StoryEditor

Jesť či nejesť? Toto sú najkontroverznejšie jedlá

03.06.2014, 00:00
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Polievka zo žraločích plutiev alebo žaba prezývaná horské kura. Povážlivé exotické pochúťky.

Exotické jedlo je neoddeliteľnou súčasťou cestovateľských skúseností. V poslednej dobe na seba ale čím ďalej tým častejšie narážajú snahy ochrancov prírody konzumáciu niektorých „surovín“ zastaviť kultúrne zvyklosti miestnych obyvateľov spoločne so zvedavosťou turistov. Server News.com.au zostavil prehľad najexotickejších jedál, s ktorými sa cestovateľ môže stretnúť, spoločne s dôvodmi, prečo by ich nemal jesť.

Žraločie plutvy, Čína
„Štvrtine druhov žralokov hrozí vyhubenie a dopyt po žraločích plutvách k tejto hrozbe podstatne prispieva," povedal profesor Michael McCarthy, ktorý je ochrancom prírody z Melbournskej univerzity. Na žraločia polievku sa najčastejšie dá naraziť v Číne, kde sa toto nákladné jedlo tradične podáva na svadbách, na uvítanie hosťom či na preukázanie úcty pri ďalších formálnych príležitostiach.

V Ázii je konzumácia žraločích plutiev a mäsa legálna, Taiwan je jedinou ázijskou krajinou, ktorá zakázala kontroverzné praktiky lovu žralokov len s cieľom odrezať im plutva a hodiť ich späť do mora. Časť leteckých spoločností a hotelov v Hongkongu pred časom vyškrtla žraločie plutvy z jedálnička a Čína zakázala ich podávanie na vládnych banketoch.
    


Strnádka záhradná, Francúzsko

Strnádka je spevavý vták rozšírený po celej Európe. Vo Francúzsku, kde žije jedna z najväčších populácií strnádok, je lahôdkou. Tradične sa je pod obrúskom, pretože sa konzumuje celá - aj s košťami - a do úst sa strká naraz.
Toto jedlo sa objavilo aj v poslednom rade televízneho seriálu Hannibal. Pytliaci každý rok nelegálne zabijú tisíce strnádok a Medzinárodný zväz pre ochranu prírody (IUCN) odhaduje, že za posledné desaťročie klesol ich počet o 30 percent.

 

Veľmlok čínsky, Čína

Veľmloky sú najväčším druhom obojživelníkov a žijú v jazerách a riekach južnej Číny. Počas posledných 30 rokov ich nadmerný lov na mäso - predávajú sa za 1 000 dolárov (asi 730 eur) za kus - znížil ich počet o 80 percent a teraz patria medzi kriticky ohrozené druhy na zozname IUCN. Nadmerný lov sa podpísal nielen na znížení populácie veľmlokov, ale aj na zmenšení ich veľkosti. Vedci predpokladajú, že kvôli snahe lovcov chytiť čo najväčšie kusy, už teraz veľmloci nedorastajú do maximálnej dĺžky 180 centimetrov.  

 

Kareta obrovská, Kajmanské ostrovy

Cestovatelia najčastejšie narazia na mäso karety obrovskej na Kajmanských ostrovoch, kde sa pokladí za národné jedlo a jej konzumácia aj chov je legálna. K dispozicii je ale v celej karibskej oblasti aj v niektorých južných štátoch USA, hoci v Spojených štátoch je dovoz, predaj aj preprava tohto druhu nelegálna.
Neustále klesajúci počet kariet obrovských a žalostné podmienky, v ktorých sú chované v jedinej legálnej chovnej stanici na Kajmanských ostrovoch, sú podľa odborníkov dostatočným dôvodom, aby sa človek konzumácii mäsa týchto morských korytnačiek vyhol.

 

Gorila, Konžská republika

Gorily boli dohnané na pokraj vyhubenia kvôli obľube ich mäsa. V mestách ako je konžské Pointe Noire sa údené gorilie mäso voľne - hoci nelegálne - predáva na trhoviskách. Predpokladá sa, že na mäso sa ročne uloví viac ako 400 goríl  napriek tomu, že tento druh je na zozname kriticky ohrozených druhov IUCN.


