StoryEditor

Stovky hostí Plesu v opere bavil Paul Young i nový Modus². Pozrite sa

09.01.2016, 18:59
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

"Tento večer je raz v roku a je jedinečný. Teším sa na uvítací ceremoniál aj na podávanie rúk veľmi významným osobnostiam, ktoré sem prídu. Sú to veľmi príjemní ľudia, rád si s nimi podám ruku a porozprávam o programe v rámci plesu. S niektorými sa nevidíme celý rok a práve na plese je na to čas. Nie som síce bravúrny tanečník, ale zatancujem si rád," povedal "domáci pán", riaditeľ Slovenského národného divadla Marián Chudovský pre TASR ešte pred začiatkom 16. ročníka Plesu v opere. 

Ten aj spolu s hostiteľom večera Pavlom Lančaričom zo spoločnosti Orange a moderátorkou ples na úvod uviedol. Hostí sprevádzala tento rok Vera Wisterová, v minulosti to bola napríklad Alena Heribanová, Lucia Barmošová, Andrea Belányiová či Zdena Studenková. Šaty na ples moderátorke pripravil jeden z najlepších slovenských dizajnérov Marcel Holubec W.




A potom ho úderom na gong otvorila hlavná hviezda večera. Krátko po ôsmej hodine večer tak urobil Paul Young. Už každoročne sa otvárací ples sezóny koná druhú januárovú nedeľu v historickej budove Slovenského národného divadla.



Hostia, starí aj noví
Už tradične prví hostia začali prichádzať pred siedmou hodinou večer. Často sa stáva, že počas príchodu hostí prší alebo mrholí, inak to nie je ani teraz. Hostí s ich partnermi po červenom koberci sprevádzajú s dáždnikom. A pri vstupe v divadle už ich čaká hostiteľ večera, ako vždy Pavol Lančarič zo spoločnosti Orange, a spomínaný riaditeľ Slovenského národného divadla Marián Chudovský. 

 


Všetko o minulých ročníkoch:
2015: Ples v opere oslávil 15. výročie. Pozrite si novinky
2014: Ples v opere ohúril. Ale ľudia opäť protestovali


 

Medzi hosťami boli organizátori plesu - Andrea Cocherová, riaditeľka Plesu v opere, Peter Princ, produkcia plesu, Jana Burkiewicz, režisérka plesu, Miloš Pietor, architekt a scénograf plesu a Oskar Rózsa, hudobný dramaturg, ale aj členovia Čestného plesového výboru sú Emília Vášáryová, herečka Činohry SND a ambasádorka dobročinného poslania Plesu v opere, Eva Blahová, profesorka operného spevu, Martin Huba, herec Činohry SND, Elena Kohútiková, odborníčka na problematiku eura a zástupkyňa generálneho riaditeľa VÚB banky či Ľubica Vargicová, sopranistka Opery SND. 




 

Ale aj napríklad uznávaní lekári, aj kvôli dobročinnému rozmeru plesu, i známe osobnosti verejného života, ako napríklad herci František Kovár, Jozef Vajda, Vlado Černý, Lukáš Latinák, herečky Monika Hilmerová, Lucia Hurajová či Katarína Hasprová, modelka Michaela Kocianová, režisér Dano Dangl, návrhári Boris Hanečka a Marcel Holubec, Adela Banášová s Petrom Modrovským, Sajfa, ale aj Tomáš Borec, minister spravodlivosti, Jozef Makúch, guvernér NBS, Ivan Šramko, predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť a bývalý guvernér NBS, Ján Kubiš, osobitný predstaviteľ OSN v Iraku, Eva Gažová, marketingová manažérka Slovenského olympijského výboru, Ivan Štefunko, spoluzakladateľ spoločnsoti Neulogy či Andrej Glatz, generálny riaditeľ Mercedes-Benz Slovakia.

 



Medzi debutantami boli Šimon Šicko, spoluzakladateľ a CEO videoherného štúdia Pixel Federation, ktoré je momentálne najúspešnejšou slovenskou vývojárskou spoločnosťou a zároveň patrí medzi svetovú špičku, Zuzana Wienk, občianska aktivistka, programová riaditeľka a spoluzakladateľka Aliancie Fair-play, Rasťo Kulich, riaditeľ slovenskej pobočky internetového gigantu Google, Richard Lintner, bývalý reprezentant Slovenska v ľadovom hokeji a riaditeľ spoločnosti Pro -  Hokej, Dana Kleinert, dizajnérka a zakladateľka slovenskej módnej platformy Slovak Fashion Council či primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.


