Ruskí vojaci. FOTO: Reuters
StoryEditor

BBC zistila mená skoro 30-tisíc ruských vojakov zabitých na Ukrajine, je medzi nimi päťtisíc trestancov

04.08.2023, 14:21
Autor:
ČTKČTK

BBC sa spolu s portálom Mediazona a skupinou dobrovoľníkov podarilo za posledný mesiac zistiť úmrtie 1800 vojakov, no nie u všetkých bol uvedený dátum smrti.

Minimálne 870 ruských vojakov prišlo o život počas ukrajinskej protiofenzívy, ktorá sa začala na začiatku júna. Uviedla to dnes na svojom ruskojazyčnom webe britská stanica BBC, ktorá na základe otvorených zdrojov zistila mená celkovo 29 217 ruských vojakov zabitých vo vojne proti Ukrajine. Je medzi nimi aj 5553 trestancov, ale nezahŕňa zabitých proruských separatistov z východu Ukrajiny.

"Je medzi nimi aj minimálne 870 ľudí, ktorí boli zabití pri odrážaní ukrajinskej protiofenzívy," napísala BBC. Pripúšťa, že ide o najnižší odhad ruských strát, pretože započítava len tých zabitých vojakov, ktorých nekrológov spomínajú zodpovedajúce okolnosti, alebo dátum úmrtia zodpovedá termínu protiofenzívy. "Skutočné straty budú určite vyššie ako číslo, ktoré sa nám podarilo zistiť," dodali autori textu.

Rast strát medzi dôstojníkmi

BBC sa spolu s portálom Mediazona a skupinou dobrovoľníkov podarilo za posledný mesiac zistiť úmrtie 1800 vojakov, no nie u všetkých bol uvedený dátum smrti.

V prvých týždňoch ukrajinskej protiofenzívy zaznamenala BBC výrazný rast strát medzi ruskými dôstojníkmi, najmä vysokými, a táto tendencia pretrváva.

Od začiatku protiútoku prišlo Rusko minimálne o dvoch generálov, desať plukovníkov, osem podplukovníkov a 14 majorov, a to bez započítania 13 vojenských letcov zabitých v stretoch s žoldniermi z Wagnerovej skupiny na ruskom území na konci júna. Naposledy tak vysokí dôstojníci utrpeli takéto straty v prvých mesiacoch po vpáde na Ukrajinu.

image

Ukrajina udrela na kľúčový ruský prístav. Video ukazuje vážne poškodenú veľkú výsadkovú loď

Medzi 2306 dôstojníkmi zabitými od začiatku vojny je aj 854 elitných odborníkov z radov výsadkových síl, námornej pechoty, špeciálnych síl a vojenského letectva.

Straty veliteľov svedčia podľa BBC o tom, že plnenie úloh v ruskej armáde stále vyžaduje "ručné riadenie", teda osobnú prítomnosť vysokých dôstojníkov na fronte. Práve od počínania dôstojníkov v mnohom závisí úspech či neúspech ruskej obrany, súdia experti z britského analytického ústavu RUSI, ktorý sa zaoberá otázkami obrany a bezpečnosti.

Strata koordinácie

Strata veľkého počtu poručíkov a kapitánov vedie aj k vážnej strate taktickej koordinácie, čo môže znamenať, že jednotky si počínajú zmätene a prekážajú jednej druhej. Ak si ruskí dôstojníci začnú pod paľbou ukrajinského delostrelectva počínať chaoticky, môže to urýchliť prielom v obranných líniách.

Ukrajinská protiofenzíva v prvých dvoch mesiacoch postupovala relatívne pomaly. Ukrajinské jednotky musia pomaly a plánovito prerážať opevnenú obranu, vybudovanú Rusmi. Vďaka tomu Moskva získava čas, nevyhnutný pre výcvik posíl.