Šupinavec, Čína

Ak chcete ohromiť priateľov historkami o tom, aké exotické jedlo ste ochutnali, potom šupinavec túto úlohu nepochybne splní, a to napriek svojmu vzhľadu, ktorý ku konzumácii príliš neláka. Tanier s mäsom zo šupinavca najpravdepodobnejšie zoženiete v Číne, kde je však lov šupinavcov už nelegálny.
Odhadnúť počet populácie šupinavcov je ťažké s ohľadom na nočný a samotársky život týchto tvorov; všetky dostupné údaje ale hovoria o prudkom poklese. Podľa odborníkov dopyt po šupinavcoch zdecimovala populáciu v Ázii a teraz sa už lovia aj v Afrike, odkiaľ mieria do ázijských reštaurácií.

 

Delfín, Japonsko, Taiwan

Predaj delfínieho mäsa na konzumáciu je v Japonsku bežné a legálne, aj keď je niekedy zámerne označené ako veľrybie mäso, ktoré sa predáva drahšie. Hoci spôsob  akým sú delfíny zabíjané, je kontroverzný, žiadny z druhov delfínov, ktoré sa v Japonsku lovia, nie sú na zozname ohrozených druhov.
Na Taiwane sú lov, predaj a konzumácia delfínieho mäsa zakázané od roku 1989. Napriek tomu sa tam každoročne nelegálne uloví 1 000 delfínov a delfínie karbonátky sa bežne predávajú zvlášť v západnej časti Taiwanu v pouličných stánkoch.
 

Paježura Bruijnova, Papua - Nová Guinea

Paježura Bruijnova pochádza z Papuy - Novej Guiney a na pokraj vyhubenia sa dostala prevažne kvôli lovu na konzumáciu. Paježura je jedným z dvoch druhov cicavcov, ktorí kladú vajcia - tým druhým je vtákopysk - a ako taká je kľúčovým živočíchom pre pochopenie vývoja cicavcov.
Vláda Papuy - Novej Guiney zakázala komerčný lov paježury, ale tradičný lov so psami je dovolený. Vo svojej pôvodnej domovine sú už ježury veľmi vzácne, ale chovné programy v zahraničných zoologických záhradách im dávajú aspoň nejakú nádej do budúcnosti.

 

„Horské kura“, Dominika, Montserrat

Žaba rodu leptodactylus fallax, známa ako „horské kura“, nevyzerá ako delikatesa vhodná na tanier. Ale kvôli jej obľube v Karibskej oblasti počet kusov tejto žaby klesol len za posledné desaťročie o 80 percent. Jej mäso sa pravidelne objavuje na jedálnych lístkoch reštaurácií, aj keď sa teraz vyskytuje iba na ostrovoch Dominika a Montserrat. Zväz IUCN, ktorý tento druh vedie na zozname kriticky ohrozených druhov, uvádza, že ešte v roku 2002 sa ročne zabíjalo až 36-tisíc týchto žiab. Teraz ich počet odhaduje na iba 8 000 kusov.

01 - Modified: 2006-06-12 12:33:00 - Feat.: 0 - Title: Hotelová skupina Rezidor bude pokračovať v expanzii v južnej Európe
01 - Modified: 2024-04-05 09:36:59 - Feat.: - Title: Prečo ceny jedla skokovo stúpli? Zdraženie potravín má aj znaky špekulatívnej bubliny 02 - Modified: 2024-03-22 11:00:00 - Feat.: - Title: Bratislavské pekárne, ktoré sa oplatí navštíviť: Tu si dáš sladké pečivo, rímsku pizzu, dobrú kávu aj bagety ako z Paríža 03 - Modified: 2024-03-24 10:00:00 - Feat.: - Title: Trojročné dievča trpí zriedkavou poruchou: Má nutkanie jesť divné predmety. Pochutí si na omietke aj črepinách skla 04 - Modified: 2024-03-09 09:00:00 - Feat.: - Title: Influencerka chcela brunch zadarmo, dostal sa jej však len výsmech. Reakcia populárnej reštaurácie sa stala virálnou 05 - Modified: 2024-03-04 07:00:00 - Feat.: - Title: Čo sa to vlastne učia? Veľká časť amerických detí si myslí, že slanina či hot dogy sú rastliny a hranolky sú zo zvierat
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 19:24