StoryEditor

Nemal čo robiť na dôchodku. Tak napísal knihu roka

17.09.2014, 10:04
Autor:
tasr, stltasr, stl

Pavel Vilikovský sa včera večer v Bratislave stal už dvojnásobným laureátom literárnej ceny Anasoft litera. Ocenenie za rok 2014 si spisovateľ prevzal za knihu Prvá a posledná láska, ktorá vyšla vo vydavateľstve Slovart.

"Tú knihu som napísal preto, lebo som na dôchodku a nemám čo robiť," uviedol vtipne autor, ktorý v ocenenej knihe prináša dve na prvý pohľad nesúvisiace novely. Jedna rozpráva o problémoch starnúceho fotografa. "Má sa rozhodovať, či sa vôbec ešte chce venovať svojmu remeslu za nových podmienok, na ktoré nebol zvyknutý," vysvetlil Vilikovský. V druhej novele rozpráva príbeh dôchodcu, ktorý sa pri svojej dobrovoľníckej práci musí vyrovnávať s dramatickými osudmi, aké ľudstvu pripravilo 20. storočie.

Autor pre priznal, že ho ocenenie zaskočilo. "Som prekvapený, naozaj som s tým nepočítal, pretože jednak som tú cenu už raz kedysi dostal a je dosť takých, ktorí ju nedostali a ktorí boli medzi kandidátmi. Porota vyberá knihy rovnocenné, potom už rozhodujú len takmer nepostrehnuteľné detaily," poznamenal na margo rozhodnutia poroty. "Myslím si, že tí mladší autori si zaslúžia v týchto nie celkom pre literatúru žičlivých časoch viac vystrčiť do popredia," objasnil Pavel Vilikovský.

O víťazovi rozhodla odborná porota, ktorá tento rok pracovala v zložení - literárny vedec Fedor Matejov, prekladateľka Renáta Deáková, literárny vedec Marcel Forgáč, básnik a prekladateľ Zbigniew Machej a literárny vedec Peter Zajac. Ocenenie udelili autorovi "predovšetkým za prácu s individuálnou rodinou a spoločenskou pamäťou a zároveň za zdržanlivé hľadanie možnej katarzie zoči-voči minulosti i prítomnosti".

Pavel Vilikovský si zo slávnostného večera odniesol odmenu 10-tisíc eur, ktorú podľa vlastných slov venuje na rekonštrukciu domácnosti. "Je to potápajúca sa loď. Tých desaťtisíc by ani nestačilo na to, čo všetko by bolo treba v nej urobiť, aby sa loď celkom nepotopila a všetky potkany ju neopustili," dodal svojský autor, ktorý prvýkrát dostal cenu od softvérovej spoločnosti v roku 2006 za prózu Čarovný papagáj a iné gýče. V predchádzajúcich ročníkoch boli ešte ocenení autori Marek Vadas, Milan Zelinka, Alta Vášová, Stanislav Rakús, Monika Kompaníková, Balla a Víťo Staviarsky. Literárna cena Anasoft litera sa udeľuje za najlepšie pôvodné slovenské prozaické literárne dielo alebo za preklad pôvodného prozaického literárneho diela autorov, ktorí sú občanmi Slovenskej republiky a ich diela alebo preklady ich diel do slovenského jazyka sú knižne vydané v predchádzajúcom kalendárnom roku.

Snímka: TASR/Jakub Kotian

01 - Modified: 2006-10-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: O Liptov majú záujem menší investori
01 - Modified: 2016-09-20 08:54:38 - Feat.: - Title: Najlepšiu slovenskú knihu roka napísal Slovák žijúci v Brazílii 02 - Modified: 2015-09-23 18:11:06 - Feat.: - Title: Najlepšiu slovenskú knihu roka napísala Veronika Šikulová 03 - Modified: 2015-04-20 17:17:55 - Feat.: - Title: Bratislavu na týždeň ovládnu slovenské knihy 04 - Modified: 2015-03-18 13:40:44 - Feat.: - Title: Súťaž o najlepšiu knihu sa začína. Anasoft litera pozná finalistov 05 - Modified: 2014-05-14 22:00:01 - Feat.: - Title: Začala Anasoft litera. Bratislava patrí literatúre
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
01. máj 2024 04:55