StoryEditor

Keď popoluška stretla princa. Ako vznikal film 50 odtieňov sivej

09.02.2015, 11:00
Autor:
idnes. czidnes. cz

Pred piatimi rokmi sa objavili na internete prvé epizódy, potom sa stala kniha svetovým bestsellerom a teraz Päťdesiat odtieňov sivej prichádza ako predpokladaný hit sezóny. Trilógia E.L. James sa predalo po celom svete vyše sto miliónov kusov a trailer filmového prepisu prvého dielu sa vlani stal najsledovanejšou upútavkou na YouTube.

V stredu večer je na filmovom festivale v Berlíne na pláne svetová premiéra a deň na to ide do našich kín. Čo sa ale medzitým dialo v zákulisí?

 


Prečítajte si aj:
Erotická kniha šokovala Američanov
Erotika zarába. E.L.James je najbohatšou spisovateľkou
Recenzia: Erotická kniha, ktorá rozdelila svet
Slováci sú prudérnejší. V čítaní
Fanúšikovia na celom svete sa dočkali. Trailer k 50 Shades of Grey je vonku






V marci 2012, po týždni rokovaní autorky so zástupcami väčšinou hollywoodskych spoločností, získali filmové práva k trilógii z vydavateľstva Random House štúdiá Universal Pictures a Focus Features. Producenti potom spoločne so spisovateľkou vyberali vhodného scenáristu; nakoniec sa zhodli na Kelly Marcel, ktorá sa podieľala aj na snímke Zachráňte pána Banksa.

Nasledovalo pracné hľadanie režiséra a znova voľba padla na ženu. "Kľúčovým dôvodom, prečo som chcela pracovať na Päťdesiatich odtieňoch sivej, je fakt, že pripomína rozprávku. Mladé dievča skrátka stretne svojho princa; so všetkými zápletkami, na ktorých sme vyrástli, avšak vo veľmi dospelej verzii," tvrdí režisérka Sam Taylor-Johnson. Štúdio spätne tvrdí, že "obklopiť sa ženami" bol skvelý nápad.

Najzložitejšiu fázu priniesol výber hercov. Konkurzy sa konali v New Yorku, Los Angeles i Londýne, zoznam uchádzačov či oslovených hviezd sa podobá telefónnemu zoznamu, navyše sa obsadenie niekoľkokrát menilo. Nakoniec rolu záhadného boháča s výlučným vkusom aj milostnými praktikami dostal írsky herec Jamie Dornan. Pri hereckých skúškach predviedol scénu z filmu Pravdivá romanca, pretože kvôli utajeniu sa scenár Päťdesiatich odtieňov sivej nepoužíval. Potom Dornana priviezli za predstaviteľkou študentky Dakotou Johnson a zistili, že požadované iskrenie medzi nimi účinkuje.
 


ROZHOVOR S JAMIEM DORNANOM
plus recenziu filmu a postrehy zo svetovej premiéry v Berlíne nájdete v piatkovej prílohe Víkend v HN.




Obaja dobre vedeli, do čoho idú. "Samozrejme, že som tie knihy poznal. Museli by ste byť mŕtvi, aby ste o nich nevedeli," hovorí herec a jeho partnerka dodáva: "Prečítala som si ich, aby som vedela, či obsahujú niečo, v čo by som mohla veriť as čím by som sa chcela spojiť."

Obsadenie zamestnávalo fanúšikov kníh pred natáčaním, ktoré sa odohrávalo v Kanade, teraz sú zvedaví na mieru sexu. A tiež na povestnú červenú izbu, v ktorej hrdina svoje výstredné túžby uskutočňuje.

idnes.cz

01 - Modified: 2007-03-09 06:56:28 - Feat.: 0 - Title: Energetickú krízu môže vyriešiť Ukrajina
01 - Modified: 2018-02-07 13:44:15 - Feat.: - Title: Pozrite si fotografie z premiéry Fifty Shades: Dakota Johnson hviezdila 02 - Modified: 2017-02-09 12:51:47 - Feat.: - Title: Sentimentálna dráma so štipkou erotiky. 50 odtieňov temnoty svojho predchodcu neprekoná 03 - Modified: 2016-10-25 14:28:48 - Feat.: - Title: Idol žien nevie hrať. Presvedčí vás o tom novinka v našich kinách 04 - Modified: 2016-09-17 12:58:38 - Feat.: - Title: Nový svetový rekord. Legendárne filmové Star Wars porazila erotika 05 - Modified: 2016-09-14 11:09:45 - Feat.: - Title: Trailer, ktorý zdieľal celý svet. Tvorcovia filmu Päťdesiat odtieňov sivej ukázali pokračovanie
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
06. máj 2024 12:27