Tieto exotické plody ťa na dovolenke môžu zabiť.Profimedia.cz/
StoryEditor

Niektoré ti privodia hypoglykemický šok, iné podráždia ústa a pažerák. Tieto exotické plody ťa na dovolenke môžu zabiť

Radomír DohnaliDnes.cz16.02.2024., 13:30h

Reči o tom, že sa v cudzine nemáme báť ochutnať veci, ktoré nám miestni pohostinne ponúknu, sú síce pekné. Lenže u nasledujúcich exemplárov sa oplatí zbystriť a počínať si opatrne. Sú to chuťovky, ktoré ťa môžu dostať v lepšom prípade na najbližšiu pohotovosť, alebo v horšom na cintorín.

Lajkuj Brainee.sk na

Karambola, ktorej sa tiež hovorí hviezdne ovocie, si určite zaslúži slová chvály. Ale iba trochu. Obsahuje relatívne málo kalórií, nesie v sebe dosť vlákniny a ku všetkému je našliapaná vitamínom C. Toto sladkokyslé ovocie s jedlou šupkou si teda ľahko zamiluješ. Preto sa tiež zo svojej pôvodnej domoviny v juhovýchodnej Ázii úspešne rozšírila pozdĺž celého rovníka.

image

Tekvice nemusia byť len halloweenska dekorácia. Ide o super potravinu budúcnosti, ktorá môže zachrániť svet

Výhrady tu však sú. Po prvé, karambola obsahuje vysoké koncentrácie kyseliny etándiová, ktorej sa tiež zvykne hovoriť kyselina šťaveľová. Ak máš nábeh na ochorenie obličiek, môže ťa hostina z hviezdneho ovocia kvôli nej dostať do poriadnych problémov.

image

Ak máš nábeh na ochorenie obličiek, môže ťa hostina z hviezdneho ovocia dostať do poriadnych problémov.

Profimedia.cz/

Nie je to všetko. Je tu ešte karamboxín, pomerne silný neurotoxín. Obsiahnutý je v každej karambole, ale nie vždy v rovnakej koncentrácii. Niektoré plody sú jedovatejšie ako iné. A ty vopred nevieš, na ktorých si práve pochutnávaš. Zabudnúť by sme nemali ani na to, že šťavy z karamboly pôsobia ako inhibítor niektorých liekov na predpis. Preto sa neodporúčajú kombinovať z liekmi.

Neumyté melóny

Žlté ananásové melóny cantaloupe sú tu trochu nezaslúžene. Sú vynikajúce, chutné a v podstate bezpečné. Problém občas vyvstane s nedostačujúcou hygienickou kvalitou ich šupiek. Zvlášť keď vyrazíš niekam za hranice Európy.

V Číne, Turecku, Indii či Egypte si totiž záhradníci štandardne uľahčujú prácu s ich pestovaním tým, že ich zalievajú a hnoja súčasne.

image

Problém občas vyvstane s nedostačujúcou hygienickou kvalitou ich šupiek. Zvlášť keď vyrazíš niekam za hranice Európy.

Profimedia.cz/

Na striebornom podnose vám tu pristane nakrájaný, svieži a zvodne sladký melón, ktorý však donedávna ležal v niečom úplne inom. Z hygienického hľadiska je to jeden veľký bakteriálny cirkus, ktorý ponúka aj suvenír v podobe infekcie zažívacieho traktu.

Nebezpečné liči

Keď liči zbavíš tuhej drsnej šupky, skrýva veľmi chutnú výplň bielej dužiny. Môžeš na ňu narazíť v surovej podobe, vo forme džemu, kompótu, kandizovanej pochúťky alebo rozmixované v kokteily. A všade je to dobrota.

image

Keď liči zbavíš tuhej drsnej šupky, skrýva veľmi chutnú výplň bielej dužiny.

Profimedia.cz/

Takže kde je ten problém? Liči, obzvlášť to nie celkom zrelé, obsahuje prírodné látky intenzívne znižujúce hladinu cukru v krvi a následne blokujú jeho produkciu. Pokiaľ sa do nich pustíš hladný, unavený a vyčerpaný – a zješ viac ako päť kúskov – môžeš si veľmi ľahko privodiť hypoglykemický šok. Dať si liči po dlhej túre je teda veľmi zlý nápad.

Ďalšie nebezpečné exotické plody nájdeš na druhej strane.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 17:46