Ramona Laczko David je programovou koordinátorkou projektu Timosara 2023 Európske hlavné mesto kultúry. FOTO: TM 2023
StoryEditor

Koordinátorka projektu Timisoara 2023: Aj Slováci pomáhali vytvárať naše mesto. V Rumunsku ste vždy vítaní

28.12.2023, 14:57
  • Programová koordinátorka projektu Európske hlavné mesto kultúry Timisoara 2023 Ramona Laczko David vysvetľuje v rozhovore pre HN okrem iného aj to:
  • Vďaka čomu sa Temešvár dostal na mapu kultúrnych metropol nielen Rumunska, ale celej Európy.
  • Koľko miliónov eur projekt stál, čo z celého programu najviac zaujalo návštevníkov aj ako sa na financovaní podieľala Európska únia.
  • Akú radu by dala Trenčínu, ak by chcel v roku 2026 zopakovať úspech Temešváru ako Európskeho hlavného mesta kultúry.

Už koncom tohto týždňa odovzdá rumunský Temešvár svojim nasledovníkom titul Európskeho hlavného mesta kultúry, ktorý držal celý uplynulý rok spolu s maďarským Veszprémom a gréckou Elefsinou. Považujete projekt Timisoara 2023 za úspech?

Áno, samozrejme. Jednak by som z pozície programovej koordinátorky tohto projektu nemala odpovedať nič iné (úsmev), ale i bez ohľadu na moju úlohu v ňom môžem jednoznačne konštatovať, že Timisoara 2023 ako Európske hlavné mesto kultúry sa končí úspechom. A to nielen v počte podujatí či účastníkov, ale celkovo čo sa týka jeho priebehu.

Môžete to podložiť nejakými konkrétnymi údajmi?

V priebehu celého roka sme v rámci projektu Timisoara 2023 hostili viac ako dvetisíc kultúrnych podujatí. Externe spolupracujeme s jedným expertom, mimochodom veľmi známym ilustrátorom, ktorý má veľké skúsenosti v oblasti spracovania databáz a vie vytiahnuť všetky potrebné údaje. Práve na základe jeho analýz sme došli k záveru, že kým na úplnom štarte ešte v roku 2021 sme začínali s približne 300 kultúrnymi organizáciami, ktoré boli zapojené do projektu, do dnešného dňa ich číslo narástlo už na viac ako 800. Na začiatku sme totiž do spolupráce počítali iba tie organizácie, ktoré požiadali o finančnú podporu. Medzitým sme nadviazali ďalšie partnerstvá, v rámci ktorých sa aj ostatní rozhodli zapojiť do programu a zrealizovať prostredníctvom neho svoje projekty.

Máte k dispozícii aj počty turistov a ich prenocovaní v Temešvári?

Áno, Temešvár navštívilo tento rok viac ako 1,3 milióna turistov. Dohromady tu strávili vyše 800-tisíc nocí, keďže niektorí prišli len na deň. Samozrejme, je veľmi ťažké presne zrátať všetkých zahraničných návštevníkov, najmä účastníkov denných programov, ktorí v meste nestrávili noc. Aby sa nám to podarilo, nadviazali sme spoluprácu s mobilným operátorom Orange v Rumunsku. Vďaka údajom z jeho siete – prirodzene, za plného rešpektovania protokolov GDPR – sme sa usilovali zistiť, koľko ľudí zo zahraničia využívalo roamingové služby na svojich telefónoch.

image

Rumunský Temešvár bol uplynulých 12 mesiacov plný kultúrnych podujatí. FOTO: HN/Pavel Novotný

Aký bol výsledok?

Napríklad v jednom októbrovom dni ich bolo viac ako štyritisíc. Znamená to, že do Temešvára prišli nielen z celého Rumunska, ale aj z okolitých krajín. A počas záverečného programu v decembri ich nepochybne bolo ešte viac.  

Keď sme už pri zahraničných návštevníkoch, máte údaje aj o tom, z ktorých krajín sem najviac chodili?

