StoryEditor

Česko: Miliardy v pozadí

16.06.2003, 00:00
Náklonnosť Čechov k humoru je všeobecne známa. Dokazujú ju aj teraz, v súvislosti s prehratou arbitrážou, na základe ktorej Česká republika zaplatila americkej firme CME viac než desať miliárd korún. Po internete koluje celý rad viac či menej vtipných dokladov "ľudovej tvorivosti". Glosujú skutočnosť, že obchodná činnosť bývalého majiteľa a riaditeľa Novy Vladimíra Železného, v súčasnosti senátora, stojí - pri istej miere zovšeobecnenia a nadsadenia - každého občana ČR rovnú tisícku. Desať miliárd musia totiž zaplatiť daňoví poplatníci.

 

Aj takáto karta, ktorá paroduje symbol hitparády Eso na Nove sa pohybuje českým internetom. Sprevádza ju humorný text nahnevaných Čechov o tisícke, ktorú Nova stála každého jedného obyvateľa susednej krajiny.


Idylické začiatky. Celý príbeh sa začal pred jedenástimi rokmi, pričom pri jeho zrode nechýbala veľká dávka idealizmu a dobrej viery. Žiaľ, aj u tých, ktorí by sa boli mali riadiť skôr právom, logikou a neúprosnými pravidlami mediálneho trhu - teda u členov Rady pre rozhlasové a televízne vysielanie. To, čo v západnej Európe trvalo desaťročia, čiže vytvorenie duálneho vysielacieho systému (kombinácie verejnoprávnych a súkromných staníc), chceli v Česku zvládnuť zo dňa na deň. Aj zvládli. Preto napríklad spoločnosť CET 21 dostala licenciu na televízne vysielanie budúcej Novy v roku 1992 úplne zadarmo - len preto, aby nejaká súkromná stanica vôbec vznikla.
Jej krstnými otcami bola pätica mužov, väčšinou Slovákov - Peter Kr...
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko-2, menuAlias = slovensko-2, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. máj 2024 08:29