Podľa magazínu The Guardian bude jedným zo smutných trendov tohto roka aj eskalácia kybernetických útokov. Bude k nej prispievať umelá inteligencia. A hoci tá nie je vo svojej podstate pozitívna alebo negatívna, jednoducho budú jej schopnosti zneužité aj na účely automatizovaných útokov. Samozrejme, hackerské útoky nie sú žiadnou novinkou, no sú čoraz vyspelejšie a majú mimoriadne široké zameranie. Podľa tlačových správ z konca minulého roka sú na vzostupe útoky na miestne samosprávy. Na nový trend upozornili už pred rokmi útočníci na Ukrajine, ktorí sa rozhodli „položiť“ elektráreň. Kvôli nim tak zostalo viac ako dvestotisíc domácností na nejaký čas bez elektrickej energie. Aj to bola jedna z novodobých ukážok kyberzločinu, keď nejde len o získavanie informácií či krádež peňazí z účtu, ale o priame poškodenie života ľudí. Ťažko predpovedať, čo presne nás čaká, no jedno je isté – bezpečnostné spoločnosti budú mať plné ruky práce a etickí hackeri budú mimoriadne žiadaným tovarom.Reuters
StoryEditor

Technologicky zdatní Slováci sa spájajú vďaka iniciatíve. Prichádzajú prvé riešenia

24.03.2020, 14:00
Autor:
ahgahg
Iniciatíva je pripravená odovzdať vzniknuté technológie štátu.

Občianska iniciatíva Hackvirus.sk spojila niekoľko slovenských technologických firiem a zároveň nápady na zlepšenie situácie s vírusom COVID-19. Hackvirus.sk sa sformoval minulý týždeň za cieľom uviesť do praxe konkrétne technologické riešenia pre ľudí.

Iniciatíva je pripravená odovzdať vzniknuté technológie štátu.

"Rozhodli sme sa založiť iniciatívu Hackvirus.sk a dať všetky dobré nápady pod jednu strechu, aby spoločne vznikli tie najúčinnejšie riešenia,“ hovorí Andrej Krúpa, iniciátor Hackvirus.sk. „Okrem toho sme chceli získať ďalšie nové pohľady či možné riešenia, a to nielen od odborníkov, ale aj od širokej verejnosti.“

Tieto nápady vznikali okrem online formulára aj na veľkom nnline hackathone počas uplynulého víkendu. Na základe výzvy iniciatíva zozbierala viac ako 950 nápadov a zároveň sa prihlásilo vyše 150 dobrovoľníkov a programátorov, ktorí boli ochotní na riešeniach participovať.

„Všetkým zaslaným nápadom či podnetom sme sa venovali, dôkladne sme ich preskúmali v rámci viac kolového výberového konania, do finále sa dostalo 20 najlepších nápadov, “ hovorí Juraj Gago, ďalší zo zakladateľov Hackvirus.sk. Na časti týchto nápadov pracovali IT odborníci už počas online hackathonu.

V rámci hackathonu sa vytvorili viaceré tímy programátorov, ktorí pracovali na konkrétnych zadaniach. Riešili sa hlavne tri témy:

  • Prvou je spôsob evidencie, edukácie a aktivizácie dobrovoľníkov, hlavne z radov odborníkov.
  • Druhou témou je samo registrácia obyvateľov, ktorí sú doma a cítia sa ohrození korona vírusom.
  • Treťou riešenou témou je tzv. tracking nakazených, s upozornením ďalších potenciálnych pacientov.

Odbornými garantmi celej aktivity sa stali renomované technologické firmy, ktoré sa zapojili do Hacvirus.sk ako partneri. „Prvé dve riešenia boli v rámci aktivity Hackvirus.sk dotiahnuté do formy prototypov,“ hovorí Marek Grác, COO a podpredseda predstavenstva Asseco Central Europe.

Technologické riešenia

Mobilná aplikácia na samo registráciu občanov umožňuje ľuďom požiadať o registráciu na vyšetrenie COVID-19. Aplikácia položí používateľovi niekoľko otázok týkajúcich sa príznakov, cestovateľskej anamnézy a výskytu ochorenia v okolí. Okrem toho obsahuje dôležité informácie o tom, aké opatrenia je potrebné dodržiavať.

Možnosť samo registrácie je dôležitá aj kvôli odľahčeniu preťažených call centier a linky 155 pri hromadnom náraste počtu nakazených. Overenie prostredníctvom občianskeho preukazu zabezpečuje firma Innovatrics, ktorá sa zapojila do iniciatívy a robí podobné riešenie v bankovom sektore.

Vývoju mobilnej aplikácie Tracking alebo sledovaniu nakazených na COVID-19 sa venuje viacero špecialistov mimo iniciatívy Hackvirus.sk. Ambíciou Hackvirus.sk je spojiť všetky rozpracované projekty, aby priniesli jedno ucelené riešenie.

Platforma Odborní dobrovoľníci

Táto iniciatíva zhromažďuje všetkých odborníkov-dobrovoľníkov, hlavne z radov medicínskej obce – ako napríklad študentov medicíny, sestry, farmaceutov, zdravotníckych pracovníkov, zubárov a podobne.

Cieľom je zhromaždiť všetkých ochotných a schopných dobrovoľníkov na jednu platformu, kde ich je možné edukovať, ale aj aktivizovať. V krízovom stave by mala platforma slúžiť pre nemocnice tak, aby ich vedeli v stave preťaženého zdravotného systému operatívne využiť.

Mobilná aplikácia na samo registráciu občanov je pripravená na odovzdanie štátu, platforma odborní dobrovoľníci je v stave MVP a bude sfinalizovaná do konca týždňa.

Hackvirus.sk chce pokračovať v zbieraní nápadov či zaujímavých podnetov a bude ich pravidelne analyzovať a vyhodnocovať.

Zdroj: Tlačová správa

01 - Modified: 2020-03-24 09:16:53 - Feat.: 0 - Title: Eco–Investment vyčlenil na pomoc v boji s koronavírusom tri milióny eur 02 - Modified: 2020-03-24 15:32:20 - Feat.: 0 - Title: Ako sme pripravení na boj s koronavírusom? V mimoriadnej relácii budú divákov informovať ministri zdravotníctva, obrany a vnútra 03 - Modified: 2020-03-24 10:13:36 - Feat.: 0 - Title: Počet obetí koronavírusu v Španielsku stúpol za posledný deň o viac ako 500 04 - Modified: 2020-12-31 12:13:55 - Feat.: 0 - Title: Šírenie koronavírusu podľa okresov: Horí Záhorie, najhoršie je to v Nitre a v Považskej Bystrici 05 - Modified: 2020-03-24 10:42:37 - Feat.: 0 - Title: Slovenská rodina, ktorá sa nakazila koronavírusom v Rakúsku, sa uzdravila 06 - Modified: 2020-03-24 22:23:51 - Feat.: 0 - Title: Koronavírus na Slovensku: "Môžeme už testovať dvetisíc ľudí denne." Krajčí tiež prezradil, kedy dorazia ďalšie testy
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 07:28