StoryEditor

Z dovolenky si vytlačte obraz alebo knihu

09.08.2010, 00:00

Ak vás už nudia klasické fotografie z dovoleniek, svadieb alebo rodinných stretnutí a chceli by ste mať niektoré momenty často na očiach, skúste si z vlastných fotiek urobiť kalendár alebo vytlačiť veľké plátno. Nebude vás to stáť veľa a budete originálni.

 


Fotky za pár centov
Dať si vytlačiť fotografie dnes naozaj nestojí veľa. Vyvolanie klasického formátu 9 x 13 cm stojí približne 15 centov. V prípade, ak chcete, aby vám fotky vytlačili rýchlejšie, priplatíte si. Približne za 10 centov navyše za fotku ich môžete mať už o hodinu. Pri väčšom počte fotografií môžete počítať so zľavou. "Ak si chcete dať vytlačiť viac ako 200 fotografií a svoju objednávku zadáte cez internet, dostanete zľavu a jedna fotografia vás tak bude stáť iba 11 centov,“ hovorí Lenka Cileková zo spoločnosti CeWe Color.

 

No dnes už nemusíte ostať pri klasickom rozmere fotografií a môžete si vybrať z rôznych formátov. "Vytlačiť si veľkoformátovú fotografiu ako fotoplagát stojí pri rozmeroch 20 x 30 centimetrov 1,90 eura,“ hovorí Martin Kočnár zo spoločnosti XL Poster. Bežne sa však tlačia väčšie formáty. "Ľudia si u nás najčastejšie nechávajú tlačiť fotoplagáty s rozmermi 80 x 60 cm, za čo zaplatia necelých 15 eur,“ dodáva Kočnár.

Vlastná kniha aj kalendár
"Chceli sme si do kuchyne kúpiť kalendár, ale nikde sme nevedeli nájsť formát, ktorý by sa nám hodil a zároveň aj páčil, tak nám nakoniec napadlo nechať si urobiť vlastný kalendár s našimi fotkami z dovolenky,“ hovorí Janka Nováková z Bratislavy. Výroba trvala približne týždeň a Janka zaň zaplatila zhruba 15 eur. "Vždy, keď si doň píšem niektorú úlohu, tak som veľmi spokojná s tým, ako vyzerá,“ dodáva Jana.

Kalendár je iba jedna z možností, ako si môžete netradične vytlačiť svoje fotky. "V našom dekofotoshope si môžete svoje fotky nechať vytlačiť na hrnčeky, pohľadnice, plyšové hračky alebo puzzle,“ hovorí Cileková. Novinkou sú školské potreby. Vlastné fotky alebo obrázky tak môžete svojim deťom dať na zošity, zápisník, školský ruksak alebo škatuľku na desiatu,“ dodáva Cileková. Takýmto spôsobom si aj malé deti bezpečne spoznajú svoje veci.

Momentálne čoraz väčšiu obľubu má u zákazníkov aj vyroba fotokníh. Prostredníctvom špeciálneho softvéru, ktorý si zadarmo stiahnete zo stránky foto štúdia, si vytvoríte svoju vlastnú knihu, ktorú vám potom spoločnosť vytlačí. Výhodou je, že takto vytlačené obrázky sú vo výbornej kvalite a vydržia roky.

No nie každá snímka je na takéto účely vhodná. "Náš softvér, v ktorom sa objednávka pripravuje, automaticky upozorňuje na nedostatočnú kvalitu fotografie,“ dodáva Cileková.

Vytlačte si svoju rodinu na plátno
Okrem viac-menej bežných spotrebných tovarov však môžete zo svojich fotiek spraviť aj ozajstné umenie. "Zameriavame sa na tlač fotografií na hrubé kvalitné bavlnené plátno, ktoré ručne napíname na drevený rám,“ hovorí Eva Mištová z portálu Fotonaplatne.sk. Za najväčší rozmer takto vyrobenej fotografie vo veľkosti 140 x 100 cm zaplatíte 140 eur. "Rovnako aj fotoknihu si môžete dať zviazať do koženkovej väzby, vyhotoviť na fotopapier a vytlačiť vo formáte XXL,“ dodáva Cileková.

Veľká musí byť kvalitná
Na bežné fotky nepotrebujete nejakú oslňujúcu kvalitu, stačiť vám budú aj fotky veľké iba dva megapixely. "Na tie najväčšie fotky tlačené na najkvalitnejší materiál už budete potrebovať fotky s kvalitou minimálne 12 megapixelov,“ dodáva Kočnár. "Vo všeobecnosti platí, že každý väčší a hodnotenejší produkt, ktorý budete mať niekoľko rokov zavesený na stene, si vyžaduje vysokú kvalitu nielen spracovania z našej strany, ale aj kvalitu fotografie zo strany zákazníka.

01 - Modified: 2004-01-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Chceme kúpiť, čo sme predali 02 - Modified: 2004-01-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mám strach 03 - Modified: 2004-01-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hľadajú poradcu na predaj rádiokomunikácií
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 01:47