Veľká ruská výsadková loď triedy Ropucha Olenegorskyj Gorňak v Bospore vo februári 2022. FOTO: Reiters
StoryEditor

Ukrajina udrela na kľúčový ruský prístav. Video ukazuje vážne poškodenú veľkú výsadkovú loď

04.08.2023, 07:51
04.08.2023, 12:03
Autor:
ČTKČTKpebpeb
  • Zásah dostala veľká výsadková loď triedy Ropucha Olenegorskyj Gorňak.
  • Video ukazuje, ako ju ťahajú menšie lode, pričom sa nakláňa na stranu.
  • Loď má podľa ukrajinskej tajnej služby závažne narušený trup.

Ukrajinské námorné drony dnes skoro ráno zaútočili na základňu ruského námorníctva v ruskom čiernomorskom prístave Novorossijsk. Uviedlo to ruské ministerstvo obrany, podľa ktorého sa obe plavidlá podarilo zničiť, píše agentúra Reuters. 

image

Je určené na lov Rusov. Na utajenej základni odhalili najrýchlejšie plavidlo v Čiernom mori

Poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Geraščenko však na sociálnej sieti Twitter zdieľal video, ktoré zobrazuje poškodenú ruskú loď. Malo by ísť o veľkú výsadkovú loď triedy Ropucha Olenegorskyj Gorňak.

Vážne poškodená loď

Úspešný útok potvrdila už aj ukrajinská tajná služba. Ukrajina v noci na dnešok pri špeciálnej operácii pri ruskom prístave Novorossijsk zasiahla ruskú výsadkovú loď triedy 775 Olenegorskij Gorňak, uviedla na telegrame SBU. Na jej palube sa v čase útoku nachádzalo približne 100 členov posádky. Ukrajinskí tajní zverejnili aj video zo samotného dronu, ktorý loď zasiahol:

Útok ukrajinského dronu na ruskú loď v prístave Novorossijsk. SNÍMKA: Sbu

"V dôsledku útoku má loď Olenegorskij Gorňak závažne narušený trup a v súčasnej dobe nemôže vykonávať svoje bojové misie," píše SBU. Vyjadrenie ruského ministerstva obrany, podľa ktorého sa ukrajinský útok podarilo odvrátiť, označila za falošné. Zábery výsadkovej lode, ktorá sa nakláňa na stranu a je zrejme ťahaná iným plavidlom, sa objavili na ruských aj ukrajinských kanáloch na telegrame.

Zdroj agentúry Reuters, oboznámený s prevádzkou tohto juhoruského prístavu, uviedol, že veľká loď ruského námorníctva musela byť odvlečená k brehu, pretože nebola schopná samostatnej plavby. Plavidlo nemenoval. Poškodenie spomínanej výsadkovej lode tak podľa Reuters nemožno nezávisle potvrdiť. Moskva alebo predstavitelia vlády v Kyjeve správu o zásahu lode nekomentovali.

Starosta Novorossijska Andrej Kravčenko na telegrame uviedol, že plavidlo Olenegorskij Gorňak bolo jedným z dvoch, ktoré "bezprostredne reagovali", aby odrazili ukrajinský útok.

Útok na ruskú loď na základni Novorossijsk bol vykonaný prostredníctvom námorného dronu naloženého 450 kilogramami výbušniny trinitrotoluén a stojí za ním Bezpečnostná služba Ukrajiny a ukrajinské námorníctvo, uviedol pre Reuters nemenovaný zdroj z prostredia tajných služieb. 

Kvôli útoku bola v novorossijskom prístave, významnom vývoznom uzle, dočasne zastavená všetka lodná doprava. Prevádzkovateľ tamojšieho ropného terminálu Caspian Pipeline Consortium po 10:00 SELČ uviedol, že prevádzka bola obnovená. Reuters pripomína, že civilný prístav obstaráva dve percentá svetových zásob ropy a vyváža aj obilie.

