StoryEditor

Chceme kúpiť, čo sme predali

Hoci sa dá súhlasiť so strategickým významom Rádiokomunikácií, samotné rádiokomunikácie v nejednej susednej krajine fungujú so súkromným kapitálom, a to omnoho efektívnejšie.

Väčšinový podiel v Slovenských telekomunikáciách vláda nemeckému koncernu Deutsche Telekom predala pred tromi rokmi. Celý balík mal vtedy hodnotu zhruba 25 miliárd korún. Odhaduje sa, že relatívne malá frakcia telekomunikácií, ktorou sú Rádiokomunikácie, majú hodnotu do dvoch miliárd.
Štát chce cez ministerstvo dopravy Rádiokomunikácie spolu so spriaznenou firmou RK Tower od väčšinového vlastníka telekomunikácií získať naspäť. Vznikla tu zaujímavá situácia: Opäť sa menia rozhodnutia predchádzajúcich rezortných šéfov. Snaha opäť kúpiť, čo už sa raz predalo, pripomína staré známe znárodňovanie. Príčina, ktorú rezort deklaruje, nemusí celkom zodpovedať realite. Hoci sa dá súhlasiť so strategickým významom Rádiokomunikácií, samotné Rádiokomunikácie v nejednej susednej krajine fungujú so súkromným kapitálom, a to omnoho efektívnejšie. V Česku sa od Českého Telecomu oddelili už pred vyše desiatimi rokmi a dnes sú druhým najväčším hráčom na tamojšom telekomunikačnom trhu. Dokonca ponúkajú komerčné telekomunikačné služby, o čom sa na Slovensku začalo uvažovať iba nedávno. Žiadna sláva, sme opäť poslední.
Logika hovorí, že by aj slovenské Rádiokomunikácie mali profitovať na vývoji telekomunikačného prostredia, ktorému sa od nového roka rozviazali ruky. Samozrejme, štát si takéto zisky nechce nechať ujsť. Rovnako, ako si nechce nechať ujsť nemalé peniaze, ktoré šíriteľovi signálu v rukách nemeckého akcionára dlžia slovenské -- nielen verejnoprávne -- rozhlasové a televízne médiá.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. máj 2024 12:17