StoryEditor

Vstáva o 3.40 ráno a píše od piatich rokov. Pozrite sa, ako pracuje Dan Brown

05.11.2015, 16:04
Autor Da Vinciho kódu vstáva o 3.40 ráno a o štvrtej už sedí za písacím stolom.

Na konte má desiatky kníh vrátane legendárneho Da Vinciho kódu. Dan Brown dnes vystúpil na gigantickej konferencii Websummit v Dubline. Spistovatelia však chýbali - hovoril pred tisíckami “ítečkárov”. HN boli pri tom.



Brownove knihy nemajú problém s konšpiračnými teóriami či štipľavým a kontroverzným pohľadom na náboženstvo. Poukazujú na rozpor medzi Bohom a vedou. A má to racionálny základ. “Moja matka bola organistka v kostole, môj otec zas profesor matematiky. Žil som teda konfliktný život,” povedal Brown.

S náboženstvom pritom “bol OK” asi do svojich 15 rokov. “Pochybnosti ale začali, keď som zistil, čo je evolúcia a dostal som sa do rozporu, ktorý mi nevedeli dostatočne vysvetliť,” tvrdí svetoznámy autor.  Veda a náboženstvo sú podľa neho dva jazyky - hoci chcú povedať to isté. “Náboženstvo škodí vede. Sú stále v konflikte, v opozícii. Náboženstvo sa nezmenilo za stovky či tisíce rokov. Je to stale o rovnakých základoch a rovnakých knihách. A veda sa posúva dopredu”.

Thriller o žirafe
Ako vlastne začala kariéra tohto autora? Brown s úsmevom tvrdí, že píše už od svojich piatich rokov. “Toľko som mal, keď som napísal - alebo presnejšie - nadiktoval mame, svoju prvú knihu. Bola o žirafe a iných zvieratách, dá sa povedať, že išlo o thriller,” nechal sa vo štvrtok známy Američan počuť pred publikom naplneným IT špecialistami a odborníkmi z celého sveta. 
Pozoruhodný je tiež spôsob, ako tvorí. “Píšem každý deň, od štvrtej ráno, 360 dní v roku. Vstávam už o 3.40. Je to magické, máte pokoj od e-mailov. A okrem toho, je tenká hranica medzi snom a písaním. Preto utekám rýchlo z postele za písací stôl”.

Komentáre? Nie, ďakujem
Autor Da Vinciho kódu sa nevyhýba ani technológiám a sociálnym sieťam. “Internet je pre spisovateľa veľmi nápomocný, viete zapasovať informácie do reálneho sveta. Predstavte si, že píšete napríklad o Budapešti - tak si na webe nájdete reálne existujúcu krčmu a tam zasadíte dej”. 


Brown sa ale vyhýba čítaniu komentárov na margo svojej tvorby. “Dali mi radu - nečítaj čo o tebe píšu. Ak budeš čítať, že si skvelý, staneš sa lenivým, a ak ťa budú napádať, naopak - odradí ťa to”.

Výhodou technológií je, dodáva Brown, že “každý, kto má notebook, má dnes šancu získať globálne publikum. Problém však je s kvalitou textov. To aká je tá kvalita, to filtruje vydavateľ. Preto ja stále idem s knihami na trh cez vydavateľov, nie samostatne”. 

01 - Modified: 2007-11-01 20:40:32 - Feat.: 0 - Title: Slovensko začína prehrávať s konkurenciou
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-26 09:54:08 - Feat.: - Title: Granty z Únie a Nórska podporili kultúrne pamiatky sumou 23 miliónov eur 03 - Modified: 2024-04-24 14:00:00 - Feat.: - Title: "Rýchla smrť" seriálovej adaptácie obľúbenej knihy a hry? Piata séria Zaklínača bude poslednou, sľúbil Netflix 04 - Modified: 2024-04-24 10:28:08 - Feat.: - Title: Príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín by sa mal zvýšiť 05 - Modified: 2024-04-24 08:55:55 - Feat.: - Title: Na scénu Opery SND sa vracia Smetanova Predaná nevesta
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 04:16