StoryEditor

Aj malý dokáže poraziť Goliáša odvetvia

20.05.2014, 23:57

Vyzvať mamutie korporácie na súboj o trhovú pozíciu a snažiť sa vytlačiť ich z podnikania môže byť pre malý podnik rizikové. Ak však máte odvahu a vynikajúci nápad, ide o najprínosnejšiu cestu, na akú sa podnikateľ môže vydať. Konečný úspech nezahŕňa iba vybudovanie dobrého podniku, ale zároveň prináša inovácie a podnecuje súťaživosť, z čoho ťažia predovšetkým zákazníci.

Spoznajte nepriateľa

Pred vyrazením do útoku na obrovskú spoločnosť sa uistite, že presne viete, kto stojí proti vám. Naučte sa čo najviac o odvetví a o tom, prečo sú súperi schopní rozvoja. Preskúmajte trh, zamerajte sa na to, ako môže byť vaša služba alebo výrobok odlišný od iných značiek. Pretože, ak nie ste schopní ponúknuť niečo lepšie, nemáte pointu.

Príkladom je spustenie spoločnosti Virgin Cola. Naše rozhodnutie súťažiť s Coca-Colou mi opísali ako „preteky v krvácaní s krvnou bankou“. Hoci náš výrobok bol dobrý, nebol výnimočne lepší ako konkurencie. Chvíľu sa nám celkom darilo, ale keď sa rozhodli vytlačiť nás z biznisu a napli svoje finančné svaly, naše tržby začali klesať.

 

Úspech na koľajniciach

Na druhej strane máme príklad, keď sme začali zavádzať vysokorýchlostné naklápacie vlaky. Keď sme ich kúpili s cieľom skrátiť čas cestovania pasažierov nášho prepravcu Virgin Trains, mnohí si mysleli, že s touto pokrokovou myšlienkou žartujeme. Britské dráhy boli totiž také staré, že sme to podľa nich nemohli myslieť vážne. Boli sme si istí, že náš prístup je zdravý a zakrátko prišiel úspech.

Skutočne inovatívny produkt alebo služba môže pomôcť vyhrať bitku, no nemusí to vždy stačiť. Trhoví lídri sa svojho postu nevzdávajú bez toho, aby okolo seba neudierali tak silno, ako sa dá. Urobia maximum pre to, aby zostali na vrchole. Šance budú na ich strane a okrem toho budú mať finančné krytie na zhoršenie postavenia menších spoločností.

 

Štát na strane súpera

To je často aj prípad letectva. V osemdesiatych rokoch sme spustili lety Virgin Atlantic z Londýna do Miami. Stali sme sa konkurenciou spoločnosti Eastern Air Lines, ktorá tvrdila, že na trase nie je možné prevádzkovať dva lety a že jeden z nich skončí a nebude to Eastern. Začala sa cenová vojna a, ako vidno, stále lietame nad oblakmi.

V niektorých odvetviach môže konkurencia využívať pomoc od regulátorov pri blokovaní súperov. V takých prípadoch je liekom vytrvalosť. Aj spoločnosti Virgin America trvalo nejaký čas, kým sa, doslova, odlepila od zeme. Pravidlá o zahraničnom vlastníctve v americkom letectve sú prísne, takže sme pár prvých rokov museli zostať na zemi. Namiesto toho, aby sme boli znechutení, budovali sme zapálený a energetický tím a zdokonaľovali sme služby. Pomocou propagačných akcií sme zákazníkom ukazovali inovatívnosť spoločnosti Virgin America – od prístupnej siete wi-fi po dotykové obrazovky v každom sedadle. Keď sme po určitom čase dostali povolenie vzlietnuť, pasažieri už boli dychtiví letieť s nami.

V čase útoku na veľkú konkurenciu bude vaša spoločnosť bod obrovským tlakom. Preto je dobré, ak máte k dispozícii sieť mentorov, ktorých v prípade nutnosti môžete požiadať o pomoc. Poobzerajte sa po ľuďoch, ktorí majú podobné skúsenosti. Keď bola spoločnosť Virgin Atlantic zakliesnená v boji s British Airways, vyhľadal som sira Freddieho Lakera. Jeho aerolínie Laker Airways boli vytlačené z trhu za porovnateľných okolností. Priniesol mi hodnotné rady, ako zvládnuť veľmi komplikovanú situáciu.

Výhody malých

Postaviť sa proti ukotvenej firme nie je nikdy jednoduché a budete pritom musieť prekonávať množstvo prekážok. Máte však niekoľko dôležitých výhod. Inovatívny produkt alebo služba, ktorú ľuďom budete ponúkať, aby lepšie riešila ich problémy, určite upúta ich pozornosť. Keď získate pre seba časť podnikania od tradičných trhových hráčov, začnú reagovať. Vtedy zistíte, že vaša malá spoločnosť je prirodzene čulá tam, kde veľká firma nemôže byť. Dokážete pružne reagovať na meniace sa podmienky a nebude vás brzdiť obrovská byrokracia, ktorá je vlastná korporáciám.

Ak sa so svojím tímom rozhodnete postaviť proti Goliášovi odvetvia, nezabudnite sa zomknúť, buďte vytrvalí pri prekonávaní prekážok a pokračujte v inováciách. Ak uspejete, nebuďte samoľúbi. Pokračujte v tímovej práci, nepoľavujte a vymýšľajte, pretože jedného dňa môže prísť iná malá spoločnosť, ktorá vás vyzve na súboj.

Na stránke http://www.virgin.com/disruptors sa môžete zapojiť do diskusie o nedostatku inšpirácie, prebytku regulácie a o tom, či podnikatelia stratili vôľu inovovať. Aký je môj názor? Duch inovácií a podnikania je dôležitejší a silnejší ako kedykoľvek predtým.

01 - Modified: 2006-05-25 09:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ernst & Young:Telekomunikační operátori v Európe by sa nemali báť investovať
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
05. máj 2024 04:48