@miiimiiinka
StoryEditor

Cestovateľka Mimi: Cestovanie s dieťaťom nie je až taká veda, pribaliť si treba veľa trpezlivosti

PR článok25.08.2023., 00:00h

Mimi Chebeňovú (@miiimiiinka) môžu ľudia na sociálnych sieťach poznať podľa zaujímavých záberov z exotických prímorských destinácií, ktoré pravidelne strieda s očarujúcim Islandom. Už dva a pol roka jej pritom spoločnosť robí aj synček Elio. Ako si užiť cestovanie s dieťaťom a čo v ich cestovateľskej výbave nesmie chýbať?

Lajkuj Brainee.sk na

Si dobrodružná duša a tvoj život je neodmysliteľne spätý s cestovaním. Kedy si si cestovanie zamilovala?

Dá sa povedať, že táto záľuba začala mojou prvou dovolenkou v exotike. Konkrétne to bolo v mojom osudovom Thajsku, kde som si povedala, že toto je presne to, čo chcem zažívať pravidelne a nielen dva týždne v roku. V tom momente som sa rozhodla, že si dám prihlášku na Freemover program, ktorý zabezpečuje štúdium v zahraničí. Vyšlo to a zrazu som mala možnosť žiť skoro pol roka na druhej strane sveta v Kuala Lumpur v Malajzii. Tam sa mi otvorili dvere do krajín juhovýchodnej Ázie a začala som cestovať vždy, keď sme v škole mali voľno. Tento pobyt mi doslova zmenil život a kompletne otočil celé premýšľanie o živote ako takom. Vtedy som si založila aj blog a začala písať o tom, aké srandy sa nám na druhej strane sveta dejú.

 

Objavte výhody celoročného cestovného poistenie s ČSOB

 

Tvoje cestovateľské dobrodružstvá teda odštartovali v juhozápadnej Ázii a tvoje kroky aj naďalej viedli práve do exotických destinácií...

Je to tak. Najradšej cestujem do oceánskych oblastí, kde je bohatý podmorský život a tiež do oblastí, kde nebýva toľko veľa turistov. Najviac si užívam opustené ostrovy, divoké džungle, pláže, oceán, lagúny a nekonečné pláže s minimom ľudí. Veľmi ma však očarila aj Južná Amerika, predovšetkým Bolívia. Ubytovanie som v takýchto prípadoch riešila väčšinou veľmi low cost, čo mi neprekáža, keďže práve v hosteli človek zažije najviac zábavy a stretne zaujímavých ľudí z celého sveta.

Napriek tvojej záľube v exotike väčšinu času tráviš na Islande. Čím ti učarovala práve táto krajina?

Túto otázku veru dostávam veľmi často. A samu ma to stále prekvapuje, čo tu ešte stále robím, keď milujem teplo a slnko (smiech). Island je však krajina, do ktorej sa človek zamiluje a bude sa sem stále vracať. Pre mňa je Island taká bublina, kde sa všetko spomalí. Ten pokoj, ktorý pocítite len čo vystúpite z lietadla je niečo neuveriteľné. Ticho a nádherná príroda, kde je človek skoro úplne sám je balzamom pre dušu. Vodopády, gejzíry, nekonečné západy slnka, termálne kúpele päť minút od domu, veľryby, ktoré môžem takmer vidieť z okna… Ďalším dôvodom je skvelá skupina kamošov, s ktorými sme tu ako jedna veľká rodina a je to veľmi fajn. Je to skrátka komfortná zóna, ktorá sa neopúšťa jednoducho. Samozrejme, ako všetko, aj život na Islande má svoje mínusy.

image
@miiimiiinka

Aké napríklad?

Život v malej dedinke kúsok od polárneho kruhu vie byť v zime pekný masaker, kvôli počasiu ako aj dostupnosti. Obzvlášť s dieťaťom to teraz vnímam úplne inak ako predtým. Na rovinu je však nutné povedať, že jedným z dôvodov prečo som ešte stále tu, je aj sociálne zabezpečenie. Ako slobodná mamina to tu mám fakt skvelé a ťažko sa mi to bude opúšťať.

