StoryEditor

"Dámy, potrebujeme vás," volajú slovenské firmy

20.12.2011, 23:00
Flexibilný pracovný čas, materská škola priamo v areáli firmy či rovnaký plat ako mužskí kolegovia na rovnakej pozícii. Našlo sme pre vás "women friendly" firmy na Slovensku.

Po päťdesiatke bez šance
„Pracovala som v štátnom zariadení, ale zrušili celé oddelenie a prepustili nás,“ spomína Katarína Bukovinská. „Viete, mám po päťdesiatke a po ženách v tomto veku sa zamestnávatelia príliš neobzerajú, práve naopak. Rozposlala som množstvo životopisov a väčšina firiem sa ani len neozvala naspäť. Aj preto si veľmi vážim, že mi súčasný zamestnávateľ dal príležitosť.“ Pýtate sa, o koho ide? O jedného z ocenených v súťaži Zamestnávateľ ústretový k rodine, rodovej rovnosti a rovnosti príležitostí. Bioptické a cytologické laboratórium HIS-DG v Košiciach získalo tento rok tretie miesto. „Je to jediný zamestnávateľ, s ktorým som sa stretla, ktorý dáva príležitosť aj nám starším, aj čerstvým absolventom,“ pokračuje Bukovinská. Jej slová potvrdzuje tiež kolegyňa Alexandra Pačutová, ktorá vo firme pracuje štyri mesiace: „Vzali ma rovno po škole a dostanem sa tu k práci, ku ktorej by som sa v štátnej sfére dostala asi až po rokoch.“

Služobné auto kvôli deťom
Ako by sa vám páčilo, keby vám ako matke malých detí zamestnávateľ ponúkol, že si môžete pracovný čas rozložiť podľa vašich potrieb, dokonca by vám poskytol služobné auto, aby ste ich do jaslí či do škôlky nemuseli denne vláčiť autobusom? Nemožné? Nuž, zdá sa, že nie. „Obaja manželia u nás pracujú, tak sme im dali možnosť, aby sa pri deťoch striedali, a keďže bývajú mimo Košíc, na urýchlenie a zjednodušenie dochádzania sme im požičali služobné auto,“ vysvetľuje konateľka HIS-DG Jana Bodnárová. Spomínaná súťaž, ktorú zastrešuje ministerstvo práce a rodiny, oslávila desiate výročie. Napodiv, je jedinou aktivitou, ktorá u nás monitoruje, nakoľko sú slovenské spoločnosti ústretové k svojim zamestnankyniam. Prihlasujú sa do nej samotné firmy, ktoré vypĺňajú podrobný dotazník. Na jeho základe potom odborná komisia vyberie víťazov a udelí špeciálne ocenenia.

Ženy na čele
„Zatiaľ neexistuje nejaký nezávislý oficiálny rebríček women friendly zamestnávateľov,“ potvrdzuje sociologička Silvia Porubänová, ktorá sa spolupodieľala na vytváraní dotazníka. Podľa nej však vidieť napredovanie. „Kým v prvých ročníkoch to bolo zo strany firiem skôr o organizovaní rôznych mimopracovných aktivít, v posledných rokoch vyhrávajú spoločnosti, ktoré ženám aktívne uľahčujú a spríjemňujú prácu,“ vysvetľuje. Aké benefity teda môžu ženy očakávať? Od možnosti skráteného úväzku po materskej, cez škôlku či jasle priamo v areáli firmy, až po možnosť zobrať si platené voľno v prípade, že dieťa ochorie. Zlepšenia sa netýkajú len mamičiek. Mnohé spoločnosti podporujú ženy, aby si zvyšovali kvalifikáciu a postupovali tak do vyšších riadiacich štruktúr, prípadne ich posielajú na rôzne školenia a kurzy. Pomoc však môže byť aj celkom praktická. „Zaviedli sme trebárs rôzne ergonomické pomôcky a tiež možnosť nastaviť si výšku strojov, v ktorej sa pracuje,“ hovorí Imrich Mészáros, generálny riaditeľ spoločnosti Camfil Farr, ktorá vyrába vzduchotechniku a tento rok obsadila v súťaži druhé miesto.

