StoryEditor

Vianočné nákupy v USA začali o deň skôr

23.11.2007, 08:31
Autor:
TASRTASR
Americkí maloobchodníci odštartovali vianočnú sezónu o deň skôr. Kvôli obavám, že spotrebitelia nie sú ochotní míňať toľko, ako v posledných rokoch, dnes umiestnili na svojich internetových stránkach špeciálne ponuky.

Pre brandžu začínajú najdôležitejšie týždne roka už tradične v piatok po dnešnom Dni vďakyvzdania. Experti však vzhľadom na úverovú krízu prognózujú najhoršiu vianočnú sezónu za posledné roky. Americkí spotrebitelia majú totiž k dispozícii menej peňazí ako v minulých rokoch. Príčinou je kríza na trhu s bývaním, zhoršenie podmienok na úverovom trhu a vysoké ceny benzínu i potravín. Celý rad maloobchodných sietí už v uplynulom 3. kvartáli ohlásil nízke tržby a zisky. Znížili tiež svoje očakávania týkajúce sa nadchádzajúcich mesiacov.

Niektoré maloobchody, vrátane Wal-Mart Stores, Best Buy a Circuit City Stores, začali už dnes on-line ponúkať špeciálne zľavy. Napríklad Wal-Mart dnes na svojej webovej stránke ponúkal 47-palcový televízor s plochou obrazovkou Magnavox za 1 298 USD, v prepočte 29 295 SKK, a Circuit City Blu-ray prehrávač Sony za 399,99 USD.

Čierny piatok (Black Friday), ako v USA nazývajú deň po vďakyvzdaní, otvára vianočnú nákupnú sezónu. Tržby, ktoré maloobchody zaznamenajú v tento piatok, sú považované za dôležitý indikátor celej sezóny. Maloobchody tradične otvárajú skoro ráno a ponúkajú špeciálne limitované zľavy.

Tento rok maloobchodníci spustili svoje marketingové akcie skôr než kedykoľvek predtým a tiež v neobvyklej miere využili internet. Generálny riaditeľ Walmart.com Raul Vazquez uviedol, že návštevy na stránkach Wal-Martu sa zvyšovali, ako sa blížil Deň vďakyvzdania. Dnes očakáva okolo 10 miliónov návštevníkov na stránkach Wal-Martu. To je podstatne viac oproti bežnému dňu, keď ich v priemere navštívia asi 2 milióny užívateľov.

V piatok sa chystá na nákupy viac ako polovica Američanov. Podľa informácií médií už dnes chcelo nakupovať takmer 11 % Američanov.

Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

(1 USD = 22,569 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 04:22