V čom sa zmenilo tvoje cestovanie odkedy si sa stala mamou?

Zatiaľ vo všetkom: od výberu destinácie, cez program, transport, stravu, ubytovanie, aktivity. Hostely načas mením za hotely, lokálny transport za požičanie auta s autosedačkou, pouličné stánky s jedlom za lepšie reštaurácie alebo varenie… Väčšiu pozornosť treba venovať bezpečnosti a poisteniu. Samozrejme, je to len dočasné a s tým, ako Ejko rastie, sa to stále mení a posúva. Našťastie sa na tento spôsob života adaptoval veľmi rýchlo.

Aké spoločné výlety ste už absolvovali?

Keď mal pol roka išli sme prvýkrát na Island. Neskôr sme dali dvojmesačný výlet do Južnej Ameriky zoznámiť sa s babkou a dedkom – boli sme v Argentíne, Patagónii a v Brazílii. Vtedy mal Elio len rok a dva mesiace a začínal chodiť, takže to bolo veselé. Neskôr sme dali ešte malú dovolenku v Španielsku, a potom sme sa po dlhšej pauze presťahovali na Island. Prednedávnom sme boli na Korfu v Grécku s rodinou a ja už pomaly premýšľam, kam sa vyberieme najbližšie...

image
@miiimiiinka

Malý teda cestovanie zvláda dobre...

Ejko je rodený cestovateľ. Veď jeho prvá cesta bola ešte v bruchu z Thajska jediným nezrušeným letom z Bangkoku, keď v 2020 začala pandémia, a ja som na Koh Tau zistila, že budem mama. Našťastie rovnako ako ja miluje aktivitu a zmeny, takže to pekne vychádza. Samozrejme, cestovanie nie je vždy jednoduché, najmä s malým dieťaťom to vie byť poriadne vyčerpávajúce. Ale ako hovorím stále, lepšie cestovať s bábom a prispôsobiť sa tomu, ako necestovať vôbec. 

Pýtajú sa ťa na rady aj ostatní rodičia, ktorí zvažujú cestovanie s malými deťmi? Čo ich zaujíma?

Možno prekvapivo, ale až tak často sa ma na to nepýtajú. Mám pocit, že ľudia, ktorí ma sledujú, vidia, že nie som úplne ten typ mamičky, čo by si na dovolenku na týždeň zbalil 3 veľké kufre… Ja veľa veci neriešim a improvizujem a koniec-koncov mám pocit, že to vôbec nie je taká veda, ako to môže na prvý pohľad vyzerať. Najviac ľudí zaujíma cestovanie lietadlom s malými bábätkami na dlhšie trasy a tiež tipy na to, čo si zbaliť.

 

Ochráňte svoju rodinu pred nečakanými situáciami vďaka cestovnému poisteniu do zahraničia od ČSOB

 

Ako podľa teba čo najlepšie zvládnuť dovolenku s malými deťmi?

Pokiaľ sa rodičia chystajú cestovať s malým bábätkom do vzdialenejších destinácií, najpodstatnejšie je podľa mňa dobre naplánovať lety tak, aby dieťa počas letu malo aspoň jeden spánok. Aj keď to sa niekedy skrátka nedá naplánovať – ani ideálne lety, ani to, ako bude reagovať bábätko. Netreba mať žiadne veľké očakávania a skrátka sa pripraviť na to, že plány sa môžu meniť. To platí pri dovolenke v exotike, ako aj na Slovensku.

image
@miiimiiinka

Treba podľa teba typ dovolenky prispôsobovať veku dieťaťa?

Rozhodne, všetko od výberu destinácie až po to čo budete robiť, závisí od veku a osobnosti dieťatka. Vidím to aj na základe vlastných skúseností. Je rozdiel cestovať s polročným bábätkom, s dieťatkom, ktoré sa učí chodiť, a úplne iné to je s 2,5-ročným dieťaťom, ktoré chce všetko objavovať. A určite sa to bude aj naďalej meniť. Pre mňa to bol zo začiatku tiež celkom šok. Človek si môže napríklad vybrať miesto, kde môže chodiť na túry, no dieťa nechce byť v nosiči a podobne. Môže to byť frustrujúce, preto treba myslieť vopred a prispôsobiť si to tak, aby si dané miesto všetci užili spolu a v pokoji. Na to treba pribaliť aj veľa trpezlivosti. No základ je zohrať sa a mať dobrú náladu. Potom ide všetko ako po masle.

