StoryEditor

Vďaka nám máme selfie na jedno zatlieskanie

30.12.2014, 23:00
Príbehy úspešných Slovákov, ktorí menia svet. Výber z mimoriadnej prílohy Hospodársky novín.

Keď začiatkom tohtoročného marca skončilo v Los Angeles odovzdávanie Oscarov, na víťazov sa ako keby zabudlo. Všetci hovorili len o jednom. O selfie fotke, ktorú urobila americká moderátorka Ellen DeGenerová. Snímka, na ktorej boli okrem mnohých iných aj herci Bratt Pitt či Julia Roberts lámala rekordy v zdieľanosti. Netešila sa len autorka. Dôvody na úsmev mal aj Slovák Dávid Šproch. „Ja som sa tomu len tešil,“ úprimne priznáva. Vedel totiž čo nastane. Svet sa zbláznil do selfie a Slovák mal pre nich jednoduchý recept - svoju aplikáciu Snap Clap. Presne tú, ktorú dnes využíva vyše 600-tisíc ľudí po celom svete. Stačí tliesknuť a fotka je na svete.

Hľadanie diery na trhu

Ale začnime úplne na začiatku. Pri zrode nápadu. „Spolu s kamarátom sme na trhu aplikácií hľadali dieru. Niečo, čo tam ešte nie je,“ vracia sa v spomienkach Dávid Šproch, ktorý žije v podtatranskej Veľkej Lomnici. Písal sa rok 2011 a on ako vysokoškolák správne vytušil, že jedno z najpoužívanejších súčasti mobilu je fotoaparát. „Stavil som na túto kartu a začal pracovať a hľadať riešenia,“ približuje zákulisie cesty od nápadu k realizácií. Vymyslel aplikáciu, ktorá cez smartfón umožní fotografovať selfie fotky bez toho, aby ste museli držať telefón v rukách. Stačilo tliesknuť, napočítať do troch a fotka bola hotová. Autoportrét bez naťahovania rúk, jednoducho a pohodlne.

Veľký deň prišiel 12. januára 2012. Práve vtedy totiž jeho aplikáciu ponúkol applovský obchod App Store. Stačil týždeň a aplikácia obsadila na Slovensku prvé miesto vo svojej kategórií. „Vtedy som veril, že to čo robím má zmysel a ešte viac začal pracovať na vylepšeniach,“ hovorí. Zohľadnil aj odozvu z trhu či pripomienky užívateľov, ktorí si jeho vynález kúpili.

Tisícky mailov

Nehľadal len riešenia, ktoré by ponúkli intuitívnejšie prostredie, ale aj cestu ako sa zviditeľniť doma aj po celom svete. „Teraz to už možem prezradiť, ale išlo o tisícky mailov, ktoré som posielal ľuďom a rôznym blogerom, aby si aplikáciu všimli a zrecenzovali ju,“ odhaľuje pozadie začiatkov. Snaha vyšla. Aplikáciu si postupne začali všímať najuznávanejšie webové stránky či portály. A čo je dôležitejšie, aj ohlasy zo všetkých smerov boli viac ako pozitívne.

Stiahnutí pribúdalo. Pomohlo aj „oscarové“ poblúznenie zo selfies. „Dnes moju aplikáciu používa vyše 700-tisíc užívateľov po celom svete“ pochvaľuje si Dávid. A určite nechce zostať len na tomto čísle. Priestor na trhu vidí veľký, najmä keď sa pozrie okolo seba. Aplikácie, ktoré sa snažili napodobniť tú jeho, totiž nevníma ako konkurenciu. „Bola tam snaha napodobniť našu aplikáciu, ale určite sa s nami nedajú porovnávať,“ konštatuje. Za svoje plus považuje aj to, že jeho Snap Clap je kompatibliný so všetkými inteligentnými hodinkami ako Samsung, LG či Motorola.

Ďalšie nadstavby

V snahe však nepoľavuje. Hovorí o ďalších vylepšeniach. „Okrem tliesknutia by sme chceli ponúknuť aj iné spôsoby zachytenia fotky,“ naznačuje ďalšie smerovanie Podtatranec. Medzi ďalšie méty určitze patrí prepojenie televízora, smartfónu a hodiniek. „Aby, keď príde návšteva mohli ukázať svoje fotky, bez toho aby ste museli niečo prepájať,“ približuje.

Obavy z toho, že selfie zomrie na svoju krásu vôbec nemá. „Selfie je fenomén a určite nepovedal posledné slovo,“ presviedča Slovák, ktorý zmenil podobu mobilného fotografovania.

Snap Clap

- ide o aplikáciu, ktorá využíva rastúci fenomén autoportrétových fotiek, tzv. selfies

- je založená na jednoduchom princípe. Stačí položiť telefón, zatlieskať a fotoaparát na mobile vás sfotí bez toho aby ste museli niečo stláčať rukou

- keď ju Dávid Šproch uviedol na trh, bola jediná prvá svojho druhu

- dnes ju využíva vyše 700-tisíc ľudí po celom svete.

 

Stiahnite Snap Clap pre iOS - iPhone

Stiahnite Snap Clap pre Android

01 - Modified: 2007-02-01 08:50:00 - Feat.: 0 - Title: ČNB ohlásila za minulý rok rekordnú stratu 56,4 miliardy Kč
01 - Modified: 2024-03-06 13:21:26 - Feat.: - Title: Naučte sa robiť dokonalú selfie. Pomôže vám pár základných trikov 02 - Modified: 2023-05-27 10:13:06 - Feat.: - Title: Indickému úradníkovi spadol kvôli selfie mobil do vody. Následne nechal vypustiť dva milióny litrov vody, aby ho našiel 03 - Modified: 2023-05-02 11:00:00 - Feat.: - Title: SWAG, Vine, Harlem Shake či twerkovanie. Pripomeň si s nami internetové trendy spred desiatich rokov 04 - Modified: 2024-01-04 16:41:00 - Feat.: - Title: PÄŤ dôvodov, prečo v zrkadle vždy vyzeráte lepšie ako na fotkách. Toto sú oni! 05 - Modified: 2022-08-23 15:00:00 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme si sociálnu sieť BeReal. Máš dve minúty na autentický záber, na skrášľovacie filtre zabudni
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
06. máj 2024 01:42