StoryEditor

Vyfarbite sa. Oranžová valcuje módu (foto)

27.03.2012, 00:00
Vyskúšali sme si jarnú revíziu šatníka so stylistkou. Vieme čo prežije a čo sa poberie do módneho dôchodku.

Veľkému jarnému upratovaniu by ste pred sviatkami mali podrobiť nielen byt, ale aj šatník. Spolu so štylistkou Andreou Ziegler, ktorá študovala styling na prestížnej akadémii v Miláne, môžete aj vy podrobiť revízii vaše oblečenie a doplnky. Poradíme vám, ktoré kúsky vydržia aj túto sezónu a čo by ste naopak mali odložiť.

Buďte nemilosrdná. Ale nie príliš
Štylistka radí, aby sme si revíziu rozvrhli do viacerých krokov. „Odporúčam urobiť si akýsi look book, teda doslova vyhádzať celú skriňu, napríklad v sobotu ráno alebo keď sa pritrafí daždivý deň a nechce sa vám ísť von. Vyskúšajte si oblečenie a tiež rôzne kombinácie, aby ste mali prehľad, čo vlastne v šatníku máte,“ hovorí Andrea Ziegler. V prvom rade by sme sa podľa nej mali zbaviť nepadnúceho oblečenia. Teda ak je nám niečo krátke, tesné, prípadne ak je materiál už spraný, vyťahaný alebo inak deformovaný.

Po týchto dvoch krokoch by sme sa mali kriticky pozrieť tiež na to, ako často jednotlivé kúsky nosíme. „Ak si napríklad blúzku oblečiete dvakrát do roka, radšej ju darujte priateľke, ktorá ju možno vynosí. Aj keby to bola takzvaná „srdcovka“, radí Andrea Ziegler. Upozorňuje však, že ku každej revízii treba pristupovať citlivo a nie príliš radikálne. Pokojne si ju rozplánujte na niekoľkokrát. Pomôže tiež, keď si oblečenie prehľadne rozdelíte na „pracovné“, šaty na voľný čas či na špeciálne príležitosti.

Legíny a balerínky nevyhadzujte
Určite sa pýtate, čo nám vydrží z minulej sezóny? Podľa slov odborníčky by sme sa však viac ako na trendy mali pozerať na seba, na to čo nám vyhovuje a pristane. „Možno ste postúpili na vyššiu pozíciu a inštinktívne cítite, že minišaty či krátke sukne už nebudú to pravé. Pokojne si však nechajte dva-tri modely na voľný čas,“ upokojuje Andrea Ziegler.

Báť sa tiež nemusia tie, ktoré nie sú nútené denne chodiť v kostýme a obľúbili si pohodlné legíny. Zahadzovať ich rozhodne nemusíte, pretrvajú aj túto sezónu. Len budú vraj tenšie a pestrejšie. Okrem rôznych potlačí bude trendy kombinácia rôznych materiálov, napríklad čipky alebo budú niektoré časti transparentné. K tomu voľnejšia blúzka, balerínky či tenisky a pokojne vyrazte.

Apropos, balerínky... „Tie sú stále v móde, budú ešte veselšie a farebnejšie ako vlani,“ hovorí štylistka. No jedným dychom dodáva, že ich nosenie by mali zvážiť najmä dámy s hrubšími členkami či silnejšími nohami. „Nemôžem si pomôcť, ale niektoré nohy v nich tak trochu pripomínajú rímske stĺpy. Neznamená to, že nemôžu nosiť legíny, ale nech skúsia vyšší opätok, noha bude pôsobiť opticky vyváženejšie.“

Keď sme už pri opätkoch, budeme si môcť vybrať, no všeobecne sa tie na lodičkách o nejaký ten centimetrík znižujú a trendom sú tiež šnurovacie, akoby pánske topánky.

Cestári na pulze módy
Pristavme sa trochu pri farbách. Andrea Ziegler radí, že v šatníku by nám nemali chýbať nadčasové kúsky v neutrálnych farbách, ktoré sa dajú navzájom kombinovať. „Určite nohavicový alebo sukňový kostým. Ďalej jedny čierne alebo tmavomodré šaty, ktoré sa dajú nosiť do práce, ale s výraznejšími doplnkami aj na večer. Nemal by chýbať tiež trenčkot, prípadne jeden krátky kabát na prechodné obdobie. A, samozrejme, bavlnené tričká rôznych farieb, svetrík (na zapínanie alebo klasický) a aspoň jedny, najlepšie tmavomodré džínsy,“ vyratúva. Na osvieženie pokojne siahnite po farbách. Okrem pastelovej klasiky podľa štylistky tento rok prím hrá žltá, jasná zelená a hlavne výrazná, priam až „cestárska“ oranžová.

 

 

Módu určuje ulica
A v čom budete zaručene in? Túto sezónu sú horúcim trendom napríklad šortkové kostýmu či sukne s takzvaným „peplom“, čiže akousi zásterkou alebo kratšou sukničkou navrchu. Opäť však platí, že treba zvážiť odvahu a možnosti našej postavy. „Zásada stále znie, nenosiť viac ako tri farby naraz a nikdy nie naraz hnedú a čiernu. A menej takmer vždy býva viac,“ prízvukuje.

Jednou z horúcich noviniek jarnej a letnej sezóny bude takzvané peplum, teda akási zásterka na sukni.

Z trendov spomeňme ešte zvieraciu potlač, ktorá sa prelína zo zimnej kolekcie, prúžky a geometrické vzory z minulej sezóny a o slovo sa opäť hlásia bodky a guľôčky. A tiež veľké a výrazné doplnky.


Výrazné doplnky a veselé farby. Aj taká bude táto (módna) jar.

„Móda už dnes nie je o novinkách, skôr o inocáciách,“ hovorí Andrea Ziegler, „návrhári skôr experimentujú a kombinujú trendy, napríklad veľkým hitom sú 20. a 30. roky s prvkami iných dekád, miešajú sa materiály či farby. Kým v 50. rokoch módu diktoval Paríž, dnes je to ulica. Kedysi elity určovali, čo budú nosiť masy, dnes je to úplne naopak,“ uzatvára.


Veľký návrat hlásia 20. a 30. roky, ktoré návrhári kombinujú s prvkami z iných dekád. Tento model má na „svedomí” módny dom Dior.

Na osvieženie pokojne siahnite po farbách. Okrem pastelovej klasiky podľa štylistky tento rok prím hrá žltá, jasná zelená a hlavne výrazná, priam až „cestárska“ oranžová.
01 - Modified: 2004-07-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tatranský tiger alebo slon na hlinených nohách
menuLevel = 2, menuRoute = style/moderna-zena, menuAlias = moderna-zena, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 15:05