StoryEditor

ČNB ohlásila za minulý rok rekordnú stratu 56,4 miliardy Kč

01.02.2007, 09:50
Autor:
TASRTASR

Hospodárenie Českej národnej banky (ČNB) v roku 2006 skončilo podľa v stredu zverejnenej bilancie stratou vo výške 56,4 miliardy Kč, čo je v prepočte asi 70,33 miliardy Sk. Je to najväčšie červené číslo v histórii centrálnej banky.
ČNB aj ekonómovia z privátnej sféry sú ale zatiaľ v pokoji. Ide o stratu rýdzo účtovnú alebo "papierovú", ktorá nemá vplyv na fungovanie banky ani reálny dopad na domáce hospodárstvo. "Nemá teda nič spoločné so stratami, ktoré môžu utrpieť komerčné banky a ďalšie súkromné firmy," upozorňuje ekonóm ČSOB Petr Dufek.
Strata pramení z toho, že ČNB drží takmer všetky svoje aktíva v cudzej mene - v podobe devízových rezerv, ktorých hodnota kvôli posilňujúcej korune klesla. A naopak, svoje pasíva, napríklad záväzky voči komerčným bankám, eviduje v korunách.
To, ako strážkyňa koruny hospodári, ovplyvňujú hlavne kurzové rozdiely a náklady, ktoré ČNB vznikajú, keď sťahuje voľné peniaze z bankového sektora, povedal Pavel Zúbek z tlačového oddelenia ČNB. A ako sa strata v účtovníctve banky objavila? "Kurzové rozdiely boli koncom roka 2006 zaúčtované v zápornej výške 67 miliárd Kč. Správa devízových rezerv priniesla 20,5 miliardy, čo plne kompenzovalo náklady na sťahovanie voľnej likvidity z bankového sektora vo výške 10,4 miliardy Kč," spresnila ČNB. "Dopad na ekonomiku nie je žiadny," zdôraznil Zúbek.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. máj 2024 00:04