StoryEditor

Slovensko sa prekvapivo vracia na Eurovíziu. Tanečníčku vybrali interne

04.06.2015, 18:49

Verejnoprávna RTVS sa napriek neúčasti na tohtoročnej pesničkovej súťaži Eurovízia, zúčastní na Eurovízii pre mladých tanečníkov, ďalšom medzinárodnom podujatí organizovanom Európskym zväzom vysielateľov. EBU združuje 72 verejnoprávnych vysielateľov z 56 krajín sveta, vrátane Slovenska. Na šestnáste vydanie súťaže, ktoré sa už 19. júna tohto roka uskutoční v českej Plzni, Slovensko vysiela len 18-ročnú Valériu Staškovú z Prešova. Ide o druhú účasť Slovenska na tejto medzinárodnej súťaži. Počas nášho debutu v roku 1997 sa slovenskému reprezentantovi Romanovi Lazikovi nepodarilo umiestniť v prvej trojke.

Verejnoprávny telerozhlas sa našu zástupkyňu rozhodol vybrať interne, ako pre HN potvrdil hovorca Juraj Kadáš. "Výber slovenského reprezentanta prebiehal zaslaním nahrávok dvoch kandidátov do EBU, finálny výber bol na choreografovi Cameronovi McMillanovi, ktorý bude v Plzni so súťažiacimi nacvičovať spoločný tanec," povedal.  Prekvapenie to bolo aj pre Staškovú. "O súťaži som sa dozvedela až nedávno od mojej pani profesorky, ktorá mi oznámila, že ma tam vedenie školy prihlásilo. Naozaj sa mi o postupe ani len nesnívalo. O tejto súťaži som vôbec nevedela, čiže som nevidela ani jej predošlé časti," povedala pre HN. Napriek mladému veku má študentka konzervatória toho odtancovaného už veľa. Jej špecializáciou sú klasický a moderný tanec. Vidieť ste ju mohli už v mnohých predstaveniach Slovenského národného divadla, ako napríklad Luskáčik, Snehulienka alebo Labutie jazero. Vystupovala už aj v Českej republike, Rakúsku a dokonca i Japonsku.


 

Valéria sa už podľa jej vlastných slov na súťaž usilovne pripravuje. Pre HN zdôraznila, že svoju účasť berie nielen ako príležitosť kariérne rásť a získať nové medzinárodné kontakty, ale aj ako veľkú zodpovednosť, keďže ide o medzinárodnú reprezentáciu Slovenska. "Môj výstup bude zahŕňať klasickú variáciu z baletu Esmeralda. Táto variácia je zaujímavá tým, že sa tancuje s tamburínou, ktorá zdôrazňuje rytmus. Čo sa týka oblečenia, myslím si, že to bude jednoduchý baletný kostým s tylovou sukňou pod kolená," dodala.

Návrat na Eurovíziu pre mladých tanečníkov zapadá do zámeru verejnoprávneho telerozhlasu podporovať domácu tvorbu ako i reprezentovať domácu kultúru v zahraničí. Náklady na zapojenie sa do súťaže sú neporovnateľne nižšie ako štartovací poplatok na hudobnej Eurovízii. RTVS sa totiž už v minulosti vyjadrila, že účasť na hudobnej Eurovízii je príliš nákladná.

Tentoraz bude našu účasť na súťaži propagovať nielen v televízii, ale aj na svojich rozhlasových okruhoch. "Náklady na zapojenie sa do súťaže Eurovision Young Dancers sa nedajú porovnať s nákladmi na účasť v súťaži Eurovision Song Contest, RTVS uhradila EBU poplatok za účasť vo výške 5 000 švajčiarskych frankov," dodal Kadáš. Práve slabá propagácia našich posledných reprezentantov na hudobnej Eurovízii v rokoch 2011 a 2012 zo strany RTVS sa pravdepodobne podpísala pod nízku sledovanosť tohto programu a náš následný odchod zo súťaže.

Úspešná účasť Slovenska na Eurovízii pre mladých tanečníkov z pohľadu sledovanosti by tak mohla predznamenať návrat Slovenska na hudobnú Eurovíziu. Tá sa uskutoční v máji budúceho roku vo Švédsku.

V Eurovízii pre mladých tanečníkov hlasuje len odborná porota. Zúčastniť sa jej môžu mladí tanečníci vo veku 16 až 21 rokov. Súťaž každý rok pritiahne najväčšie mladé talenty z každej účastníckej krajiny a jej snahou je propagovať umenie tanca formou krátkych tanečných vystúpení svetovej kvality.  Účastníci sa predstavia v skupinových ako aj sólo vystúpeniach.

Dvaja najlepší si zmerajú sily vo finálnom dueli. Súťaž, ktorá sa na rozdiel od Eurovízie koná len raz za dva roky, bola naposledy organizovaná poľskou TVP v severopoľskom Gdaňsku. Víťazom sa stal rodák z Holandska, Sedrig Verwoert.

Eurovíziu pre mladých tanečníkov si môžete pozrieť 19. júna o 20. hodine na Dvojke.

01 - Modified: 2007-06-18 08:51:09 - Feat.: 0 - Title: Nielen druhý pilier
01 - Modified: 2024-04-25 16:12:32 - Feat.: - Title: Eurokomisárku Jourovú zaujímalo, aký je cieľ zmien v RTVS. Šimkovičová tvrdí, že všetko je v súlade so zákonom 02 - Modified: 2024-04-25 18:56:22 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka eurokomisie varuje koalíciu. Zákon o mimovládkach môže porušiť európske právo 03 - Modified: 2024-04-25 14:20:47 - Feat.: - Title: Pracovníci a sympatizanti RTVS prišli do práce v čiernom, sporný zákon preskúma eurokomisia 04 - Modified: 2024-04-24 14:48:33 - Feat.: - Title: Manažment telerozhlasu vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu 05 - Modified: 2024-04-24 14:11:22 - Feat.: - Title: PS kritizuje zákon o telerozhlase, hovorí o účelových zmenách
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 23:54