StoryEditor

Viac ľudí aj peňazí. Lintner spasí ligu

11.09.2015, 00:00
Hokejová súťaž začína novú éru. HN vám prinášajú päť otázok a odpovedí pri štarte už 23. ročníka Tipsport ligy.

Od odchodu Slovana do Kontinentálnej hokejovej ligy sa viac ako o úspechoch našich klubov hovorí o ich finančných problémoch, klesajúcej návštevnosti súťaže či jej zhoršujúcej sa kvalite. Tento niekoľkoročný úpadok najvyššej súťaže má a aj túži zastaviť majster sveta z Göteborgu a generálny manažér spoločnosti Pro-hokej riadiacej ligu Richard Lintner. Pri príležitosti začiatku novej sezóny, ktorá odštartovala včera prvými zápasmi, hľadali HN odpovede na päť dôležitých otázok, ktoré v súvislosti s nástupom Lintnera a zmien v hokeji fanúšikov najviac zaujímajú.

1. Dokáže Lintner „priniesť“ peniaze?

„Ak nestúpne rozpočet, tak sám po sezóne odstúpim,“ vyhlásil deň pred štartom novej sezóny Richard Lintner. Tento cieľ – zvýšiť rozpočet spoločnosti Pro-hokej, a teda prerozdeliť aj viac peňazí do klubov – sa mu takmer s istotou podarí naplniť. Aspoň prvé výsledky jeho činnosti tomu nasvedčujú. Lintner totiž okrem nápadov a zmien púta pozornosť médií. A už len tým zvyšuje záujem o našu najvyššiu súťaž. Z jej názvu po dvoch desaťročiach vypadlo slovíčku „extra“, takže už nebude možné počúvať či vidieť posmešné komentáre typu:„Čo je na našej hokejovej lige extra...“ V propagácii Tipsport ligy výdatne pomáhajú Pro-hokeju aj Lintnerovi bývalí spoluhráči z reprezentácie, tiež majstri sveta z Göteborgu 2002, Jozef Stümpel pôsobiaci v Nitre a Michal Handzuš z Banskej Bystrice. „Rišo je ten najsprávnejší človek na zvýšenie záujmu o hokejovú ligu,“ povedal pre HN riaditeľ nitrianskeho klubu Miroslav Kováčik.

2. Skončí sa fenomén zadlžených klubov?

Zadlženosť hokejových klubov v posledných rokoch bola v prvom rade výsledkom nedobrej ekonomickej situácie na Slovensku. No úlohu zohrala aj nezodpovednosť samotných klubov, ktoré podpisovali s hokejistami zmluvy so sumami, ktoré neskôr nedokázali splniť. Zabrániť takýmto praktikám má súbor opatrení, ktoré chcú Lintner a spol. zaviesť v priebehu sezóny. Tým prvým je, že v prípade, ak klub nevyplatí hokejistovi plat do 30 dní od termínu splatnosti, môže hráč vypovedať zmluvu a odísť do iného mužstva. „To pravidlo je dobré, je ústretové voči hráčom,“ konštatuje predseda Predstavenstva Dukly Trenčín Viliam Ružička. Pro-hokej ním chcel dostať do pozornosti aj verejnosť v zmysle, že mu nie sú ľahostajné dlhotrvajúce problémy s meškajúcimi výplatami. „Je to len prvý z nástrojov, ako tomu zamedziť. Ten problém evidujeme a budeme s ním bojovať. Je to len prvý z viacerých krokov, ktoré budú nasledovať,“ tvrdí pre HN Lintner.