Pozrite si, ako vyzeral program a ako sa hostia bavili:


Divadlo bolo ako vždy v luxusnom a elegantnom šate. "Prestavbu priestorov divadla sme začali v utorok o polnoci, prvá sa montuje podlaha, po nej lustre, materiál priviezlo 20 avií, stavalo 40 ľudí, hotoví sme boli vo štvrtok v noci, aby v deň pred plesom už mali účinkujúci priestor na skúšku a generálku otváracieho ceremoniálu. Celý program bol štylizovaný ako sen, tak sme výzdobu zvolili do poľného štýlu. Demontáž je samozrejme jednoduchšia, stihneme ju za 24 hodín, v pondelok bude javisko scény opäť k dispozícii súboru," povedal Miloš Pietor, architekt a scénograf plesu pre TASR.

"Magický sen trvá len malý okamih a rozplynie sa, no drží sa nám v mysli ešte veľmi dlho. Rovnako tak Ples v opere predstavuje len jednu magickú noc v roku, kde sa plnia sny, a to najmä vďaka pomoci pre tých, ktorí to potrebujú. Inšpirovali sme sa súčasným divadlom a prepojili moderný pohyb, spev, obraz a dokonca filmovú hudbu do jedného unikátneho predstavenia. Hostia zažijú otvárací ceremoniál plný snívania, z ktorého sa možno ešte chvíľu ani nebudú chcieť zobudiť,“ prezradila Jana Burkiewicz, režisérka 16. ročníka Plesu v opere. Kým predchádzajúci ročník bol inšpirovaný obdobím baroka, dnešok prenesie hostí do atmosféry snívania. 
 




Bohatý hudobný program ako naša vizitka
Hudobnú dramaturgiu úvodného ceremoniálu mal pod palcom známy slovenský basgitarista, producent a skladateľ, Oskar Rózsa, ktorý na plese aj vystúpil. 

Organizátori Plesu v opere sa tento rok  v rámci programu rozhodli staviť na netradičné hudobné spojenia. Plesovým hosťom sa tak predstavili špičkoví slovenskí a českí hudobníci v mimoriadnych zoskupeniach. Vôbec po prvýkrát pred publikom vystúpila zostava v zložení Janko Lehotský, Oskar Rózsa, Eugen Vizváry, František Griglák a Martin Valihora, ktorí oživili hudbu legendárnej hudobnej skupiny Modus. Pod vynoveným názvom Modus² odohrali koncert spoločne so speváčkou Katkou Knechtovou. Z pódia zazneli songy Keď sa raz oči dohodnú, Kapely starnú, Veľký sen mora či hit Úsmev, s ktorým vyhrala skupina zlatú Bratislavskú lýru.




 

Rovnaký úspech mala speváčka Jana Kirschner so sprievodnou skupinou. Aj ona zvolila známe piesne, pri hitoch Modrá, V cudzom meste, Sama, Miluješ nemiluješ či Na čiernom koni sa parket zaplnil. Jana pripravila aj prekvapenie, keď na pódium pozvala Petra Lipu a v duete zaspievali pieseň Slnko z jej repertoáru.

Hostí potešili tiež koncerty talentovaných českých hudobníkov, ktorí sa spoločne v tejto zostave ešte nikdy na pódiu nestretli. V slávnostný večer vystúpili Dan Bárta, Ondřej Brzobohatý a Matěj Ruppert s kapelou. Spoločne zaspievali pieseň Imagine od Johna Lennona z legendárnych The Beatles.

Počas celého večera už tradične hosťom hrali do tanca orchester Boom ! Band a nechýbal ani osvedčený temperament Cigánskych diablov.
 


Prečítajte si aj:
Ples v opere je už značkou. Najmä kvôli tradícii
Ľudia súhlasia s Plesom v opere. Aj keď sa protestuje



Hlavná hviezda večera
Podobne ako minulý rok, aj tentoraz ples otvoril a o polnoci spieval muž. Je to len po druhý raz v histórii plesu. Minulý rok to bol Rick Astley, dnes svetová hviezda hudobnej scény a britský hudobník Paul Young. Do Bratislavy pricestoval už včera.