Zarábame stále menej
V čom však podľa všetkého slovenské firmy ešte zaostávajú, je vyváženosť vo vedúcich pozíciách a rovnosť v odmeňovaní mužov a žien. Podľa komisárky Európskej komisie pre spravodlivosť Viviane Redingovej je zastúpenie žien v radoch predsedov predstavenstiev iba trojpercentné. Vo všeobecnosti najväčšia rovnováha v zastúpení oboch pohlaví je tradične v Škandinávii, kde sa napríklad počet žien na čele predstavenstiev pohybuje okolo 26 percent. Najmenšie, len dvojpercentné, je na Malte. Rozdiel v platoch medzi mužmi a ženami sa podľa najnovšej štúdie Štatistického úradu SR Rodová rovnosť 2011 v závislosti od druhu práce pohybuje od približne 120 do takmer 640 eur mesačne.

ANKETA
Aké kritériá by mal spĺňať zamestnávateľ, aby ste ho považovali za „women friendly“?

Jana Šoltésová, prokuristka Amberg Engineering
Jednoznačne by mal pochopiť a priamo cielene využívať, a nie iba akceptovať to, že ženy nielen na vysokých pozíciách vedia do obchodných vzťahov a biznisu vniesť empatiu, kultúru, organizáciu práce a obchodného ducha v tom pravom zmysle slova. Som toho názoru, že aj ich lojalita k firme je často väčšia ako u mužov. Za to, čo firme ponúkajú, si zaslúžia ústretovosť pri zlaďovaní ich pracovných a rodinných povinností, úctu a dôveru.
Osobne som sa s diskrimináciou zamestnávania žien nikdy nestretla. Myslím si, že v súčasnosti zamestnávanie žien a mužov je vyrovnané, i keď štatistiky hovoria niečo iné. Som presvedčená, že iba využívanie silných stránok oboch pohlaví vedie k úspechu firmy. Tie, ktoré sú „women friendly“, si to uvedomujú.



Elena Májeková, členka predstavenstva Union poisťovne
Podľa môjho názoru, výber zamestnávateľa závisí v prvom rade od toho, aká je náplň práce na danej pozícii – teda či to, čo sa odo mňa v rámci práce očakáva, zodpovedá mojim predstavám. Dôležitým kritériom výberu je aj možnosť môjho ďalšieho rozvoja a prípadného kariérneho rastu. V neposlednom rade sú tu aj ďalšie benefity, preferencie ktorých závisia od konkrétneho obdobia života, v ktorom sa žena práve v čase uchádzania o prácu nachádza. Ak je žena bezdetná, asi skôr ocení rôzne možnosti kultúrneho či športového vyžitia, prípadne príspevky na tieto aktivity; ak má malé deti, možno ju viac osloví flexibilita pracovného času, práca z domu, dni voľna. Dovolenka navyše určite poteší každú ženu.



Zamestnávatelia ústretoví k ženám:

→ Volkswagen Slovakia, Bratislava
→ Whirlpool Slovakia, Poprad
→ Chemosvit, Svit
→ Slovenské magnezitové závody, Jelšava
→ Východoslovenská energetika, Košice
→ Orange Slovensko, Bratislava
→ I.D.C. Holding, Sereď
→ Stredoslovenská energetika, Žilina
→ Dell, Bratislava
→ Zentiva, Hlohovec
→ IBM, Bratislava

Zdroj: MPSVaR SR
Poznámka: tieto firmy sa trikrát stali víťazmi súťaže a na ďalších kolách sa už nemôžu zúčastniť

01 - Modified: 2004-06-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: KRÁTKO
menuLevel = 2, menuRoute = style/moderna-zena, menuAlias = moderna-zena, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 16:04