StoryEditor

Za zlé vzťahy môžu tí druhí

Polovica Slovákov tvrdí, že za zhoršenie vzájomných vzťahov medzi Slovenskom a Maďarskom môže maďarská strana. Takmer každý desiaty si myslí, že za problémami stoja Slováci.

 Vyplýva to z exkluzívneho prieskumu, ktorý pre HN vypracovala agentúra Focus. Sociológ Martin Slosiarik z agentúry neskrýva prekvapenie. "Intuitívne by sa dalo očakávať, že to bude ešte viac ľudí." Medzi Maďarmi na Slovensku dopadol prieskum podobne - len v obrátenom garde. Z napätia vinia najmä Slovákov. Podobne dopadol prieskum aj pri pohľade na voličské preferencie. Prekvapili len priaznivci SDKÚ-DS - až pätina z nich si myslí, že za napätie môžu slovenskí politici a tretina je presvedčená, že chyba je na oboch stranách. "Môže to byť istá forma protestu proti vládnej koalícii," naznačuje Slosiarik.

Evidentné zhoršenie
Zhoršenie slovensko-maďarských vzťahov je v poslednom čase evidentné. Maďarskí predstavitelia štátu odmietajú návštevy Slovenska, slovenskí kolegovia ich kritizujú, že dopustili vznik polovojenskej Maďarskej gardy. Téma slovensko-maďarských problémov zamestnáva aj Európsky parlament. Už dnes otvorí Výbor pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci otázku postavenia maďarskej menšiny na Slovensku. Tému do Bruselu pretlačili nemeckí europoslanci. Údajne ich rozhorčilo prijatie deklarácie o nedotknuteľnosti Benešových dekrétov slovenským parlamentom.

Nehoráznosti v Bruseli
Vicepremiér pre národnostné menšiny Dušan Čaplovič tvrdí, že našim europoslancom a predstaviteľom európskej komisie odovzdal materiály o menšinovej politike, ktoré dokážu vyvrátiť "tie nehoráznosti a hlúposti, ktoré tam tárajú maďarskí a nemeckí poslanci v európskom parlamente". Tému Benešových dekrétov by podľa našich zistení mala otvoriť zástupkyňa SMK Edit Bauer. Keď sme si túto informáciu chceli potvrdiť, zložila nám telefón. Odborník na európske záležitosti Radovan Geist tvrdí, že slovensko-maďarské vzťahy sú v rámci Európskej únie najkomplikovanejšie.


Kto pokazil slovensko-maďarské vzťahy? Tí druhí

Zhoršenie slovensko-maďarských vzťahov je v poslednom čase evidentné. Maďarskí predstavitelia štátu odmietajú návštevy Slovenska, slovenskí kolegovia ich kritizujú, že dopustili vznik polovojenskej Maďarskej gardy, téma slovensko-maďarských problémov zamestnáva aj Európsky parlament. Čo je príčinou tohto stavu, prípadne na ktorej strane - slovenskej či maďarskej - je väčšia vina, je stále otázne. Prostredníctvom exkluzívneho prieskumu vykonaného agentúrou Focus HN preto zisťovali, na ktorej strane je väčšia zodpovednosť za napätie vo vzťahoch medzi Slovenskom a Maďarskom.

Celý článok >>


Slovensko – Maďarsko. Jedna udalosť striedala druhú

Účasť SNS vo vláde, prijatie Uznesenia parlamentu o nedotknuteľnosti Benešových dekrétov, údajný útok na študentku maďarskej národnosti Hedvigu Malinovú či vznik Maďarskej gardy, ktorá má slúžiť na obranu pred okolitými štátmi. Ak sa k tomu pridá ešte národnostne motivované pokrikovanie na futbalových štadiónoch, slovné prestrelky, ba dokonca vulgarizmy, lídra národniarov Jána Slotu s jeho protipólom z SMK Pálom Csákym či prenášanie národnostných tém na pôdu Európskeho parlamentu, napätie medzi Slovenskom a Maďarskom sa dostáva do vrcholného štádia.

