StoryEditor

Toto je 6 zázračných surovín, ktoré vás omladia a skrášlia

03.04.2015, 16:00
Autor:
idnes.czidnes.cz

Sušené plody kustovnice čínskej, prášok z moringy alebo plody palmy Açai. Aj keď názvy možno znejú veľmi tajuplne, ide o rastlinné suroviny, ktoré sa vďaka vysokému obsahu prospešných látok začínajú presadzovať v celosvetových jedálničkoch, najmä v Amerike a v poslednej dobe aj vo Francúzsku, Británii či Nemecku.

Chuť, vôňu a účinky rastlín ako napríklad goji, moringa, açai alebo maca si najprv obľúbili domorodci tých krajín, v ktorých rástli. To je napríklad v Indii, Andách alebo Číne. A často obyvateľstvo zachránili pred hladomorom alebo od ťažkých chorôb. Aj v malej hŕstke totiž obsahujú veľké množstvo železa, bielkovín, vitamínov, antioxidantov, omega-3 alebo omega-6-mastných kyselín.Veľký boom týchto rastlinných doplnkov nedávno prišiel aj do Ameriky, kde tamojší obyvatelia objavujú a znovu v plnej miere oceňujú účinky prastarých rastlín najmä v sušenom a namletom stave a vznikajú chutné recepty, v ktorých tieto rastlinky a ich chutné plody hrajú dôležitú úlohu.


1. Kustovnica čínska
Červené bobuľky goji (čítajte godži) čiže kustovnice čínskej, podobné šípkam, patria medzi klenoty tradičnej čínskej medicíny. Posilňujú obranyschopnosť a imunitu organizmu, zlepšujú krvotvorbu, pomáhajú pri očných problémoch a zvlhčujú pľúca. Okrem toho sú skvelým antioxidantom. V Číne sa goji tradične prisudzujú omladzujúce účinky. Dokonca sa zistilo, že plody kustovnice obsahujú vysoké množstvo železa a mnohonásobne vyššie množstvo vitamínu C ako napríklad pomaranč. Kustovnicu bežne zoženiete ako sušené bobuľky, z ktorých sa dá jednoducho urobiť čaj alebo pár hŕstok použiť do zapečeného koláča či müsli. Avšak množstvo by sa nemalo preháňať. Za deň dospelému človeku postačia dve menšie hŕstky bobuliek. 




2. Maca
Prastará peruánska bylina, rastúca v Andách, výrazne zlepšuje fyzickú a psychickú výkonnosť. Zvyšuje dokonca libido a sexuálnu aktivitu, preto sa tiež prezýva "peruánska viagra". Okrem toho ale výrazne pomáha pri menštruačných bolestiach, pri menopauze a znižuje stres. Aj vďaka tomu, že zlepšuje funkciu neurotransmiterov, pozitívne ovplyvňuje pamäťové funkcie mozgu. Zvyšuje totiž hladinu kyslíka v krvi. Na bylinku maca (čítajte maka) môžete často naraziť predovšetkým ako na výživový preparát v podobe kapsúl. Však oveľa lepšie urobíte, keď ju vypátrate vo forme prášku. Je totiž trochu sladkastý, a preto sa dá skvele použiť napríklad do krémových polievok, müsli alebo ovocných džúsov, bez toho, aby sa zničili účinné látky.


RECEPT: Jablkovo-zelerová polievka s macou (2 osoby):

Potrebujete: 1 cibuľu, 300 g zeleru, 1 väčší zemiak, 1 jablko, 1 liter zeleninového vývaru, bobkový list, 100 ml smotany, lyžicu citrónovej šťavy, lyžicu múky, 1 lyžičku cukru, soľ a korenie,  2 lyžice maca prášku

Ako na to: Olúpte cibuľu a rozkrojte na polovice. Jednu z nich nakrájajte na kocky, druhú na plátky. Tie potom v miske obaľte v múke so štvrť lyžičky soli a 1 lyžičkou cukru. Obalené prúžky osmažte na oleji na panvici. Olúpaný zeler a zemiak nakrájajte na kocky. Jablko olúpte, rozštvrťte a vyberte jadrovník. Jednu štvrtinu nakrájajte na kocky a pokvapkajte lyžicou citrónovej šťavy. Zeler, zemiak a nerozkrájané jablko vložte do hrnca s rozpáleným olejom a chvíľku poduste. Pridajte vývar a bobkový list a približne 15 minút varte. Potom vyberte bobkový list a polievku rozmixujte. Pridajte smotanu a prášok maca. Dobre rozmiešajte a ešte chvíľku povarte. Dochuťte korením a soľou a zvyškom citrónovej šťavy. Podávajte ozdobené opraženou cibuľkou a nakrájaným jablkom.


3. Ľanové semienka
Na bežne dostupná semienka ľanu sa v jedálničkoch často zabúda. Pritom sú bohaté na vlákninu a pomáhajú tak pri zažívacích problémoch. Ich oriešková príchuť a vysoký obsah zdravých omega-3-mastných kyselín z nich vytvára priamo skvostnú cennosť nielen pre vegetariánov. Namleté semienka sú lepšie stráviteľné a v tejto forme sa dajú použiť pri varení takmer akejkoľvek zeleninovej zmesi alebo ich spoločne s ovsenými vločkami, špaldovou múkou a zeleninovým vývarom zapečte ako sušienky.





