StoryEditor

Smrť Diany. Svedectvá z tunela

08.06.2007, 00:00
Britská televízia Channel 4 otvorila hlbokú ranu kráľovskej rodiny, keď odvysielala dokument o smrti princeznej Diany. V auguste uplynie desať rokov, čo jej auto havarovalo v tuneli neďaleko parížskeho hotela Ritz.

A práve tieto momenty zachytáva dokument britskej televízie.
Objavilo sa v ňom však niekoľko záberov, ktoré zachytávajú posledné chvíle života princeznej. Sú medzi nimi aj fotografie umierajúcej Diany s dýchacím prístrojom - jej postavu však zakrýval lekár a jej tvár televízia prekryla obdĺžnikom.
Protesty nepomohli
Synovia Diany, princovia William a Harry, označili opakovanie tragických okamihov z tunela za "neetické". Proti vysielaniu dokumentu námietky nemali. Pred jeho odvysielaním však požiadali televíziu, aby z neho vystrihli niekoľko záberov, ktoré sú podľa nich voči ich matke neúctivé a prinesú jedine bolesť. "Sú to posledné momenty života ich matky a ide o narušenie ich osobného života. Snažia sa odstrániť posledné zvyšky dôstojnosti, ktorá v smrti zostáva. Neprotestujeme proti dokumentu, ale len proti fotografiám," vyhlásil tajomník oboch princov Lowther-Pinkerton.
Stanica Channel 4, ktorá sa "vyžíva" v kontroverzných programoch zvyšujúcich sledovanosť, to napokon neurobila.
Čo odhalil dokument
Dokument s názvom Diana: Svedkovia v tuneli nechcel ani tak odhaliť príčiny smrti princeznej, ale sledoval, akú úlohu v prípade zohrali fotografi, takzvaní paparazzi. Títo lovci senzačných fotografií zo súkromného života celebrít boli prví, ktorých obvinili z toho, že Dianinu smrť priamo alebo nepriamo spôsobili.
Dokument dospel k záveru, že fotografi nemali žiadny podiel na autonehode, pri ktorej Diana, jej priateľ Dodi Fayed a vodič zahynuli. Ani nebránili nikomu, aby jej lekári a ďalší poskytli potrebnú pomoc. Potvrdil tak už predtým vyvrátené obvinenia vtedajšieho francúzskeho ministra vnútra, že paparazzi sa údajne na smrti podieľali, a obvinenia, ktoré vzniesol otec Dianinho priateľa, že bránili záchrannej službe v prístupe k zraneným.
Symbolická pokuta
Traja fotografi, ktorí princeznú Dianu fotografovali počas jej tragickej noci, museli za porušenie súkromia zaplatiť pokutu len jedno euro. Rozhodol o tom francúzsky súd. Jaques Langevin, Christian Martinez a Erik Chassery si pokutu rozdelili a zaplatili Mohammedovi Fayedovi, egyptskému milionárovi a otcovi Dodiho Fayeda.
Diana, Dodi a šofér Henri Paul sa zabili 31. augusta 1997 v Mercedese, ktorý havaroval v tuneli neďaleko parížskeho hotela Ritz, keď unikali pred zvedavými fotografmi na motocykloch.

01 - Modified: 2003-05-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nové trendy v spracovaní dreva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 15:04