3. Zastaví sa padajúca návštevnosť?

Návštevnosť na štadiónoch a sledovanosť na televíznych obrazovkách sú kľúčom k úspechu vo všetkých športoch. No jej zvyšovanie je zároveň aj najtvrdším orieškom na rozlúsknutie. „Ten kolobeh je jasný – vyššia sledovanosť znamená viac peňazí od partnerov, následne príchod kvalitnejších hráčov a vyššiu atraktivitu súťaže,“ hovorí Lintner. K nej môže dopomôcť aj jeho transparentné správanie a podpora klubov z najvyššej súťaže. Je však otázne, či sa hneď po prvej sezóne podarí výrazným spôsobom zlepšiť čísla sledovanosti. No Lintner je pre fanúšikov hokeja aj širokú verejnosť dôveryhodnou postavou. A ak sa mu podarí udržať vlnu pozitívnych správ o Tipspor lige a ďalšie kroky ešte viac pomôžu klubom najmä v otázkach ekonomickej udržateľnosti rozpočtov, má vyhraté. Akékoľvek zvýšenie priemerného počtu divákov na štadiónoch bude úspechom nového šéfa hokejovej ligy.

4. Zavŕšia Košice majstrovský hetrik?

Posledné dve sezóny dominovali slovenskej lige hokejisti z Košíc, šampióni z rokov 2014 a 2015. Jednou z kľúčových športových otázok preto je, či na konci tejto sezóny zavŕšia majstrovský hetrik. „Majú stále najväčšie šance obhájiť titul, majú na Slovensku najlepšie podmienky na to, aby vyhrávali majstrovské tituly,“ konštatuje riaditeľ nitrianskeho klubu Kováčik. Rozpočet košického klubu je dvojnásobne vyšší ako väčšiny zvyšných hokejových tímov. Mužstvo vedie skúsený tréner Peter Oremus a v kádri sú aj medzinárodným ľadom ostrieľaní hráči ako Štrbák, Bicek, Bartoš či Bartánus. Po odchode Slovana do KHL, čiže od roku 2012, prevzalo mužstvo z metropoly východu dovtedajšiu úlohu „belasých“. „Proti Košiciam sa chcú všetci vytiahnuť a zosadiť ich z trónu pre najlepší klub na Slovensku,“ dodal Kováčik.

5. Vybojuje Dukla Trenčín medailu?

K veľkým zmenám prišlo počas prestávky v jednom z najslávnejších tímov krajiny, v Dukle Trenčín. Získala nového generálneho aj hlavného sponzora – spoločnosti World Systems Market a MSM Group. „Postarajú sa o významnú finančnú podporu nášho klubu. Dukla chce túto sezónu hrať vo finále ligy,“ vyhlásil pre HN predseda predstavenstva klubu Viliam Ružička. Odchovanec trenčianskeho hokeja Lintner tvrdí, že Dukla v posledných rokoch pomaly stúpa nahor. Získa podľa neho na konci tejto sezóny niektorú z medailí?„Dukla začala pred troma rokmi nanovo budovať mužstvo a v tejto sezóne by už mohla pomýšľať na predné priečky Tipsport ligy,“ diplomaticky odpovedal šéf najvyššej súťaže.

Program 1. kola Tipsport ligy

Dnes

Poprad – Zvolen (17.30 hod.)

Košice – Žilina (17.30 hod.)

Trenčín – Martin (18.00 hod.)

Skalica – Piešťany (18.00 hod.)

Včera

HK Orange 20 – Skalica

B. Bystrica – Skalica

01 - Modified: 2007-09-15 14:58:00 - Feat.: 0 - Title: Občianske združenie Tatry pripomína význam separácie komunálneho odpadu
01 - Modified: 2024-04-27 14:44:02 - Feat.: - Title: Opäť prehra. Česi porazili Slovákov v odvetnom zápase 4:1 02 - Modified: 2024-04-24 19:18:50 - Feat.: - Title: Nitra je novým majstrom hokejovej Tipos extraligy. Porazila Spišskú Novú ves a získala titul 03 - Modified: 2024-04-26 09:39:49 - Feat.: - Title: Šatan: Všetci slovenskí hrači z AHL sú pre nás zaujímaví. Z Česka chcem päť hokejistov 04 - Modified: 2024-04-26 09:38:42 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Čo čakať od výrazných posíl z NHL? Na veľký tlak sú títo borci pripravení, tvrdí expert 05 - Modified: 2024-04-26 09:42:27 - Feat.: - Title: Napraví si chuť vďaka duelom na MS? Osvedčené meno Ramsayho tímu môže ukázať, že si zaslúži viac šancí v NHL
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
28. apríl 2024 14:15