Na pódiu zaspieval hity ako Some People, známy hit Senza Una Donna, Don't Dream It's Over, I'm Gonna Tear Your Playhouse Down či Come Back And Stay a pri piesni Everytime You Go Away sa k nemu pripojili aj hostia v sále.
 


Celým menom Paul Anthony Young sa na hudobnej scéne pohybuje už od roku 1978, má za sebou osem štúdiových albumov, množstvo vydarených spoluprác s rôznymi hudobníkmi a hity, ktoré nestarnú. I keď o pár dní oslávi známy hudobník šesťdesiatku, kariéru ešte rozhodne nevešia na klinec. Britský spevák v minulom roku koncertoval v Španielsku, Dánsku, ale aj v ďalekej Austrálii. V tomto roku má naplánovaných niekoľko vystúpení v rodnom Anglicku spoločne so svojou skupinou Los Pacaminos. S kapelou, ktorá sa žánrovo venuje hudbe tejano, hráva od roku 1993.

Aj v minulom roku absolvoval Paul Young množstvo charitatívnych koncertov, ktorých výťažky smerovali na pomoc chorým deťom. „Pomáhať ľuďom v núdzi považujem za prirodzené. Najmä, ak je pomoc venovaná tým najmenším a najzraniteľnejším z nás - deťom. Teším sa na vystúpenie na bratislavskom Plese v opere, ktorého výťažok smeruje na pomoc práve im,“ hovorí 59-ročný Young. 


Pozrite si galériu najkrajších rób:



Peniaze a charita
Ples v opere už niekoľko rokov systematicky rozvíja charitatívnu činnosť. Hostia na ples sú pozývaní, ale súčasťou toho je spoplatnená vstupenka 500 eur za pár. Mnohí však podľa organizátorov prispievajú aj nad stanovenú hodnotu vstupenky a na dobročinný účel posielajú finančné príspevky i tí pozvaní hostia, ktorí sa z rôznych dôvodov plesu nemôžu zúčastniť.

Účel zbierky nadchádzajúceho 16. ročníka zameraním nadväzuje na zbierku z roku 2014, kedy vyzbierané peniaze smerovali na podporu perinatologických centier. Teraz to bude na vznik a zriadenie 4. Centra včasnej intervencie na Slovensku, ktoré pribudne v Banskej Bystrici. Organizátori často prizvukovali, že kým u našich susedov v Česku je ich 47, u nás zatiaľ tri. Predchádzajúci jubilejný 15. ročník Plesu v opere prelomil magickú hranicu milión eur vyzbieraných na dobročinné účely.
 

 

Na webovej stránke www.plesvopere.sk/prianieprerodiny tiež môže ktokoľvek napísať povzbudivé prianie rodinám, ktoré vychovávajú dieťa so zdravotným znevýhodnením alebo vysloviť poďakovanie odborníkom, ktorí sa im venujú v Centrách včasnej intervencie. Za každých 100 prianí, ktoré na stránke pribudnú, venuje vybraná známa osobnosť hodinu svojho času pomáhaním v centre alebo priamo v rodine.



 

01 - Modified: 2008-01-01 20:33:08 - Feat.: 0 - Title: Veľkí spali, ekonomika prežije
01 - Modified: 2020-05-28 14:32:07 - Feat.: - Title: Ples v opere nekončí. Spolu s jeho riaditeľkou považujeme za záväzok túto tradíciu udržať, hovoria organizátori 02 - Modified: 2020-01-13 07:19:33 - Feat.: - Title: Tie najmilšie prekvapenia z Plesu v opere: Tehotenské brušká ale aj pôvab krásnej bacuľky 03 - Modified: 2020-01-12 09:52:45 - Feat.: - Title: Tohtoročný Ples v opere: Pozrite si tie najkrajšie ženské róby 04 - Modified: 2019-11-05 15:28:35 - Feat.: - Title: Ples v opere oslávi 20 rokov. Na jeho príprave pracujeme celý rok, hovorí Peter Princ z Monarchu 05 - Modified: 2019-01-12 20:02:39 - Feat.: - Title: Ples v opere 2019: Prvé ukážky rób, v ktorých sa predviedli slovenské osobnosti
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 02:55