Na konci minulého roka narazila ruská armáda na problém: potrebovala rýchlo doplniť straty z prvých mesiacov vojny, ale v tylu chýbal systém, ktorý by umožňoval naučiť nováčikov potrebné návyky a vytvárať z nich bojaschopné jednotky.

image

Päť lekcií ukrajinskej protiofenzívy: Leopardy nie sú všetko, riskovať sa oplatí a už zase vládne letectvo

Zjavne tiež chýbali moderné zbrane, technika a výstroj pre nové jednotky. Mobilizovaní vojaci a dobrovoľníci sa často sťažovali, že im dávajú z dlhodobo uložených zásob rezavé pušky a rovnošaty s pečiatkami z 60. až 80. rokov minulého storočia. Moderné lekárničky či prístroje pre nočné videnie sa do vojsk dostávali hlavne zásluhou dobrovoľníkov.

Od tohtoročného februára sa ministerstvo obrany snaží zverbovať a vycvičiť novú vlnu ľudí. Dôležitú úlohu naďalej zohrávajú trestanci nasadení na fronte.

Trestanci na fronte

Jednotky s odsúdencami, zverbovanými do Wagnerovej skupiny, boli stiahnuté z frontu ešte v júni. Ale väzni, ktorí sa z väzníc dostali pod hlavičkou ministerstva obrany, naďalej bojujú v Doneckej a Záporožskej oblasti. Podľa ich príbuzných verbovanie vo väzniciach pokračovalo v júni aj júli. Výcvik sa oproti zime skrátil.

"V podstate ich poslali na bitúnok. Môjho brata odviezli z väzenského tábora 18. júna a už 25. ho zabili. Kde je sľubovaných 15 dní výcviku? Bolo by lepšie, keby si trest odpykal a zostal nažive," povedala BBC príbuzná jedného z väzňov.

BBC zistila mená celkovo 5553 odsúdených Rusov, ktorí zahynuli vo vojne. Väčšina z nich bola zverbovaná do Wagnerovej skupiny. V posledných dvoch týždňoch na cintorínoch v Novosibirsku a v okolí Moskvy pribudla viac ako stovka nových hrobov so zabitými "wagnerovcami".

BBC predpokladá, že celkový počet ruských strát, ktoré sa jej podarilo overiť, môže predstavovať polovicu padlých vojakov skutočne pochovaných v Rusku. K tomuto záveru oprávňuje sústavné sledovanie cintorínov vo viac ako 65 ruských mestách a obciach za posledných 15 mesiacov.

Správnosť odhadu minulý mesiac nezávisle potvrdili novinári z ruských exilových serverov Mediazona a Meduza, ktorí sa na základe skúmania databázy prípadov dedičstva a údajov ruského štatistického úradu Rosstat dopočítali 47-tisíc zabitých ruských vojakov do konca mája.

Pri všetkej opatrnosti tak možno podľa BBC predpokladať, že k začiatku augusta Rusko prišlo o 60-tisíc vojakov, ktorí zomreli. Ďalších 210.000 utrpelo zranenia, aspoň podľa odhadu expertov, ktorí sa opierajú o poznatok amerických analytikov, že na jedného zabitého ruského vojaka pripadá 3,5 zraneného. Ťažko zranených bolo podľa týchto výpočtov asi 102-tisíc, čiže celkové nenávratné straty Ruska môžu predstavovať minimálne 162-tisíc ľudí.

Ruské ministerstvo obrany naposledy informovalo o ruských stratách 21. septembra, keď informovalo o 5937 zabitých. Medzičasom potvrdilo smrť ďalších 162 ľudí, dodala BBC.

01 - Modified: 2023-08-04 10:03:50 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina udrela na kľúčový ruský prístav. Video ukazuje vážne poškodenú veľkú výsadkovú loď 02 - Modified: 2023-08-03 21:45:02 - Feat.: 1 - Title: Boje na celom fronte sú ťažké, ale Ukrajina dominuje, vyjadril sa Zelenskyj 03 - Modified: 2023-08-03 18:39:03 - Feat.: 1 - Title: Analytik: Ukrajinská ofenzíva prešla do stratégie opotrebovávania. Majú silu, aby frontovú líniu posunuli
01 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 02 - Modified: 2024-04-27 16:31:27 - Feat.: - Title: Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City 03 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 04 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov 05 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 21:52