StoryEditor

O Liptov majú záujem menší investori

18.10.2006, 00:00
Autor:
TASRTASR

Priemyselný park Liptov sa môže rozkladať na ploche niekoľko desiatok hektárov v katastroch mesta Liptovský Mikuláš a obcí Závažná Poruba, Uhorská Ves a Beňadiková. Ich zástupcovia založili na vytvorenie parku rovnomenné združenie.
"Investičnej výstavbe v priemyselnom parku Liptov čiastočne bránia vlastnícke vzťahy k pozemkom. Mnohé parcely by museli prípadní investori vykupovať od množstva vlastníkov," hovorí o prvých problémoch zástupca prednostky Mestského úradu v Liptovskom Mikuláši Ján Kuska.
Medzi potenciálnych investorov patria firmy, ktoré v týchto miestach už pôsobia. Ide o zahraničné spoločnosti, drevospracujúci Swedwood a výrobcu obuvi Gabor. Okrem nich sídli v spomínanej lokalite viac ako desať ďalších menších firiem, ktoré zamestnávajú dovedna 230 ľudí.
Ako uviedol Kuska, príprava parku sa urýchli po tom, ako Beňadiková uzatvorí územnoplánovaciu dokumentáciu obce. "Väčšia časť priemyselnej zóny má vybudovanú infraštruktúru, bude potrebné vyriešiť dopravu," podotkol Kuska.
Park zahŕňa aj riešenie dopravy napojením na diaľnicu D1, aby obce a mesto neboli v tomto smere zaťažené. Okrem toho je na zelených plochách potrebné dobudovať infraštruktúru. Chýba tu kanalizácia a čistiareň odpadových vôd pre priemyselné odpadové vody a väčšina týchto pozemkov nemá vybudované rozvody plynu a elektriny.
Kapacitné možnosti elektriny, plynu i vody však toto územie má. Objekty po skrachovanej firme Maytex, ktoré sa nachádzajú v tejto časti mesta, rozpredali ich vlastníci a budú v nich sídliť rôzne firmy. "Záujemcom o podnikanie v tejto zóne ponúkame pozemky, ktoré sú vysporiadané," informoval Kuska.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. máj 2024 13:03