StoryEditor

Venezuela vyrovnala svoje dlhy a vystúpi z MMF a SB

01.05.2007, 17:47
Autor:
TASRTASR
Venezuela sa rozhodla ukončiť svoje členstvo v Medzinárodnom menovom fonde a vo Svetovej banke. Rozhodnutie sa však pokladá len za symbolický akt, ktorým sa ľavičiar, prezident Hugo Chávez, rozchádza s medzinárodným spoločenstvom.

Chávez v pondelok povedal, že Venezuela odchádza z organizácií v noci na 1. mája "a žiadame ich, aby nám vrátili všetko, čo nám dlhujú".
Chávez plánuje vytvorenie alternatívnej úverovej banky, ktorá by mala slúžiť národom Latinskej Ameriky. Jej činnosť chce saturovať prostriedkami sčasti aj od členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ktoré majú v súčasnosti z jej predaja obrovské príjmy.
Venezuelský prezident v pondelok povedal, že jeho krajina už nepotrebuje inštitúcie, v ktorých dominuje americký "imperializmus".
"Nepotrebujeme chodiť do Washingtonu... My z neho odchádzame," povedal Chávez, ktorý označil kubánskeho prezidenta Fidela Castra za svojho učiteľa.
Od roku 1999, keď sa stal Chávez venezuelským prezidentom, jeho vláda postupne obmedzovala spoluprácu s oboma inštitúciami. Vďaka vysokým cenám ropy znižoval Caracas svoj dlh voči Svetovej banke a tento mesiac ho úplne vyrovnal. Svojich záväzkov voči SB sa zbavil s päťročným predstihom.
Venezuelská vláda splatila dlh voči MMF krátko po nástupe Cháveza pred ôsmimi rokmi do úradu. Pokles spolupráce bol taký silný, že vlani sa MMF rozhodol zrušiť svoju pobočku v Caracase.
MMF nemal v krajine vysokú autoritu. V živej pamäti Venezuelčanov zostávajú nepokoje z roku 1989. Vláda prezidenta Andresa Peréza, ktorá sa riadila radami MMF, zaviedla úsporný štátny rozpočet a zvýšila ceny benzínu, ktoré boli vtedy dotované štátom. Zdraželo aj cestovné v mestskej doprave. V pouličných nepokojoch vtedy zahynulo asi 300 ľudí, a možno aj podstatne viac.
Informovala o tom AP.
(1 USD = 24,636 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 03:18