre HN zástupca spoločnosti Intel. Malý počítač vo veľkosti SD karty sa tak môže objaviť napríklad aj v hrnčeku alebo aj v detskej sedačke. Skrátka vývojári dostanú do rúk univerzálnu výpočtovú jednotku, ktorú môžu použiť prakticky kdekoľkvek. 

Fliv. Prvá pokroková termokamera pre iPhone

Na výstave CES som objavil veľmi zaujímavý doplnok pre všetky iPhony 5 alebo 5s. Spoločnosť Fliv nám ukázala púzdro pre iPhone, ktoré je vybavené pokročilou termokamerou a vlastnou batériou. Cez jednoduchú aplikáciu tak viete ihneď aj v úplnej tme zistiť, čo je pred vami, pozrieť sa za stenu alebo odhaliť úniky tepla vo vašom dome alebo byte. „Je to prvé takéto riešenie na svete. Zatiaľ máme k dispozícii verziu len pre iPhone, no pracujeme na prototype aj pre Android,“ komentoval pre HN Jeff Frank, ktorý je viceprezidentom spoločnosti. Výhodou termokamery Flir One je na vlastné napájanie. Dokáže zachytávať videá a fotografie približne štyri hodiny.  

Yahoo. Predbieha Google v „špehovaní"

Americká IT firma Yahoo ukázala na výstave CES 2014 aplikáciu, ktorá sa prispôsobuje tomu, čo robíte a dokonca predpovedá kam sa chystáte. Ihneď po otvorení by podľa vašich zvykov mala upraviť svoje grafické prostredie a podľa toho či ste doma, v práci, na koncerte alebo v reštaurácii. Algoritmus presne vyberie aké aplikácie môžete v danej chvíli používať, či dokonca koľko bude trvať vaša cesta do práce aj keď ste do nej ešte nevyrazili. Google ponúka obdobný doplnok, no Yahoo ho v mnohom predbieha.

2. Zábava

iTOi. Konečne skutočné videotelefonovanie

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, že sa pri videohovoroch vlastne nikdy nepozeráme druhému účastníkovi z očí do očí?Môže zato kamera, ktorá je najčastejšie umiestnená nad displejom. Americká spoločnosť iTOi ukázala zaujímavé riešenie. Videli sme finálny prototyp, ako urobiť tieto konverzácie osobné tak, aby ste sa s človekom na druhej strane rozprávali priamo do očí. „Navhrli sme špeciálnu optickú sústavu, ktorá urobí video telefonovanie omnoho osobnejšie, rovnako ako vo filme,“ povedal Carolina Preciado, výkonný riaditeľ biznis segmentu spoločnosti pre HN. iTOi pojme v súčasnosti akýkoľvek klasický iPad a na trh sa dostane behom leta. 

Samsung Galaxy Tab Pro. Tablet pre náročných

Samsung prišiel do Las Vegas s úplne novým radom tabletov. Takzvaný Galaxy Tab Pro. Ten sa bude predávať v troch veľkostiach, no najzaujímavejší, ktorý sa nám dostal do rúk, bol práve model s 12,2 palcovou uhlopriečkou. Tablety obsahujú skutočne špičkový hardvér hodný zaradiť sa k top zariadeniam na trhu, no juhokórejský výrobca pribalil ďalšiu zmenu. Nová grafická modifikácia Androidu sa mi osobne veľmi páčila a robila systém omnoho prehľadnejší a pre bežného používateľa aj atraktívnejší. Samsung má tak v súčasnosti zatiaľ najlepší veľký tablet. 

ChefJet 3D. Domáca tlačiareň sladkostí

Krabička „zázrakov“ alebo inak povedané tlačiareň, ktorá vám vytvorí cukríky akejkoľvek chute a akéhokoľvek tvaru. „Máme prvú funkčnú 3D tlačiareň, ktorá produkuje jedlo,“ komentoval 3D Systmens per theverge.com. ChefJet používa kombináciu cukru a vody nato, aby dokázal vytvoriť rôzne tvary a objekty. Základná tlač zahŕňa len čiernu a bielu farbu, no výsledok je možné ovplyvniť potravinárskym farbivom. Novinka sa dostane na trh v druhej polovici roka 2014 a jej cenu 3D Systemns kometoval niekde okolo päť tisíc dolárov.   

3. Auto a inteligentné technológie

BMW. Dokonalé auto pre neskúsených vodičov

Chcete na svoje okolie pôsobiť ako dokonalý profesionálny jazdec? BMW totiž vytvorilo samojazdiace autá, ktoré konečne naplno využívajú potenciál motora, vedia bez pomoci vodiča dokonale driftovať. To znamená, že počítač dokonale ovláda fyziku auta a vie presne dávkovať plyn a brzdu. Samozrejme základom tohto systému nie je zapnúť si v aute „drift mód“ a nechať auto bez vašej pomoci páliť gumy, ale ukazuje precíznosť ovládania vozidla aj v kritických situáciách. 

Ford. Objednávka pizze ešte počas jazdy

Americká automobilka prinesie do svojich nových vozidiel systém, ktorý si bude dokonalejšie rozumieť s rôznymi aplikáciami. Napríklad si z auta pohodlne ešte počas cesty objednáte pizzu, skontrolujete, či ste v dome všade zhasli či profesionálne naladíte rádio. Ford Sync je už takmer rok známe rozšírenie automobilov, no až teraz nabudobne reálne rozmery. Ford navyše ešte tesne pre výstavou CES ukázal nové vozidlo C-Max so solárnym pohonom. 

Procesor Tegra . Nová generácia multimediálnych systémov

Multimediálne systémy už nebudú nikdy ako predtým. Nestojí za tým len Google, ktorý nedávno oznámil spoluprácu s celým radom automobiliek, ale aj Nvidia. Tá bude svoje čipy napríklad už integrovať aj do novej Audi A8 či Audi A3 sedan. Záujem však prejavilo už aj BMW. Nvidia dokáže svojim výkonným a špeciálne pripraveným procesorom ponúknuť vodičovi rýchle a okamžité odozvy od multimediálneho systému. Pomaly tak môžete zabudnúť na spomalené reakcie palubného počítača. Počívačový gigant rapídne zvýši úroveň tejto oblasti.

Snímky: Reuters

Cestu redaktora hradila spoločnosť Telefónica O2 Slovakia.

01 - Modified: 2005-11-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ďalší záujemca o londýnsku burzu
01 - Modified: 2024-03-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Striptérka sa vyhráža, že zverejní nahé fotky princa Harryho. Meghan z neho vysala život, tvrdí 02 - Modified: 2024-01-30 14:00:00 - Feat.: - Title: Stihne Taylor Swift Super Bowl, aby podporila Travisa Kelceho? Pár hodín pred výkopom bude 9-tisíc kilometrov od štadióna 03 - Modified: 2024-01-13 09:00:00 - Feat.: - Title: Od lietajúcich taxíkov, cez roboty až po termosku, čo ti nabije mobil. Toto priniesol jeden z najväčších elektronických veľtrhov 04 - Modified: 2023-12-07 06:42:03 - Feat.: - Title: Streľba na univerzite v Las Vegas si vyžiadala tri obete 05 - Modified: 2023-08-01 06:00:00 - Feat.: - Title: Muž predal celý svoj majetok a odišiel do Las Vegas. Všetko vsadil v rulete na červenú a vyhral 270-tisíc dolárov
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 06:54