Keď sme pri tom balení, bez čoho nikdy necestuješ?

Aj keď s dieťaťom je to komplikovanejšie, snažím sa so sebou brat čo najmenej vecí. Vždy to závisí od toho, kam sa chystáme a čo tam plánujeme robiť. Snažím sa nebrať príliš veľa oblečenia, naozaj len kúsky, ktoré budeme potrebovať. Keď cestujeme do zimy, ako napríklad na Island, pre malého nesmie chýbať multifunkčný, nepremokavý a vetru odolný overal. V lete je to zas overal z materiálu chrániaceho pred slnkom vo vode, klobúk a opaľovací krém s vysokým faktorom pre Ejka a ja milujem sarongy – veľké šatky, ktoré možno na pláži nosiť na mnoho spôsobov, a pritom v kufri nezaberú veľa miesta. Okrem oblečenia je to elektronika, teda dron, fotoaparát a mobil, keďže pri cestovaní rada fotím a natáčam, a potom to zdieľam na svojom instagrame @miiimiiinka. Nikdy nepodceňujem ani lekárničku, o to viac, odkedy som mama – a pritom vždy dúfam, že ju nebudeme musieť použiť.

Cestovné poistenie od ČSOB vás dokáže ochrániť pred nečakanými situáciami, ktoré môžu vzniknúť pri cestovaní. Vhodné cestovné poistenie presne pre vašu nadchádzajúcu dovolenku si môžete zriadiť online na webe www.csob.sk/cestovne-poistenie.

A naopak, nájde sa v tvojej batožine aj miesto na suveníry, ktoré si nosíš z ciest?

Jasné! Som veľká zberateľka magnetiek, takže to si vždy odnesiem z novej destinácie. Často si kúpim na pamiatku aj niečo, čo mi udrie do očí, ako sú náramky či šiltovky.

„Pošťastilo“ sa ti niekedy priniesť si aj nemilý suvenír v podobe zranenia či inej nepríjemnosti?

Prekvapivo (teraz musím zaklopať na drevo), sa mi nikdy nestratila batožina, takže to som našťastie riešiť nemusela. Keďže na cestách som už za svoj život strávila veľa času, nevyhli sa mi zdravotné problémy ako napríklad zápal priedušiek, ošetrenie mi však vždy krylo cestovné poistenie. Takisto sa mi raz v Ázii podarilo spadnúť z motorky, našťastie sa nič vážne nestalo.  

 

Odneste si z dovolenky len tie najmilšie suveníry vďaka poisteniu od ČSOB

 

Práve juhovýchodná Ázia je u slovenských dovolenkárov čoraz obľúbenejšia. Na čo sa pri ceste tam treba pripraviť?

Keďže v Ázii je presúvanie sa na motorkách a na skútroch najpopulárnejší spôsob dopravy u turistov, nehody na motorkách sú tam celkovo bežné a ľudia tu končia fakt s nepríjemnými zraneniami, takže si na to treba dávať pozor. A takisto aj na svoje veci. Na Bali mi napríklad ukradli telefón priamo z ruky. Žiaľ, v mnohých týchto turistických destináciách tam majú niektoré skupinky takéto spôsoby krádeže už celkom podchytené. Treba byť obozretní, hoci niekedy človek skrátka nemá šancu s tým niečo urobiť. Záložný mobil môže byť v týchto destináciách naozaj užitočný.

Dlhodobé cestovné poistenie od ČSOB vám umožní vycestovať až na 90 dní. Či už sú to jednodňové výlety, víkendové pobyty, dovolenky alebo dlhé cesty do vzdialených destinácií... Počet vašich vycestovaní je počas roka neobmedzený, takže sa ostáva už len zbaliť a vyraziť. Viac informácií na www.csob.sk/cestovne-poistenie

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
10. máj 2024 12:50