StoryEditor

Veľkí spali, ekonomika prežije

01.01.2008, 23:00
Autor:
redred

Priemysel počas sviatkov preradil na nižší prevodový stupeň. Viacerí ťahúni slovenskej ekonomiky poslali medzi Vianocami a Novým rokom zamestnancov na dovolenky a výrobné linky buď odstavili úplne, alebo ich aspoň spomalili.

Sviatky v automobilkách
Sviatkami obmedzenú výrobu potvrdzuje aj Peter Švec, hovorca PSA Peugeot Citroën. "Medzi sviatkami bola zastavená, predpokladaný plán tohtoročnej produkcie sa nám podarilo splniť. Výrobné linky na sviatky zastavila aj Kia Motors v Žiline. "V decembri sme vyrábali tri týždne, posledný týždeň bola výroba zastavená. Terajšej produkcii teda zodpovedá takýto podiel," vysvetľuje hovorca Kie Dušan Dvořák.
Vo Volkswagene a U.S. Steele sviatkovali dokonca tak intenzívne, že o prevádzke medzi Vianocami a Novým rokom, nemal od piatka kto informovať.

Ekonomika netrpela
Ekonomiku odstávka nepoloží. Podniky totiž počítajú so sviatočnými dňami a so znížením produkcie. Hoci Slovensko patrí v európskej dvadsaťsedmičke medzi krajiny s najväčším počtom dní pracovného voľna, ich zrušenie by nás v priemyselnom rebríčku výrazne neposunulo.
Podľa Mária Blaščáka, analytika Allianzu DSS, totiž naša celková výroba je v medzinárodnom porovnaní od sviatkov očistená - produkcia sa, takpovediac, spriemeruje. "Čím viac sviatkov máme, tým nižší je output, teda výsledná výroba," dodáva Blaščák.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 17:15