Ludovic Satmari patrí medzi najskúsenejších turistických sprievodcov v rumunskom Temešvári. FOTO: HN/Pavel Novotný
StoryEditor

Rumunský sprievodca pre HN: Temešvár je príkladom bezproblémového spolužitia národov. Máme tu aj veľa Slovákov

05.01.2024, 00:00
  • Turistický sprievodca v rumunskom Temešvári Ludovic Satmari vysvetľuje v rozhovore pre HN okrem iného aj to:
  • Prečo návštevníci zo strednej Európy nazývajú Temešvár malou Viedňou.
  • V čom môže ísť mesto príkladom spolunažívania pre iné rumunské regióny.
  • Akú úlohu v rozvoji Banátu zohráva slovenská menšina. 

Návštevníci zo Slovenska občas nazývajú Temešvár malou Viedňou. Vedeli ste o tom?

Áno. Samozrejme, viem o tom, že mnohí občania krajín strednej Európy takto prezývajú naše mesto. Aj ja ako turistický sprievodca som zvykol svojim klientom hovoriť, že Temešvár je malou Viedňou, možno aby prehliadka na nich viac zapôsobila. Potom som s tým trochu prestal a už to tak často nehovorím. Avšak veľmi ma potešilo, keď som to tento rok opäť počul od turistov, ktorí sem prišli z iných krajín, dokonca priamo z Rakúska. Obzerali sa okolo seba a vraveli – Temešvár je úplne ako Viedeň. Tak som sa na mesto skúsil pozrieť ich očami a uvedomil som si, že je to naozaj tak.

image

Koordinátorka projektu Timisoara 2023: Aj Slováci pomáhali vytvárať naše mesto. V Rumunsku ste vždy vítaní

Čím si to vysvetľujete?

Centrum mesta vyzerá úplne rovnako. Architekti, ktorí u nás stavali budovy, vo Viedni študovali alebo tam prinajmenšom občas cestovali a získavali odtiaľ inšpiráciu. Niekedy dokonca tí istí architekti stavali budovy tam aj tu. Takisto sochy, ktoré sa nachádzajú na verejných priestranstvách v Temešvári, boli zhotovené vo Viedni. Kultúrny background nášho mesta je jednoznačne stredoeurópsky. Viedeň bola v čase výstavby Temešváru veľmi dôležité centrum, takže jej vplyv na všetku architektúru je u nás skutočne veľmi cítiť.

Je tu aj historické prepojenie cez cisársky dvor...

Áno, a nielen so samotným Rakúskom. My máme tiež prepojenie so Slovenskom. V Rumunsku existujú dediny, ktoré majú slovenské obyvateľstvo. Ja mám tiež v Temešvári priateľov, ktorí pochádzajú zo slovenskej komunity. Dokonca je tu kostol, v ktorom sa môžete zúčastniť na slovenskej bohoslužbe, či už katolíckej, alebo protestantskej. A ja som šťastný, keď to vidím, lebo diverzita znamená pokrok a bohatstvo. Ak ste rôznorodí, je to pre vás veľmi dobré.

Temešvár v minulosti pozýval Čechov, Slovákov aj iné národnosti, aby sem prišli žiť. Bolo to pre ich katolícku vieru?

Áno, sčasti, ale niekedy to bolo aj naopak. Viem napríklad o tom, že sem bola pozývaná nielen slovenská katolícka, ale aj protestantská komunita. Takže v regióne Banát máme obe skupiny Slovákov, katolíkov aj protestantov.

Prečo sem vôbec volali ľudí z iných častí Európy?

Po roku 1700 a neskôr, keď sa tento región stal rakúskym územím, bol vyľudnený. V tom čase šlo o majetok rakúskeho cisára, ktorý sem chcel investovať a ďalej ho rozvíjať. Potreboval však ľudí, aby tu obrábali pôdu, budovali mestá či pevnosti. Preto sem pozývali kolonizátorov a ponúkali im rôzne privilégiá – napríklad päť rokov daňové prázdniny pre roľníkov alebo desať rokov bez daní pre kohokoľvek, kto tu rozbehol nové obchodovanie, od murárov po lekárnikov a podobne.

image

Vitajte na Balatone: Okúste chute, vône, históriu aj umenie Maďarska na jednom mieste

V Banáte je tiež veľa Čechov. Českí turisti sem pravidelne cestujú a Rumunsko patrí medzi ich obľúbené destinácie...

Áno, tí tu tiež majú svoj vlastný festival. V južnej časti Banátu hneď vedľa Dunaja sú čisto české dediny. Je to skutočne veľmi pekný kraj. V mojej triede na strednej škole v Temešvári boli dvaja spolužiaci českého pôvodu. Jeden z nich po pár rokoch odišiel a druhý zostal, až kým sme skončili školu. Mal české meno – volal sa Pražák. Sú tu však aj Nemci, takzvaní dunajskí Švábi. V jednom momente tvorili Nemci takmer polovicu celej populácie regiónu – a to práve kvôli kolonizácii.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 16% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-28 13:57:42 - Feat.: 0 - Title: Koordinátorka projektu Timisoara 2023: Aj Slováci pomáhali vytvárať naše mesto. V Rumunsku ste vždy vítaní 02 - Modified: 2023-10-30 13:34:19 - Feat.: 0 - Title: Maďari stavili na umenie. Turistov má späť pritiahnuť Balaton i Veszprém – Európske hlavné mesto kultúry 2023 03 - Modified: 2023-11-28 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vitajte na Balatone: Okúste chute, vône, históriu aj umenie Maďarska na jednom mieste
01 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 03 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov 04 - Modified: 2024-04-22 04:56:32 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Emma Drobná: „Nikdy som nelietala v oblakoch, skôr som úzkostlivá.“ 05 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
22. apríl 2024 13:51