4. Mladá pšenica
Zelená rastlinka, ktorá sa zberá veľmi mladá, obsahuje viac ako dvakrát viac aminokyselín ako pšeničné zrno. Okrem toho v sebe skrýva oveľa viac vápnika ako napríklad mlieko, sedemkrát viac vitamínu C ako pomaranč a dokonca 5-krát viac železa ako špenát.   Niektorí výživoví poradcovia odporúčajú konzumovať mladú pšenicu pri prekyslení žalúdka. Obsahuje totiž minerály zásaditého charakteru, a tak pomáhajú neutralizovať zažívacie pochody, čím tak prispievajú k optimálnym funkciám organizmu. V obchodoch ju nájdete ako prášok. Ten možno zmiešať s vodou alebo ovocným džúsom a vytvoriť tak zázračný a chutný životabudič, nabitý dôležitými živinami.


RECEPT: Banánové smoothie s mladou pšenicou (pre 4 osoby):

Potrebujete: 2 pomaranče, 2 mäkké banány, pollitra kokosového nápoja (alebo mlieka, sójového či ovseného nápoja), 3 lyžice agávového sirupu, 4 lyžičky prášku mladej pšenice

Ako na to: Z pomarančov vytlačte šťavu. Banány olúpte a nakrájajte na veľké kúsky. Spoločne so zvyškom ingrediencií vložte všetko do mixéra a pomixujte. Potom nalejte do pohárov a môžete podávať.
 

5. Açai Berry
Vyzerajú ako modré čučoriedky a ukrývajú v sebe vysokú koncentráciu antioxidantov a sterolov, ktoré dokážu chrániť ľudský organizmus pred civilizačnými chorobami, ako je napríklad upchávanie ciev alebo vysoký cholesterol. Zároveň bobuľky z palmy Açai (čítajte asaj) pomáhajú spomaľovať účinky starnutia: dokážu chrániť naše bunky pred voľnými radikálmi aj pôsobením vonkajších faktorov napríklad slnečných lúčov alebo cigaretového dymu. 

Obsahujú aj veľké množstvo nenasýtených mastných kyselín, ktoré stimulujú metabolizmus. Veľkou nevýhodou týchto čučoriedok je, že sa rýchlo kazia, a preto sa z Amazónie, kde Açai rastie, preváža do Európy len ako koncentrovaný prášok alebo šťava. Dajú sa ale zohnať aj ako sušené v biokvalite. V akejkoľvek forme sa dá pridať napríklad do müsli, do ovocného šalátu či kokteilu.
   



6. Moringa
Strom Moringa, ktorý dosť rastie predovšetkým v Himalájach, nevyzerá na prvý pohľad nijako zázračne: rastie zhruba do výšky 10 metrov, a keď má dostatok vlahy, na jeho konároch vyrastú zelené polodlhé plody, podobné fazuľovým lúskom. Najzaujímavejšie na ňom ale je to, že zvládne prežiť prakticky v akýchkoľvek podmienkach - v nadmorských výškach okolo dvoch tisíc metrov, v suchom i veľmi mokrom prostredí - a dokázal uchrániť obyvateľov indického subkontinentu alebo v Afrike pred hladomorom.

Zo stromu sa dajú spracovávať lístky, plody, semená aj koreň. A široké uplatnenie má nielen v kuchyni, ale aj pri liečení. V oblastiach, v ktorých najviac rastie, sa používa na kožné problémy, ochorenia ďasien, bodné rany, proti astme, anémii, artritíde aj vysokému krvnému tlaku. Dokonca Moringu niektoré africké kmene používali ako liek na zvýšenie libida, imunity či produkciu materského mlieka.

Dnes je namletý ​​prášok z usušených listov veľmi obľúbeným artiklom v USA a používa sa ako korenie v kuchyni alebo sa spracováva priamo do koktejlových zmesí alebo ako výživný doplnok stravy. Obsahuje totiž minerály, vitamín A, C a skupiny B, železo, zinok, horčík a 20 druhov aminokyselín. Preto sa z neho stáva jedlý hit pre chudokrvné ženy, vegetariánov, vegánov aj športovcov.


Snímky: flickr


RECEPT: Tagliatelle s kelom a fetou (pre 2 osoby):

Potrebujete: 250 g kelu, 150 g tagliatelle, 150 g cherry paradajok, 1 strúčik cesnaku, 20 g kešu orieškov, 70 ml zeleninového vývaru, necelú lyžicu práškovej moringy, 100 ml smotany, citrónovú kôru a šťavu z 1 citróna, 2 lyžice olivového oleja, soľ a korenie, 50 g syra feta

Ako na to: Kel umyte a vyrežte tvrdú stonku. Mäkké časti nakrájajte na tenké prúžky. Umyté paradajky rozpoľte. Cesnak olúpte a nakrájajte na tenké plátky. Kešu oriešky orestujte bez oleja na panvici. Dajte bokom a na panvici rozohrejte olej. Na ten vložte cesnak a kel a zhruba 8 minút za stáleho premiešavania opekajte. Potom si pripravte rezance podľa návodu na obale. Vývar, Moringa a smotanu zmiešajte dohromady v hrnci a dajte variť. Ochuťte soľou, korením, citrónovou kôrou a šťavou. Nakrájané paradajky pridajte ku kapuste a všetko ešte tak dve minúty opekajte. Potom dochuťte soľou a korením. Akonáhle budú tagliatelle uvarené, sceďte ich a dajte na taniere. Na to navrstvite opražený kel s paradajkami a zalejte omáčkou zo smotany a moringy. Navrch rozdrobte syr feta a posypte opraženými kešu orieškami.


Veronika Vlachová pre iDnes.cz

01 - Modified: 2007-05-01 16:06:29 - Feat.: 0 - Title: Venezuela vyrovnala svoje dlhy a vystúpi z MMF a SB
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
08. máj 2024 17:56