Rusi útok bagatelizovali

Olenegorskyj Gorňak

  • Loď bola postavená v Gdansku (Poľsko) a uvedená do prevádzky v roku 1976. V roku 2007 bola vyhlásená za najlepšie vyloďovacie plavidlo Severnej flotily.
  • Jej kapacita dosahuje až 500 ton obrnených vozidiel a 225 príslušníkov námornej pechoty.
  • VÝKON: Rýchlosť: 18 uzlov, Prevádzkový dosah: 6 000 míľ pri 12 uzloch, Posádka: 87 mužov
  • ROZMERY: Výtlak: 4 080 ton, Dĺžka: 112,5 metra, Šírka: 15 metrov, Ponor: 3,7 metra

Zdroj: rusnavy.com

V prístave bola dnes skoro ráno podľa médií aj miestnych obyvateľov počuť streľba a najmenej jedna explózia. Ruské ministerstvo obrany následne uviedlo, že sa na miestnu námornú základňu pokúsili zaútočiť dva ukrajinské drony.

"Pri odrazení útoku sme bezpilotné člny vizuálne zamerali a zničili paľbou ruských lodí strážiacich vonkajší perimeter námornej základne," citovali vyjadrenia ministerstva ruské agentúry.

O tom, že išlo o útok ukrajinských diaľkovo ovládaných plavidiel, hovorili už pred vyjadrením Moskvy niektoré zdroje. Podľa miestnych úradov si nevyžiadal žiadne obete ani škody. 

Prístav v Novorossijsku je jedným z najväčších v Čiernom mori.

Ak by sa potvrdilo, že za incidentom stojí Kyjev, išlo by o prvý ukrajinský útok na jeden z hlavných ruských obchodných prístavov, podotýka agentúra Reuters. Ukrajina, ktorá sa od vlaňajšieho februára bráni ruskej agresii, bežne útoky na ruské územie nekomentuje. Moskva tento týždeň zaútočila na ukrajinský prístav Izmajil na Dunaji, kde podľa ukrajinských predstaviteľov zničila tamojšie sklady obilia.

Na Krym podľa ruského ministerstva obrany zaútočilo celkom 13 dronov, z ktorých sa desať podarilo zostreliť a tri zneškodniť systémy elektronického boja.

Opakované ruské útoky

Ukrajinské prístavy v regióne opakovane čelia ruským útokom, ktoré zosilneli po tom, čo Moskva v júli nepredĺžila obilnú dohodu, ktorá umožňovala vývoz ukrajinských potravín cez Čierne more.

image

Ukrajinské tanky sú „hladné“ po diesli. No Slovensko znížilo dodávky pre Kyjev na minimum

Americký minister zahraničných vecí vo štvrtok uviedol, že Spojené štáty budú ďalej robiť "všetko, čo sa len dá", aby zaistili, že Rusko bude môcť voľne vyvážať potraviny, ak sa obnoví dohoda umožňujúca bezpečnú prepravu ukrajinského obilia cez Čierne more.

"Chceme vidieť tieto potraviny na svetových trhoch. Chceme, aby mal každý úžitok z nižších cien," povedal americký minister po tom, ako predsedal zasadnutiu Bezpečnostnej rady OSN venovanému potravinovej neistote spôsobenej ruskou vojenskou agresiou na Ukrajine.

01 - Modified: 2024-05-09 14:58:07 - Feat.: - Title: Poľsko zadržalo na hraniciach ruského dezertéra, Moskva o ňom chce informácie 02 - Modified: 2024-05-09 14:31:19 - Feat.: - Title: Metsolová navštívila Kyjev na Deň Európy, vyzvala na zvýšenie podpory pre Ukrajinu 03 - Modified: 2024-05-09 14:51:42 - Feat.: - Title: Dve filmové spoločnosti v Rusku obvinili za porušenie zákona o propagácii LGBT 04 - Modified: 2024-05-09 13:29:46 - Feat.: - Title: Poľsko posilňuje obranu hraníc s Ruskom a Bieloruskom, pripravuje bunkre a zákopy 05 - Modified: 2024-05-09 13:07:26 - Feat.: - Title: Nový ukrajinský rekord: Aby zasiahol rafinériu, urazil dron 1500 kilometrov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 18:13