Vysokopostavený muž, bola v skutočnosti mocná vodkyňa.Čtk/
StoryEditor

Najnovší objav mení pohľad na postavenie mužov a žien v praveku. Vysokopostavený muž bola v skutočnosti mocná vodkyňa

Tomáš Bratříček28.07.2023., 11:00h

Dýka z krištáľu, hrebeň zo slonoviny, zdobený sloní kel. To všetko malo patriť mocnému a bohatému mužovi z doby kamennej. Najnovší výskum však ukázal, že to bola žena.

Lajkuj Brainee.sk na

Ostatky našli v blízkosti španielskej Valencie archeológovia už pred pätnástimi rokmi. Situovali ich do doby medenej, teda neskorej fázy doby kamennej, do obdobia asi pred piatimi tisíckami rokov. Nebožtíka vykreslili ako vysoko postaveného a veľmi vplyvného vodcu, píše iDnes.cz.

Svedčil na to už samotný fakt, že mu vtedajšia spoločnosť vyhradila separátne miesto posledného odpočinku, hrob len pre neho. Túto domnienku potom podopierali aj predmety, ktoré hrob zdobili. Slonovina, ostré pazúriky vykladané jantárom, vyfúknuté pštrosie vajcia. To všetko boli objekty vyhradené len človeku s mimoriadnou mocou a spoločenským významom.

Z vládcu sa stala vládkyňa

Pochovanú osobu vedci pomenovali Slonovinový muž. Teraz sa však ukázalo, že bola slonovinovou ženou. „Prišlo to ako prekvapenie. A vlastne nás to núti znova premýšľať nad všetkým, čo sme si o tomto nálezisku mysleli,“ povedal portálu CNN Leonardo García Sanhuán, profesor prehistórie zo sevillskej univerzity . Okrem toho to spochybňuje to aj doterajší väčšinový pohľad na roly mužov a žien vo vzdialených dejinách vôbec.

image

Hrob aj z cennosťami.

Čtk/

Pohlavie pochovanej osoby odhalila technika, ktorá vychádza zo zubnej skloviny, najmä u pozostatkov zachovaných v zlom stave je oveľa účinnejšou metódou ako analýza DNA, ako poznamenáva magazín Smithsonian . Stále však platí, že predmety boli vo svojej dobe nevýslovne cenné.

image

Z konkubíny jedinou cisárovnou v čínskej histórii. Kto bola mnohými zavrhovaná Wu Ce-tchien?

V oblasti Španielska a Portugalska veci odhalili vyše dve tisícky prehistorických hrobov, žiadny z nich pritom neukrýval také hodnotné artefakty. „Ak ide o majetok, s ktorým bola pochovaná, nemôže sa s ním merať, ani vzdialene, ani jediné pohrebné miesto v tomto regióne. Ani jediný hrob muža, jediný hrob ženy,“ zdôraznil García Sanjuán.

Svoje miesto si vydobyla 

Podľa jeho slov Slonovinová žena úplne vyčnieva, nikto, žiadny muž, žiadna žena jej doby, ktorých hroby sa odhalili, „jej nesiaha ani po členky“. Pochovaná žena bola podľa vedcov najvyššie postavenou osobou svojej spoločnosti.

image

Dýka z krištáľu.

Čtk/

Tušia však vedci, kým bola mocná žena za svojho života? Predovšetkým usudzuje, že svoje postavenie nezdedila, ale vydobyla si ho. „Bola vodkyňou, ktorá existovala pred kráľmi a kráľovnami, jej status nebol zdedený. Bola ženou, ktorej vodcovstvo bolo založené na jej osobných úspechoch, zručnostiach, na jej osobnosti,“ uviedol García Sanjuán portálu Live Science . Jej kosti totiž niesli známky tvrdej fyzickej práce. „Bola vodkyňou, ktorá išla príkladom. Nemala život v komforte a luxuse,“ popísal García Sanjuán. ​

Mocná kňažka

mohla vládnuť „nadprirodzeným silám“. Jej kosti totiž vykazovali vysoké hladiny ortuti, to mohlo súvisieť s používaním cinobru, látky s opojným účinkom. V blízkosti jej pozostatkov sa našli chemické stopy nielen cinobru, ale aj vína a konope. Podľa autorov štúdie, ktorá vyšla v magazíne Scientific Reports, to môže svedčiť o rituálnych obradoch.

image

Dočkáme sa najväčšieho archeologického pokladu? Vedci tvrdia, že odhalili tunel vedúci ku Kleopatrinej hrobke

V okolí hrobu Slonovinovej ženy je jediný hrob, ktorý sa s ním môže svojou okázalosťou a bohatstvom merať aspoň do istej miery. Sú v ňom uložené pozostatky dvadsiatich ľudí, z dvoch až troch generácii po nej. Pätnásť pozostatkov patrilo, ako potvrdil výskum, ženám, mali medzi 20 až 30 rokov. Aj v ich kostiach analýza detekovala vysoké hladiny ortuti. Vedcov to vedie k domnienke, že boli kňažkami, ktoré išli v stopách slonovinovej ženy.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 07:58