StoryEditor

Nové trendy v spracovaní dreva

26.05.2003, 00:00

Úspech drevného hospodárstva závisí hlavne od ekonomického spracovania vyťaženého dreva a tiež od využitia menej kvalitnej suroviny. Dosiahnuť tieto ciele pomáhajú nové poznatky vedy a moderné technológie jeho spracovania. Už dlhší čas sa krátke alebo menej hodnotné odrezky z kmeňov a ďalšie vedľajšie produkty píly spracúvajú do platňových drevomateriálov, akými je napríklad tradičná drevotriesková doska. Za posledných 50 rokov rozhodujúcim spôsobom ovplyvnili bytovú výstavbu aj výrobu nábytku. Ako vyplýva z informácií zväzu nemeckých výrobcov drevospracujúcich strojov, v roku 2000 sa vo svete vyrobilo vyše 160 mil. m3 drevomateriálových platní. V posledných rokoch zaznamenala veľký nárast výroba drevených podláh, najmä laminátových s nosným materiálom -- drevomateriálovou doskou. Len v samotnej Európe sa vyrobí ročne viac ako 270 mil. m2 laminátových podláh.
Hlavným cieľom noviniek vo vývoji a v zlepšovaní strojov pre nábytkársky priemysel je zvyšovania flexibility opracovania. Svetová produkcia nábytku sa odhaduje vo výške 200 mld. eur. Z toho na Európu pripadá 50 mld. eur. Najväčší nárast vykazujú ázijské krajiny. Európsky nábytkársky priemysel je v súčasnosti poznamenaný obdobím stagnácie.
Po dvojročnej prestávke sa najnovšie trendy spracovania dreva opäť prezentujú na medzinárodnom veľtrhu Ligna+ v nemeckom Hannoveri. Od dnešného dňa až do piatka sa na podujatí stretáva vyše 1 700 vystavovateľov z približne 40 krajín na výstavnej ploche s rozlohou zhruba 133-tisíc m2. Najväčšie zastúpenie na ňom majú tradične firmy z domáceho Nemecka a Talianska. Okrem strojových zariadení sa tu predstavuje široké spektrum drevných materiálov, ako aj možností konštrukčného využitia dreva. Usporiadatelia veľtrhu -- spoločnosť Deutsche Messe AG a odborný zväz nemeckých výrobcov drevospracujúcich strojov -- očakávajú zhruba 100-tisíc návštevníkov z vyše 100 krajín sveta.
Na veľtrhu má zastúpenie aj slovenský priemysel. Na ploche vyše 100 m2 sa tu predstavuje spoločnosť StrojCAD, s r. o., Michalovce. Firma sa od svojho vzniku v roku 1992 venuje vývoju a výrobe drevoobrábacích strojov. Jej výrobný sortiment pokrýva takmer všetky oblasti potrieb drevárskej prvovýroby. Zákazníkovi preto môže ponúknuť ucelené riešenie -- dodávku celej technológie do pilnice na kľúč. Spoločnosťou vyvíjané a vyrábané stroje sú založené na vlastných konštrukčných riešeniach. V zahraničí má najviac odberateľov v Českej republike. Exportovala však aj do Nemecka, Fínska, Rumunska, Maďarska, na Ukrajinu a najmä do Ruska.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
13. máj 2024 03:03