StoryEditor

Kečupová koža. Americký vynález má zabrániť rozmočeniu burgerovej žemle

30.11.2015, 13:50
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Prvé zmienky o kečupovej koži priniesol Martin Kuciel, alias pán Cuketka, na svojom blogu. Objavil ju na webe Techinsider, kde skúšali, ako nerozmočiť burgerovú žemľu kečupom a namiesto obyčajného „kydanca“ kečupu použili plátok dehydrovaného. Kuciel ju pre iDNES.cz skúsil vyrobiť a podelil sa o stručný recept.



V podstate ide o to, že aj tá najlepšia hamburgerová žemľa sa znehodnotí tým, že sa použitím vlhkej náplne rozpadne do lepivej hmoty, ktorá necháva stopy nielen na ústach, ale často aj na oblečení.

Hoci sa žemľa pred podávaním hamburgeru má správne na reze opiecť, rovnako sa často nezabráni tomu, aby sa pod vplyvom kečupu nerozmočila. Preto šéfkuchár reštaurácie Plan Ceck Ernesto Uchimura vymyslel fintu, pri ktorej je divom, že ešte nikoho nenapadla. Zvlášť v krajine, ktorá je posadnutá cizelovaním burgerov až k najvyššej dokonalosti.

Špičkoví šéfkuchári si zmesi na hamburgery miešajú sami, je to súčasťou ich know-how. Týka sa to aj vlastného kečupu, ktorý ich burgerom dáva nezameniteľnú chuť. Kuchár vyskúšal kečupovú zmes naliať na plech a v rúre dehydrovať tak, aby vznikol pružný ohybný plát. Keď sa potom vloží do vrstvy hamburgerových surovín, pomaly sa opäť rehydruje, teda premieňa na tekutú formu

Tento experiment je taký bláznivý, že sa portál idnes.cz dohodol s Martinom Kucielom, aby sa podieľal na skúške, či je možné ho vykonať aj v domácich podmienkach. Pre záujemcov popísal postup vrátane výroby samotného kečupu.

Prísady:
2 kg paradajok, 50 g cukru, 50 g paradajkového pretlaku, 1 lyžica octu, 1 lyžica olivového oleja, 1 lyžička sójovej omáčky, soľ, korenie, nové korenie, tymián

Postup:
1. Paradajky očistite a nakrájajte na polovice. Rozložte ich na plech. Osoľte, okoreňte a pokvapkajte olivovým olejom. Cez paradajky rozložte tymián a dajte piecť do rúry rozohriatej na 180 ° C. Pečte do zmäknutia asi 45 minút.
2. Odstráňte tymián a paradajky prepasírujte cez jemné sitko (v paradajkách nesmú byť kôstky ani šupky). Dajte do rajnice spoločne s cukrom, pretlakom, octom a sójovou omáčkou. Pridajte štipku nového korenia na vôňu.
3. Na miernom plameni varte tak dlho, kým tekutina nezhustne na konzistenciu hustého kečupu (aspoň 45 minút).
4. Pripravený kečup rozotrite na silikónovú podložku umiestnenú na plechu. Vrstva by mala byť tenká asi 2 až 3 mm.
5. Dajte do pootvorenej rúry rozohriatej na 75 ° C a sušte približne 4 hodiny. Kečup na povrchu zmatnie a na dotyk sa nebude lepiť. Zároveň ale nesmie byť úplne vysušený, inak by sa koža lámala.
6. Plech vyberte a nechajte vychladnúť. Opatrne zlúpnite a nastrihajte na štvorčeky (cca 10x10 cm). Skladujte v uzavretej nádobe.



„Odporúčam miesto papiera na pečenie použiť silikónovú podložku, tak znížite riziko, že plát kečupu presušíte," radí Kuciel. Takýto plátok využijete nielen pre výrobu hamburgeru, ale napríklad pri zapekaní sendviča.

Pre mnohých môže tento návod poslúžiť aj ako recept na domáci kečup. Naopak, kto sa ponáhľa, môže začať až od bodu štyri a vyskúšať len samotný experiment s kúpeným kečupom.

01 - Modified: 2007-11-23 07:59:58 - Feat.: 0 - Title: Vianočné nákupy v USA začali o deň skôr
01 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 04 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návykový obal. Dejiny bublinkovej fólie začali nepodareným vynálezom 05 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 12:39