StoryEditor

Energetickú krízu môže vyriešiť Ukrajina

08.03.2007, 23:00
Nedostatok elektriny, ktorý Slovensko čaká po odstavení dvoch blokov jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach, by sa dal vyriešiť dovozom z Ukrajiny. Podobne ako v Rusku jej tam majú dostatok, a lacno sa vyrába.

Nedostatok elektriny, ktorý Slovensko čaká po odstavení dvoch blokov jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach, by sa dal vyriešiť dovozom z Ukrajiny. Podobne ako v Rusku jej tam majú dostatok, a lacno sa vyrába. Aby sme však mohli elektrinu dovážať, je potrebné prepojiť európsku a bývalú sovietsku energetickú sieť. Náklady môžu byť tri až päť miliárd korún. Kto to zaplatí, rokuje štát so súkromnými investormi.
Ukrajinská elektrina
Prípojku by bolo možné vybudovať za dva roky. Predtým sú však na rade rokovania s ukrajinskou stranou aj s Bruselom. O ukrajinskú energiu majú záujem aj Poliaci, Maďari a Rumuni. "Je na nás, či dokážeme obhájiť tento projekt, a na Ukrajine, či si vyberie za partnera nás," hovorí Rudolf Kvetán zo Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy.
Do kvót pre jednotlivé štáty má čo povedať Kyjev aj Brusel. Slovensko sa o ukrajinskú elektrinu začalo zaujímať neskôr ako susedia, má však v talóne úniou vynútenú odstávku bohunických blokov. "Je to jeden z našich argumentov. Riešime to v časovom strese, ale veríme v úspech," vysvetľuje hovorca ministerstva hospodárstva Branislav Zvara.
Šestina spotreby
Ak by sa Slovensku podarilo vylobovať dohody s Ukrajinou, boli by sme napojený na elektrárne s výkonom 500 až 600 megawattov. V prípade neprestajného vyťaženia by tak k nám mohlo prúdiť vyše päť terrawatthodín ročne, čo je asi šestina slovenskej spotreby, aj keď je pravda, že hlavne po nociach toľko elektriny nespotrebujeme, a tak reálne dodávky budú určite menšie.
Štát to vníma ako príležitosť pre obchodníkov, ktorí by výstavbu mohli financovať. Aký pomer z miliardových investícií by mal zabezpečiť štát a koľko súkromníci, zatiaľ nie je jasné. "Rokovania sú rozohraté na viac strán," hovorí Zvara. Do úvahy pripadajú hlavne tri distribučné spoločnosti, ktorým by tak pribudol zdroj elektriny, konkurencia dominantného výrobcu Slovenských elektrární. Tie sa konkurencie neboja. "Podporujeme akékoľvek kroky, ktoré smerujú k liberalizácii trhového prostredia," reaguje hovorca elektrární Juraj Kopřiva.
Drahšia elektrina
Jedno vedenie na Ukrajinu už máme, to však prepája Slovensko len s takzvaným Burštynským "ostrovom", oblasťou napojenou na európsky systém, ktorá nie je napojená na bývalý sovietsky. Prepojenie ukrajinskej a západoeurópskej siete je dôležité aj z celoeurópskeho kontextu, o pár rokov totiž západu hrozí nedostatok výrobných zdrojov. Aj preto ceny elektriny stále stúpajú. Podľa Miroslava Rapšíka z prenosovky sa môžeme v najbližších rokoch pripraviť na permanentný rast päť až desať percent ročne.

Prepojenia do zahraničia
Česká republika

3x 440 V, 2 x 220 V vedenia

Poľsko

2x 440 V vedenia

Ukrajina

1x 440 V vedenie

Maďarsko

2x 440 V vedenia

Rakúsko

Zatiaľ sa len plánujú

Zdroj: SEPS

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 08:25