Reuters
StoryEditor

Huawei mal sľubovať finančné odmeny za tajné informácie

14.02.2020, 15:40
Podľa obvinení sa Huawei pokúša vniknúť do mobilných sietí či získať obchodné tajomstvá. 

Spoločnosť Huawei, druhý najväčší výrobca mobilných zariadení to v poslednom období nemá jednoduché. V máji minulého roka jej začali problémy kvôli sankciám zo strany USA a odvtedy prebieha mimoriadne turbulentné obdobie.

Aktuálne sa firma musí brániť voči obvineniam, že sa pokúšala získať obchodné tajomstvá od amerických firiem z oblasti technológií, informuje idnes.cz. To však nie je všetko, pretože ďalšie obvinenie hovorí, že Huawei sa chce vniknúť do fungujúcich mobilných sietí.

Huawei vraj sľuboval finančné odmeny

Huawei údajne kradol zdrojové kódy a obchodné tajomstvá z oblasti technológie mobilných vysielačov a robotiky. Za obeť malo padnúť šesť amerických firiem, pričom Huawei údajne sľuboval finančné odmeny za získané informácie. Do celej mašinérie boli podľa obvinení zapojení aj univerzitní profesori. Stanoviská Huawei, ktoré obdržala aj naša redakcia, sú však absolútne odmietavé voči obvineniam.

Spoločnosť tvrdí, že nové obvinenia nie sú ničím podložené a vychádzajú z občianskych sporov, ktoré boli v priebehu posledných 20 rokov uzavreté alebo dokonca odmietnuté federálnymi súdmi Spojených štátov.

“Ide o snahu Ministerstva spravodlivosti Spojených štátov nenávratne poškodiť reputáciu spoločnosti Huawei a jej obchodné aktivity, a to z dôvodov, ktoré nijako nesúvisia s presadzovaním práva. Obvinenia slúžia na ovplyvňovanie globálnej trhovej súťaže a preukážu sa ako nepodložené a nespravodlivé,“ uvádza sa v oficiálnom stanovisku.

Je možné, že USA v súčasnosti vyvíjajú tlak na svojich európskych spojencov najmä vo vzťahu ku budovaniu európskych sietí 5G. Huawei nedávno dostal totiž povolenie podieľať sa na výstavbe sietí piatej generácie vo Veľkej Británii, zmluvy na 5G by však mohla získať aj v ostatných krajinách v Európe.

Prístup len pre operátorov a regulátorov

The Wall Street Journal uviedol, že výrobca by mohol navyše tajne vniknúť do fungujúcich mobilných sietí prostredníctvom skrytých prístupových bodov. Spoločnosť Huawei na obvinenia reaguje argumentom, že ako výrobca telekomunikačných zariadení je povinná dodržiavať všeobecne platné predpisy obsiahnuté v štandardoch projektu 3GPP.

„Naše zariadenia síce poskytujú možnosť prístupu v krízových situáciách, no tento prístup môžu získať len štátni regulátori a operátori,“ vysvetľuje Karl Song, viceprezident Huawei pre korporátnu komunikáciu.

Funkcia je využívaná napríklad v prípadoch, kedy je ohrozená ľudská a národná bezpečnosť, alebo keď je prístup nevyhnutný pre účely kriminálneho vyšetrovania. Povinnosť poskytovať informácie orgánom činným v trestnom konaní je zakotvená aj v legislatívnych nariadeniach jednotlivých štátov, napríklad v nemeckom Nariadení o dohľade nad telekomunikáciami.

„Prístup sa dá získať len ak je používateľ fyzicky prítomný v zabezpečených priestoroch, ktoré sú vo vlastníctve a správe sieťových operátorov. Výrobca takýto úkon spraviť nemôže a nevie,“ dodáva K. Song.

Nie je to prvý raz

Už v apríli minulého roka informovala spoločnosť Vodafone Italy o možnej bezpečnostnej vade v zariadeniach spoločnosti Huawei. Ukázalo sa, že v skutočnosti ide len o technickú vadu a nie o úmyselne zabudovanú funkciu. Tá bola následne odstránená.

01 - Modified: 2020-01-22 22:10:47 - Feat.: 0 - Title: Nový Huawei príde s množstvom fotoaparátov. Niečo mu však bude i chýbať 02 - Modified: 2020-01-31 22:19:10 - Feat.: 0 - Title: Giganty ukážu svoje tromfy. Zlatým klincom môže byť ľudový iPhone 03 - Modified: 2020-02-05 11:48:01 - Feat.: 0 - Title: Ktoré smart hodinky sú najvhodnejšie na beh? Výsledok nás prekvapil 04 - Modified: 2020-02-09 13:20:14 - Feat.: 0 - Title: Plávate? Pozrite si náš test hodiniek, ktoré monitorujú tréning vo vode
01 - Modified: 2024-04-26 11:44:36 - Feat.: - Title: Poháňanie ruského priemyslu ohrozuje aj Európu. Vojna na Ukrajine by bola bez Číny ťažká, vyhlásil Blinken 02 - Modified: 2024-04-26 07:02:12 - Feat.: - Title: Blinken dúfa v pokrok pri rokovaní s Čínou, Wang poukázal na rastúce problémy 03 - Modified: 2024-04-26 04:34:27 - Feat.: - Title: USA oznámia dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-25 21:36:56 - Feat.: - Title: Kampusy sú otrasené. Zatýkanie propalestínskych demonštrantov na amerických univerzitách pokračuje 05 - Modified: 2024-04-25 20:38:20 - Feat.: - Title: Americké akcie klesli kvôli údajom o ekonomike, výrazne oslabila Meta
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 14:30