StoryEditor

Telefón je prežitok. Testovali sme revolučnú novinku

11.12.2014, 07:44

Výrobcovia inteligentných hodiniek sa predháňajú v tvrdeniach, že nám už teraz prinášajú technológiu budúcnosti. Aj viacerí analytici tvrdia, že nositeľné technológie budú „Ďalšou veľkou vecou.“ Napriek tomu však Samsung, najväčší hráč v tomto segmente, nezverejňuje čísla o predajoch. Preto sme sa rozhodli otestovať na dva mesiace inteligentné hodinky na vlastnej koži, konkrétne Samsung Gear 2 Neo – naozaj je to také revolučné zariadenie?

Nemal som veľké očakávania, nasadil som hodinky na ruku a čakal, čo sa bude diať. Po dvoch mesiacoch každodenného nosenia však môžem zhodnotiť, že sa teda diali veci…

Stvorené na šport

V prvom rade mi hodinky zjednodušili telefonovanie. Keď som nebol v hlučnom prostredí, s obľubou som pri šoférovaní, na bicykli či pri varení telefonoval cez zabudovaný mikrofón a reproduktor v hodinkách. Technológia funguje tak dobre, že som sa na nej stal závislý – častokrát vytočiť číslo na hodinkách bolo rýchlejšie a pohodlnejšie, ako hľadať mobil položený na stole vo vedľajšej miestnosti. Dokonca to subjektívne funguje intuitívnejšie ako na telefóne (Gear 2 Neo spolupracuje iba s telefónmi radu Samsung Galaxy).

Samsung urobil veľmi dobre, že prepojil s hodinkami svoju aplikáciu S Health. Meranie aktívneho pohybu (čo je dnes obľúbená činnosť) je teda otázka pár „ťuknutí“. Navyše hodinky máte spravidla vždy na ruke, nestane sa teda, že chcete športovať a spomeniete si, že vaše hodinky na behanie (alebo iný športtester) ležia doma v zásuvke. 

Výsledky sú pomerne presné – pri maratóne bola zaznamenaná vzdialenosť iba asi o 200 metrov kratšia ako udávali organizátori (Gear 2 Neo využíva GPS mobilu), pri meraní tepu bola odchýlka oproti profesionálnemu prístroju niekoľko úderov srdca.

Nedokonalosti hodiniek

Za čo však nemožno Samsung pochváliť sú absurdné nedokonalosti jeho S Healthu. Ak napríklad zapnete zaznamenávanie na mobile, nebude sa priebeh zobrazovať na hodinkách. Ak cvičenie spustíte na hodinkách, nebude fungovať audiotréner. A to najlepšie na záver: aplikácia vám umožní merať si svoju športovú aktivitu súčasne na mobile aj hodinkách, vďaka čomu si bude myslieť, že namiesto 10 ste zabehli 20 kilometrov. 

Do hodiniek si však môžete stiahnuť aj iné aplikácie ako napríklad Endomondo či Runtastic. Ak zoberieme do úvahy cenu, ktorá je pri inteligentných hodinkách podobná ako pri jednoúčelových športtesteroch - (hodinky na šport), dá sa očakávať, že v priebehu pár rokov budú dominovať trhu. Podobne ako pred niekoľkými rokmi mobily vytlačili do úzadia GPS navigácie.

Jednou z hlavných výhod inteligentných hodiniek by malo byť, že vám okamžite vedia ukázať zvolené upozornenia – nové maily, prichádzajúce hovory, SMS správy, Facebook. Musím potvrdiť, že to naozaj funguje, tieto notifikácie som však ocenil najmä z iného dôvodu – nemusel som ich kontrolovať na mobile.

A človeku 21. storočia asi netreba obsiahlo vysvetľovať, aký „bludný kruh“ vzniká pri kontrolovaní upozornení. Pozriete na mobil, či sa niekto neozval, a ak sa aj neozval tak ešte skontrolujete web, pozriete Facebook, spustíte nejakú hru a zrazu ste „zabili“ 15 minút ani neviete ako. Inteligentné hodinky skrátka šetria tento „neefektívne využitý čas“.

Na druhú stranu mi však chýbalo zobrazenie týchto informácií na hlavnej obrazovke hodiniek. Ak som náhodou nezachytil jemné zavibrovanie, upozornenie sa schovalo a nijako sa mi už nepripomínalo. Takže niekedy človek mobil pre istotu predsa len vytiahne...

Výdrž batérie mi neprekážala

Najväčšou prednosťou inteligentných hodiniek je možnosť inštalovať do nich aplikácie. Môžete ich tak rozšíriť o kalendár, konvertor mien, hry, či navigáciu (aj keď nie Waze či Google Maps). Počet aplikácií v Samsung obchode postupne rastie a tak sa dá očakávať, že onedlho budeme prostredníctvom hodiniek robiť prakticky to isté, čo doteraz na telefóne.

Neprekážala mi výdrž batérie „len“ dva či tri dni – vďaka dvom mobilom, ktoré používam som bol zvyknutý nabíjať často aj predtým. Najviac ma však otravovala vlastnosť, ktorá je zároveň silnou stránkou väčšiny inteligentných hodiniek – dotykové ovládanie. Keď ich totižto máte na ruke vo vlhkom prostredí, často obrazovka nesprávne vyhodnotí „kapacitu vody na hodinkách“. Ľudskou rečou: v daždi sa mi náhodne spúšťali a vypínali aplikácie, či prehadzovali ikonky medzi plochami. A to všetko bez môjho vedomia. Chýbal mi spôsob, ako dotykové ovládanie zablokovať.

Ak stým začnete, nie je cesty späť

Verím však, že vstup Applu do tohto segmentu bude znamenať zvýšenie záujmu o nositeľné technológie a teda aj o odstránenie ich detských chorôb.

Na záver musím povedať, že som bol prekvapený, ako rýchlo som si na inteligentné hodinky zvykol. Telefonoval som s nimi, meral športové výkony, kontroloval denný harmonogram, rátal prejdené kroky či púšťal hudbu. Každý deň. A to napriek tomu, že hodinky už osem rokov nenosím. Preto musím varovať aj vás: ak si inteligentné hodinky pustíte k telu, ľahko sa na nich stanete závislými. „Ďalšia veľká vec“ sa totižto deje práve teraz.

Snímky: Peter Mayer / HN, phandriod.com

01 - Modified: 2007-01-21 10:38:00 - Feat.: 0 - Title: Väčšina zimných areálov má dobré lyžiarske podmienky
01 - Modified: 2024-04-25 12:03:56 - Feat.: - Title: Samsung prináša podarenú štýlovku. Pokúsi sa s ňou uspieť na trhu, kde sa mu dlho nedarí 02 - Modified: 2024-04-20 21:04:50 - Feat.: - Title: Švajčiarski výrobcovia hodiniek vidia Indiu ako novú krajinu hojnosti 03 - Modified: 2024-04-15 11:24:33 - Feat.: - Title: Samsung získa od Spojených štátov miliardy dolárov, má rozšíriť závod na výrobu polovodičov v Texase 04 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 05 - Modified: 2024-04-11 08:19:21 - Feat.: - Title: Na tovar z Temu sme sa dívali s hrôzou. Značková konkurencia je úplne inde
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 22:08