StoryEditor

Ďalší záujemca o londýnsku burzu

24.11.2005, 23:00
Boj o prevzatie londýnskej burzy LSE (London Stock Exchange) pokračuje. Britský úrad dohľadu nad finančným trhom dal v polovici tohto týždňa ďalšiemu záujemcovi o burzu -- austrálskej banke Macquarie -- veľmi krátku lehotu na predloženie ponuky. Dozorný úrad tak vyšiel v ústrety manažmentu burzy, ktorý sa snaží čo najskôr ukončiť obdobie neistoty, trvajúce už takmer rok.

Boj o prevzatie londýnskej burzy LSE (London Stock Exchange) pokračuje. Britský úrad dohľadu nad finančným trhom dal v polovici tohto týždňa ďalšiemu záujemcovi o burzu -- austrálskej banke Macquarie -- veľmi krátku lehotu na predloženie ponuky. Protinožci sa majú ozvať do popoludňajších hodín 15. decembra. Ak nestihnú termín, nebudú môcť ďalšiu ponuku urobiť v priebehu najbližšieho polroka. Zástupcovia banky reagovali na ultimátum rezervovane, vraj nie je vôbec isté, či vedenie banky má ešte o ponuku záujem. Akcie londýnskej burzy v stredu klesli o 1,5 percenta na 597 pencí za akciu, keď predtým posledných šesť týždňov sústavne rástli a zvýšili svoju hodnotu až o 15 percent.
Dozorný úrad tak vyšiel v ústrety manažmentu burzy, ktorý sa snaží čo najskôr ukončiť obdobie neistoty, trvajúce už takmer rok. Vlani v decembri prejavila ochotu prevziať londýnsku burzu konkurentka z Frankfurtu nad Mohanom, Deutsche Börse. O niečo neskôr signalizovala možnú kúpu aj burza Euronext a banka Macquarie. Dosiaľ však oficiálne podklady nedodali. Nemci sa pod tlakom vlastných akcionárov prevzatia zriekli, Euronext čaká na stanovisko úradu pre hospodársku súťaž a Austrálčania potvrdili, že sú stále len v štádiu úvah. Tvrdia však, že im nejde o ponuku za každú cenu a naznačujú, že odhadnúť skutočnú hodnotu londýnskej burzy pre investorov nie je ľahké. Kurz akcií londýnskej burzy v súčasnosti osciluje okolo hranice 600 pencí, čo je o 50 percent viac ako v čase, keď sa o slovo hlásili Nemci. Rast hodnoty odborníci pripisujú skutočnosti, že investori rátajú s ostrým cenovým súbojom záujemcov. Pracovníci spoločnosti Fox-Pitt začiatkom tohto týždňa špekulovali, že Euronext ponúkne za jednu akciu až 670 pencí. Riaditeľka londýnskej burzy Clara Furseová sa o zvyšovanie hodnoty akcií LSE snaží takisto -- a zjavne úspešne.
Odborníci tvrdia, že Austrálčania majú len malé šance. Na rozdiel od Euronextu totiž nemôžu počítať s nijakým synergickým efektom a navyše potrebujú ešte ďalšieho vážneho partnera, aby zvládli operáciu. Ako poradcu preto do záležitosti zapojili americkú banku Goldman Sachs a okrem nej aj Wernera Seiferta, bývalého riaditeľa frankfurtskej burzy, ktorého odborná verejnosť považovala za najväčšieho zástancu myšlienky prevzatia londýnskej burzy.
Ale pravdou je i to, že aj keby sa Austrálčania zo súboja stiahli, neistotu okolo osudu LSE tento krok ešte neodstráni. Pozorovatelia počítajú s tým, že záujem sa utlmí len na krátky čas a že v horizonte 12 až 18 mesiacov sa môžu objaviť ďalší záujemcovia o kúpu tohto tradičného obchodného miesta, zrejme najskôr zo zámoria. (hn/gaf)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 00:31