Nie, momentálne tieto dáta nemáme k dispozícii. V tejto chvíli ich všetky zhromažďujeme a kompletizujeme. Predpokladám, že vo februári budúceho roka odprezentujeme obsiahlu správu, ktorá bude zahŕňať aj spomínané údaje.

Ktoré projekty pritiahli najväčší záujem?

Zrejme najatraktívnejším projektom pre návštevníkov bolo bienále súčasného umenia pod názvom Art Encounters 2023, ktoré je veľmi dobre známe prinajmenšom v celom východoeurópskom regióne. Samozrejme, veľkú účasť zaznamenali aj dva hudobné festivaly európskeho či dokonca svetového významu. Ďalej sme tu mali plno rôznych divadelných produkcií. A s obrovským ohlasom sa stretol aj projekt Nursery – 1306 plants for Timișoara na Námestí víťazstva. Išlo o prezentáciu lesnej škôlky a zároveň oddychovej zóny, ktorá sa skončila veľkým úspechom, keďže bude mať dosah na kvalitu života v Temešvári v nasledujúcich rokoch.

Čím ste sa chceli najviac odlíšiť od Veszprému a Elefsiny, s ktorými ste zdieľali titul Európskeho hlavného mesta kultúry 2023?

Ako som už naznačila, Temešvár dlhodobo zohráva veľmi dôležitú úlohu najmä v oblasti vizuálneho a súčasného umenia, a to v celom východoeurópskom regióne. Silnú pozíciu má okrem toho v segmente nezávislého divadla. To isté platí aj o hudobnej scéne. V meste je tiež množstvo súkromných kreatívnych ateliérov, kde majú svoju rezidenciu umelci či dizajnéri. Ďalej sa tu koná bienále architektov. Toto všetko môže Temešvár ponúknuť milovníkom umenia. Samozrejme, sme v trochu inej situácii než Veszprém alebo Elefsina, keďže spomedzi všetkých troch súčasných Európskych hlavných miest kultúry je práve Temešvár ten najväčší. Má viac ako 300-tisíc obyvateľov, takže je normálne a prirodzené, že rôznorodosť projektov a podujatí bola u nás vyššia než v ostatných dvoch mestách.

Môžete niečo povedať o nákladoch na celý projekt?

Iba rozpočet vyčlenený na kultúrny program dosiahol celkovo 43 miliónov eur. Ďalšie peniaze boli čiastočne investované do rozvoja kultúrnej infraštruktúry v meste. Čo sa týka zdrojov týchto peňazí, tak viac ako 20 miliónov eur prišlo z obecných prostriedkov Temešvára, okolo 6,8 milióna eur z okresu Timis a zvyšok zo štátneho rozpočtu. Vyčlenilo nám ich rumunské ministerstvo kultúry.

Využili ste aj európske peniaze?

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 63% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-11-28 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vitajte na Balatone: Okúste chute, vône, históriu aj umenie Maďarska na jednom mieste 02 - Modified: 2023-11-01 09:33:22 - Feat.: 0 - Title: Starosta Veszprému pre HN: Hlavným ťahákom je stále Balaton. Návštevníkov však chceme prilákať aj mimo leta 03 - Modified: 2023-10-30 13:34:19 - Feat.: 0 - Title: Maďari stavili na umenie. Turistov má späť pritiahnuť Balaton i Veszprém – Európske hlavné mesto kultúry 2023
01 - Modified: 2024-04-24 14:00:00 - Feat.: - Title: "Rýchla smrť" seriálovej adaptácie obľúbenej knihy a hry? Piata séria Zaklínača bude poslednou, sľúbil Netflix 02 - Modified: 2024-04-24 10:28:08 - Feat.: - Title: Príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín by sa mal zvýšiť 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-24 08:55:55 - Feat.: - Title: Na scénu Opery SND sa vracia Smetanova Predaná nevesta 05 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 09:47