StoryEditor

Slovensko začína prehrávať s konkurenciou

01.11.2007, 23:00
Slovensko prichádza o schopnosť konkurovať svetu. Po štyroch rokoch zlepšovania svojej "trhovej hodnoty" sme sa v rebríčku 131 posudzovaných krajín reálne prepadli o dve priečky.

O ďalšie dve sme prišli vďaka tomu, že sa zoznam hodnotených štátov rozšíril o dva, ktoré majú vyšší rating ako my. Z minuloročného 37. sme preto klesli až na 41. priečku. Vyplýva to zo Správy o globálnej konkurencieschopnosti, ktorú v stredu zverejnilo Svetové ekonomické fórum. V rebríčku pritom klesli aj ostatné krajiny V4 - Česko o dve, Poľsko o tri a Maďarsko o sedem miest.
Problémom je cena práce
"Najväčšou konkurenčnou nevýhodou Slovenska je podľa Svetového ekonomického fóra vysoké daňovo-odvodové zaťaženie práce," oznámil Róbert Kičina, výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska. Tá je oficiálnym partnerom Ekonomického fóra pre Slovensko.
Vláda zatiaľ k znižovaniu odvodov a daní z príjmov neplánuje pristúpiť. Naopak, zaviedla milionársku daň, ktorá znižuje odpočítateľnú položku pre lepšie zarábajúcich ľudí. Aj tento týždeň schválená novela zákona o sociálnom poistení zvyšuje maximá vymeriavacích základov pre platenie odvodov do Sociálnej poisťovne z trojnásobku na štvornásobok priemernej mzdy.
V medzinárodnom porovnaní sa však pozícia Slovenska z hľadiska daňovo-odvodového zaťaženia v posledných rokoch zlepšila. "Dlhodobým problémom je najmä zo strany podnikateľskej sféry vnímaná výška odvodového zaťaženia. Ministerstvo práce bude preto na budúci rok prehodnocovať súčasný stav nastavenia jednotlivých odvodov. Výsledkom by malo byť - v súlade s Programovým vyhlásením vlády - zreálnenie a harmonizácia sadzieb poistného pre jednotlivé základné fondy sociálneho poistenia a rezervného fondu solidarity," povedala hovorkyňa rezortu práce Oľga Škorecová.
Odstupné a výpovedná lehota
Ďalšími príčinami nelichotivého postavenia Slovenska je podľa správy zníženie flexibility pracovného trhu, nízka efektívnosť verejných výdavkov, vysoký deficit verejných financií, nedostatočná dopravná infraštruktúra a nerozvinutosť kapitálového trhu.
Výrazný negatívny dosah podľa odborníkov spôsobili najmä zmeny v pracovnej legislatíve. V hodnotení flexibility práce sa Slovensko totiž prepadlo o 12 priečok.
"Od prijatia novely Zákonníka práce klesla konkurenčná schopnosť Slovenska kvôli celkovému zneflexibilneniu trhu práce. Zákon je rigidnejší, náklady na prepúšťanie vzrástli a sadzby odvodov sú stále druhé najvyššie v Európe," myslí si riaditeľ Nadácie F. A. Hayeka Martin Chren.
Kým v minulosti musel zamestnávateľ človeku prepúšťanému z organizačných dôvodov poskytnúť buď dvojmesačnú výpovednú lehotu, alebo mu vyplatiť odstupné, dnes musí spraviť oboje.
Lacná krajina?
Problémy môžu ekonomike priniesť aj rastúce platy. Lacná pracovná sila je totiž jednou z najväčších výhod podnikania na Slovensku.
"Rizikovo je vnímaná aj povaha konkurenčných výhod slovenskej ekonomiky, ktoré spočívajú skôr v nízkej nákladovosti výrobných faktorov ako v sofistikovanosti výrobných postupov a jedinečnosti produktov," dodáva Kičina.
Problémy spôsobuje podľa Chrena samotný prístup štátu k podpore podnikateľov. "Za posledný rok sa podľa podnikateľov vzťah štátnej moci k podnikateľským subjektom zmenil z ,business friendly#145#, čiže priateľskej k podnikateľom, na ,business tolerant#145#, čiže tolerujúcu podnikateľské aktivity," hovorí Chren.
Brzdí nás doprava
Našou nevýhodou v oblasti dopravy je naďalej cestná infraštruktúra. Tú chce vláda do konca desaťročia vyriešiť raketovou výstavbou diaľnic. Ešte väčšou brzdou je však stav leteckej dopravy, najmä jej kvality a kapacít. Tento problém mal vyriešiť štátny manažment dosadený vládou Roberta Fica. Podľa nej mal riadiť letisko lepšie ako súkromný investor. Po neúspešnom riadení podniku minister dopravy Ľubomír Vážny vymenil šéfov letiska. Nový riaditeľ Karol Biermann má priniesť koncepciu záchrany letiska v januári.
"Ako výrazné konkurenčné výhody identifikuje správa otvorenosť slovenskej ekonomiky zahraničným investorom, s ktorými prichádzajú na Slovensko nové technológie, nízke bariéry pre import a export tovarov, flexibilitu pri mzdovom vyjednávaní a úzku koreláciu medzi výškou miezd a produktivitou práce," uviedla správa podnikateľskej aliancie.

 
Pre zväčšenie kliknite na obrázok

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 14:20