Celý článok >>


Zákon pre slovensko-maďarské problémy mešká

Zákon na ochranu republiky, ktorý mal prísť po prijatí uznesenia parlamentu o nedotknuteľnosti Benešových dokumentov, musí ešte počkať. Keďže niektorí kritici uznesenia ho označujú za bezcenný kus papiera (Uznesenie NR SR má pomerne nízku legislatívnu váhu, ide len o istú formu vyhlásenia s podpismi poslancov), tvorcovia uznesenia – národniari – chceli tieto veci „poistiť“ aj zákonom. V zákone na ochranu republiky mal byť okrem iného zakotvený zákaz spochybňovania Benešových dekrétov aj s trestnoprávnou koncovkou. Avšak už samotné prijatie uznesenia v septembri tohto roka vyvolalo kritické hlasy od našich maďarských susedov, bolo jednou z hlavných príčin zhoršenia slovensko-maďarských vzťahov, táto téma už niekoľko týždňov zamestnáva aj europarlament.

Celý článok >>
 


Spravme za problémami z histórie hrubú čiaru

Podpredseda vlády pre árodnostné menšiny ušan Čaplovič (Smer-SD).

Ako hodnotíte súčasné slovensko-maďarské vzťahy?
Pokiaľ ide úroveň konkrétnych vzťahov medzi Slovákmi a Maďarmi na zmiešaných územiach, považujem ich za štandardné, v niektorých oblastiach skutočne vynikajúce. Nevnímam to tak, že by prichádzalo k nejakému napätiu, chodím často na južné Slovensko a stretávam sa so Slovákmi aj s Maďarmi. Individuálne sa môžu objaviť nejaké napätia, ale nie je to také napätie, ktoré by mohlo ohrozovať slovensko-maďarské vzťahy. Ak ich niekto ohrozuje, tak to prichádza od niektorých politikov, aj od SMK, ktorí na južnom Slovensku vyvolávajú zbytočné napätie v niektorých intelektuálnych v úvodzovkách špičkách krajnej pravice, ktorá sa nachádza medzi maďarskou menšinou.

Celý článok >>


Chýba plán zmierenia

Politológ a špecialista na slovensko-maďarské vzťahy László Öllös.

Ako vnímate súčasné slovensko-maďarské vzťahy?
Súčasné slovensko-maďarské vzťahy sú napäté, veľmi napäté. Je tu niekoľko problémov, ktoré sa nahromadili popri už existujúcich problémoch v minulých mesiacoch.

Mohli by ste konkretizovať?
Hlavne Benešove dekréty, urážlivé vyhlásenia, ktoré odzneli počas diskusií v posledných mesiacoch v súvislosti s národnými témami.

V čom spočíva ten najväčší problém?
Najväčší problém spočíva v Benešových dekrétoch.

Celý článok >>


Brusel zaostrí na Slovensko. Témou sú Maďari

Slovensko sa dnes stane stredobodom pozornosti v Bruseli. Výbor pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci popoludní otvorí otázku postavenia maďarskej menšiny na Slovensku. Diskusiu vyvolali nemeckí europoslanci, ktorých údajne rozhorčilo prijatie deklarácie o nedotknuteľnosti Benešových dekrétov slovenským parlamentom.

Celý článok >>

01 - Modified: 2003-06-20 10:18:57 - Feat.: 0 - Title: Dovolenka trochu inak 02 - Modified: 2003-06-20 10:24:17 - Feat.: 0 - Title: Eurofondy využije aj podnikateľská sféra 03 - Modified: 2003-06-20 12:42:21 - Feat.: 0 - Title: Česko: Miliardy v pozadí 04 - Modified: 2003-06-20 12:45:12 - Feat.: 0 - Title: Mathé: Rada ako Železného asistentka 05 - Modified: 2003-06-20 12:50:42 - Feat.: 0 - Title: Podozreniam sa rada nevyhla
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
01. máj 2024 21:24